Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Potvrdené: Čím viac času presedíte, tým skôr umriete

Presedieť celé dni nie je zdravé.
Presedieť celé dni nie je zdravé.

Takmer každý vie, že každodenná pohybová aktivita je nevyhnutná pre dobré zdravie a dlhý život. Ale myslíte si, že stačí byť v pohybe jedenkrát za deň? Ani zďaleka to nestačí! Kanadská štúdia, ktorá trvala dvanásť rokov ukázala, že čím dlhší čas človek denne strávi posediačky, tým vyššia je jeho celková úmrtnosť!

Štúdie sa zúčastnilo 17-tisíc Kanaďanov vo veku od 18 do 90 rokov. Zistilo sa, že tí, ktorí trávili väčšinu času v sede a boli obézni, mali podstatne vyššie riziko úmrtia než tí, ktorí si počas celého dňa moc neposedeli.

Prekvapivé je, že riziko vyššieho úmrtia mali aj tí, ktorí mali vo svojom voľnom čase fyzickú aktivitu. Aj keď mali pohyb, väčšinu dňa presedeli, preto sa u nich riziko úmrtnosti zvýšilo v porovnaní s tými, ktorí si celý deň takmer nesadli.

Dôležitý je pohyb počas celého dňa

Štúdia jasne potvrdzuje, že pohybová aktivita cez voľný čas nezaručí dobré zdravie. Lepšie je hýbať sa stále, počas celého dňa, napríklad namiesto výťahu ísť po schodoch alebo sa častejšie prechádzať na čerstvom vzduchu. Každý, i ten najmenší pohyb, sa ráta a zaručí vám lepšie zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9