Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Práca na smeny ohrozuje zdravie: Zvyšuje riziko srdcového ochorenia

Práca v noci je nebezpečná, môže ohroziť vaše zdravie.
Práca v noci je nebezpečná, môže ohroziť vaše zdravie.

Pracujete na smeny? Zbystrite pozornosť! Sú dôkazy o tom, že práca na smeny zvyšuje riziko kardiovaskulárneho ochorenia. Výskum v Rakúsku zistil, že pracovná doba, ktorá trvá do večera alebo do noci, zvyšuje krvný tlak a rytmus srdca je nepravidelný, čo nemá ďaleko od vzniku srdcového ochorenia!

Tridsať zdravých rakúskych lekárov sa podrobilo zostave testov, ktoré skúmali účinky predĺženej pracovnej doby na tepovú frekvenciu, krvný tlak, srdcový rytmus a biochemické ukazovatele.

Vyšší krvný tlak i hladina stresu

Ukázalo sa, že v porovnaní s bežným pracovným dňom mali tí, ktorí pracovali do večera i noci podstatne vyšší krvný tlak, vyšší výskyt predčasných ventrikulárnych sťahov a vyššiu hladinu biochemických ukazovateľov stresu. Riziko vzniku srdcových chorôb sa tak u nich podstatne zvýšil.

Prevencia pomôže

Výskum potvrdil, že zrejme bude najlepšie, ak sa vyhnete práci, ktorú máte na smeny. Je pravda, že väčšina ľudí nemá na výber. V tom prípade pomôže aspoň prevencia - zdravé stravovanie a pohyb. V opačnom prípade by ste mali byť vďační, ak sa nájde taký lekár, ktorý vám bude ochotný pomôcť v prípade problémov i v noci!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9