Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NAJEFEKTÍVNEJŠIE cvičenie pre chorú PROSTATU: Rýchlejšie ZOTAVENIE z rakoviny

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pre tých, ktorým bola diagnostikovaná rakovina prostaty, môže byť nasledujúca informácia užitočná. Pohyb by totiž mohol uľahčiť ich zotavenie! Fyzická aktivita môže zlepšiť kvalitu života a zmierniť niektoré z vedľajších účinkov liečby rakoviny prostaty.

Všeobecne platí, že „pre ľudí s rakovinou prostaty je vždy dobré mať cvičebný režim,“ hovorí MUDr. Mohamad Allaf, výkonný podpredseda urologického oddelenia Johns Hopkins Medicine v Baltimore. „Väčšina mužov je schopných fyzicky sa hýbať. Dôležité však je, nepreháňať to.“

Čítajte tiež: Zvláštny ZNAK na prstoch ako PREDPOVEĎ vážneho stavu: Ak spozorujete TOTO, majte sa na pozore!

Pozitívne účinky cvičenia

Viac ako 3 milióny ľudí v súčasnosti žije s rakovinou prostaty, teda chorobou, ktorá sa vyvíja v malej žľaze vo veľkosti orecha umiestnenej pod močovým mechúrom a pred konečníkom. Je to jeden z najbežnejších typov rakoviny v Amerike, asi u 1 z 9 ľudí s prostatou sa ochorenie rozvinie niekedy v živote, uvádza Americká rakovinová spoločnosť (ACS).

Cvičenie vo všetkých formách je všeobecne dobré vo všetkých fázach rakoviny prostaty, ako sa píše na livestrong.com. Výskum ukazuje, že u ľudí s rakovinou prostaty môže cvičenie znížiť riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny. Tento výskum publikovaný vo februári 2011 v časopise Journal of Clinical Oncology tiež zistil, že intenzívne cvičenie môže znížiť riziko úmrtia na samotné ochorenie - u tých, ktorí vykonávali aspoň tri hodiny intenzívnej aktivity týždenne, bola o 61 percent nižšia pravdepodobnosť úmrtia rakoviny prostaty ako u ľudí, ktorí sa hýbali menej ako jednu hodinu týždenne.

Nedávno európska urologická štúdia z januára 2016 sledovala 17 rokov ľudí s rakovinou prostaty a zistila, že medzi tými, ktorí prežili najmenej dva roky, boli ľudia, ktorí po diagnostikovaní boli fyzicky aktívnejší.

Cvičenie tiež pomáha chrániť pred srdcovými chorobami, ktoré sa môžu vyskytnúť u tých s rakovinou prostaty alebo ju mali v minulosti, uvádza American College of Cardiology.

NAJEFEKTÍVNEJŠIE cvičenie pre chorú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pohyb sa odporúča hlavne tým s rakovinou prostaty, ktorí sú „aktívne sledovaní“, teda chodia na pravidelné krvné testy, rektálne vyšetrenia a biopsie. Je to preto, lebo sa ukázalo, že cvičenie je všeobecne prospešné pre rakovinu prostaty, no v súčasnosti nie je jasné, či môže pomôcť zabrániť rakovine prostaty.

Ďalšie výhody

Výskum tiež ukazuje, že ľudia môžu mať z cvičenia ďalšie výhody, a to počas liečby i po nej:

1. Menej vedľajších účinkov z chirurgického zákroku

Operácia rakoviny prostaty sa vykonáva laparoskopicky, a to vykonaním malého rezu v oblasti brucha.

"Keď sa liečite z chirurgického zákroku, potrebujete pevné jadro na to, aby ste vstali z postele, a čím je silnejšie, tým budete po operácii mobilnejší,“ upozorňuje doktor Allaf

2. Silnejšie panvové dno

Cvičenie môže pomôcť posilniť oblasť panvového dna, ktorá sa po rádioterapii a chirurgickom zákroku môže oslabiť. Cvičenie svalov panvového dna môže tiež pomôcť pri liečbe inkontinencie moču po operácii rakoviny prostaty, uvádza sa v prehľade Klinické intervencie pri starnutí z novembra 2019.

Ako robiť Kegelove cvičenia?

Kegelove cviky sú efektívnym spôsobom, ako posilniť svaly panvového dna, ktoré sú tesne pod prostatou.

Podľa Seattle Cancer Care Alliance ich môžete vykonávať takto:

  • Pohodlne si ľahnite alebo sadnite na stoličku.
  • Stlačte svaly panvového dna tak, ako by ste chceli zastaviť prúd moču. Snažte sa izolovať svaly tým, že nebudete napínať brušné svaly alebo konečník.
  • Držte tak 10 sekúnd, potom 10 sekúnd odpočívajte. Opakujte päťkrát.
  • Opakujte trikrát denne

3. Silnejšie kosti

Cvičenie s vysokou intenzitou odporu môže zlepšiť kostnú hmotu u ľudí, ktorí dostávajú hormonálnu terapiu, podľa štúdie z roku 2006, Medicine & Science v športe a cvičení.

4. Lepšia nálada

Podľa prehľadu a metaanalýzy v Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention z januára 2012 môže cvičenie pomôcť zmierniť niektoré pocity depresie, ktoré môžu súvisieť s rakovinou.

Riziká?

Pokiaľ cvičíte bezpečne a nepreháňate to, nie je dôvod vyhnúť sa pohybu, keď máte rakovinu prostaty. Cvičenie vo všetkých formách je všeobecne dobré vo všetkých fázach choroby. Hlavne s rozumom! Napríklad muži, ktorí práve podstúpili operáciu rakoviny prostaty, by nemali jazdiť na bicykli asi šesť až osem týždňov. Je to spôsobené tým, že perineum, oblasť medzi konečníkom a mieškom, býva bolestivé. Cvičenie však podporuje všeobecnú odolnosť.

Môžete potrebovať niekoľko týždňov na zotavenie sa z operácie, kým sa dostanete naspäť do svojej bežnej cvičebnej rutiny - to však neznamená, že sa musíte úplne vyhnúť fyzickej aktivite. Vďaka pohybu sa rýchlejšie zotavíte! Je však dobré informovať sa u svojho lekára a príp. zahájiť spoluprácu s fyzioterapeutom či iným certfikovaným osobným trénerom.

NAJEFEKTÍVNEJŠIE cvičenie pre chorú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Najlepšie typy cvičení pre rakovinu prostaty

Všeobecne ACS navrhuje, aby ste týždenne absolvovali zhruba 150 až 300 minút stredne intenzívneho cvičenia alebo 75 až 150 minút intenzívneho cvičenia.

Odborníci odporúčajú tým, ktorí nedávno podstúpili liečbu rakoviny prostaty, aby ihneď začali chodiť. Následne môžu postupne zvyšovať svoju fyzickú aktivitu tak, aby zahrnuli aj ďalšie formy aeróbnych cvičení, aktivít zameraných na odpor a naťahovanie.

Cvičenie pre ľudí s rakovinou prostaty môže zahŕňať:

1. Aerobik (kardio)

Chôdza

Beh alebo jogging

Bicyklovanie

Eliptický tréning

Plávanie

2. Silový tréning

Cvičenia s odporom

Cvičenie s vlastnou telesnou hmotnosťou

3. Strečingové cvičenia

Jóga

Tai Chi

Pilates

Strečing (obzvlášť vhodné)

Viac o téme: PohybZdravieCvičeniePrevenciaRakovina prostaty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9