Nemýľte si prechladnutie s chrípkou: Ako spoznáte rozdiel?

Aby ste sa začali liečiť z choroby, je dôležité spoznať, či máte chrípku alebo nádchu.
2013-01-18 01:00:00

Prechladnutie a chrípka sú najčastejšie choroby, ktoré útočia na ľudský organizmus hlavne počas zimných mesiacov. Aby ste sa mohli začať liečiť, prvoradé je zistiť, či ste len prechladli, alebo či ide o vážnejšiu chorobu - chrípku. Ako spoznáte rozdiel medzi prechladnutím a chrípkou?

Príznaky

Ak máte pocit, že vás choroba rýchlo a intenzívne zasiahla, ide pravdepodobne o chrípku. Chrípkové príznaky, ako bolesť v krku, horúčka, bolesti hlavy, svalov a kašeľ majú tendenciu prísť náhle a sú intenzívnejšie ako príznaky prechladnutia. Čo sa týka prechladnutia, patria sem príznaky ako výtok z nosa a upchatý nos.

Aj keď sa príznaky chrípky môžu zlepšiť po dvoch až piatich dňoch, môžete sa cítiť vyčerpaní aj týždeň alebo dlhšie. Prechladnutie na rozdiel od chrípky príde postupne a trvá kratšie ako chrípka, najviac týždeň. 

"Príznaky bežného prechladnutia trvajú kratšie a komplikácie ako zápal pľúc sa vyskytujú zriedka," poukázala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická.

Horúčka

Zatiaľ, čo niektorí ľudia môžu mať mierne zvýšenú teplotu pri prechladnutí, väčšina z nich ju nemá vôbec. Ak máte chrípku, bude vás trápiť teplota pravdepodobne 38-39 stupňov Celzia alebo aj vyššia. Predovšetkým u detí, ktoré majúp chrípku, je horúčka vyššia.

Únava

Keď máte chrípku, pravdepodobne sa budete cítiť veľmi unavení a celé telo vás bude bolieť. Celková únava a slabosť môžu dokonca trvať až 3 týždne, pričom u starších pacientiek, ľudí s chronickým ochorením a oslabeným imunitným systémom, to môže trvať aj dlhšie. Pri prechladnutí sa zase cítite byť unavení len pár dní.

Bolesť hlavy

Bolesť hlavy nie je spoľahlivým ukazovateľom chrípky.  Aj prechladnutie môže sprevádzať bolesť hlavy. Avšak, pri ňom má tendenciu byť miernejšia ako pri chrípke.

Bolesť hrdla

Prechladnutie väčšinou začína s boľavým krkom po dobu jedného až dvoch dní. Podobné je to aj pri chrípke. Bolesť hrdla môže byť príznakom chrípky, ktorá je sprevádzaná aj únavou a ďalšími príznakmi, pričom sa objavia všetky naraz.

Upchatý nos

Ak máte upchatý nos, zrejme ste dostali nádchu. Je to totiž jeden z hlavných príznakov, že ste prechladli. Na druhej strane, mnoho ľudí s chrípkou tiež hlásili upchatý nos a dokonca aj kýchanie.

Aj pri chrípke a prechladnutí môže dôjsť k infekcii dutín. Vyznačujú sa bolesťami v oblasti lícnych kostí, čela a mostíka na nose. Bolesť sa zvyčajne zhorší akýmkoľvek namáhaním. V tomto prípade vyhľadajte hneď lekára.

Kašeľ

Prechladnutie a chrípka paria medzi respiračné ochorenia, ktoré postihujú dýchacie cesty. Obe môžu spôsobiť kašeľ. Na rozdiel od rechladnutia, chrípku môže skomplikovať pneumónia - infekcia pľúc. Kontaktujte svojho lekára, ak máte pretrvávajúci kašeľ, horúčku vyššiu ako 39 stupňov Celzia, zimnicu, dýchacie ťažkosti, dýchavičnosť alebo bolesť v hrudníku v dôsledku kašľa alebo vykašliavate žlto-zelený alebo krvavý hlien.

Najlepšie je vyhľadať lekára

Najrýchlejší a najefektívnejší spôsob, ako zistiť, či máte chrípku alebo nádchu, je navštíviť lekára. Výterom z krku alebo nosa pomocou tampóna vám lekár zistí už do 30 minút, či ide o chrípkový vírus alebo nádchu. Tak spoľahlivo zistíte, aký vírus vás napadol a budete môcť vďaka tomu prispôsobiť liečbu.

2013-01-18 01:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: TASR, webmd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia