Chrípke sa len tak ľahko nevyhneme: Vírusy na nás číhajú aj doma!

Na toalete sa nachádza najviac vírusov, ktoré môžu vyvolať chrípku.
2012-12-06 13:13:00

Práve v zimnom období majú vírusy a baktérie zelenú, čím je naša obranyschopnosť organizmu oslabená. Ľahko môžeme ochorieť, preto sa mnohí z nás radšej zdržujú doma. Nedávna štúdia však prišla na zaujímavú vec. Zistila, že vírusy na nás číhajú nielen vonku, ale aj doma!

Baktérie číhajú aj doma

Za chrípkou nemusíme ďaleko chodiť! Výskumníci z University of Virginia prišli na to, že baktérie a mikróby nás môžu ľahko napadnúť aj doma. Odobrali vzorku z povrchu tela 16 dospelým a ich analýza ukázala výskyt rinovírusu, ktorý zapríčiňuje približne polovicu druhov chrípky a nachladnutia.

Najviac vírusov na doske na WC

Testované osoby označili desať miest v byte, ktorých sa v predošlých osemnástich hodinách dotýkali. Potom sa výskumníci snažili zistiť, na akom mieste sa vírus nachádza a v akom množstve. 

Medzi miesta, kde sa nachádza najväčší počet vírusov, patrí doska na záchode a kohútik na umývadle. Rizikovými sú aj telefónne slúchadlo, kľučka na chladničke a diaľkové ovládanie TV. Menej vírusov sa nachádza na kľučke na dverách a na elektrickom vypínači.

Ako sa im vyhnúť?

Samozrejme, že vírusom sa nemôžeme úplne vyhnúť. Kľučky, dosku na WC, kohútik na umývadle, či diaľkové ovládanie TV používame doma často. Môže nám ale pomôcť aspoň zdravá strava, dostatok vitamínov v podobe zeleniny a ovocia a aktívny pohyb. Tak bude náš imunitný systém posilnený a budeme odolnejší voči chorobám.

2012-12-06 13:13:00  |  Text: Janka   |  Foto: Freedigitalphotos.net  |  Zdroj: health.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia