Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vyčuchajte chorobu: Telesný pach prezradí aj to, čo by ste nechceli!

Telesný zápach veľa napovie o našom zdraví.
Telesný zápach veľa napovie o našom zdraví. (Zdroj: thinkstock.com)

Telesný zápach nie je príjemný. Obzvlášť, ak sa týka niekoho druhého.. Je však úplne prirodzený. Aj zápach je akýmsi „lekárom“ a z jeho nevábnej vône vieme veľa zistiť!

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako voniate a prečo práve takto? Zrejme nie a prvé čo spravíte je sprcha alebo sa nastriekate dezodorantom. Telesný zápach ale o našom zdraví napovie viac, ako by ste čakali. Čo napríklad?

  • Ak zapáchate ako ryba

Je možné, že máte metabolickú poruchu zvanú trimetylminuria – syndróm rybieho zápachu. Telo totiž nedokáže rozložiť niektoré látky v tele z bielkovín, respektíve z potravín, ktoré bielkoviny obsahujú. Zápach po rybách sa prejaví v pote, v moči ale aj v dychu.

  • Ak cítite bezdôvodnú horúčavu

Jedným z možných vysvetlení je ochorenie pečene. Sprevádzať by ho mali ale aj zažívacie ťažkosti, nevoľnosť,  abnormálne metabolizovanie tukov, z vonkajších je to práve horko či nepríjemný zápach z úst. Čo najskôr by ste mali vyhľadať lekára!

  • Cítite sa ako po zasiahnutí bleskom

Môžete byť buď tehotná alebo prechádzať menopauzou. Oba stavy sú spojené s hormonálnymi zmenami, ktoré reflektujú to, čo sa vo vašom tele deje. To, že vám je teplo, doslova z vás teplo sála, vyvoláva reakciu, ktorá vás prirodzene ochladzuje, preto sa potíme.

Pri tehotenstve pracujú vaše potné žľazy na plné obrátky, v tele sa zvyšuje prietok krvi a to aj vo vašom podpazuší.

  • Je cítiť váš pot zhnitými vajíčkami?

Príjemné to určite nie je, ale má to svoje opodstatnenie.

Je to tým, že možno konzumujete príliš veľa červeného mäsa. Telo totiž veľa takéhoto druhu potravy nevie poriadne spracovať, vedie to k siričitým zápachom. Práve tie majú zápach ako skazené vajcia.

Menší prieskum medzi ženami dokázal, že muži, ktorí jedli menej červeného mäsa „voňali“ ženám viac ako ti, ktorí ho jedli viac. Výskumu sa venovali vedci z University of California v Bekeley.

  • Cítite zo seba mierny zápach?

Zrejme starnete. Okrem veku o tom môže vypovedať aj samotný zápach. Monell Chemical Senses Center vo Filadelfii prišiel nato, že telesný zápach staršej vekovej kategórie je oveľa nepríjemnejší ako „vzorka“ mladšej vekovej kategórie.

  • Cítite sa, akoby ste vyšli z baru?

Pravdepodobne sa na vás „podpísala“ minulá noc, počas ktorej ste skonzumovali veľké množstvo alkoholu. Ten nadbytočný pečeň nevedela metabolizovať, preto ho uvoľnila do potu, sĺz či cez póry.

Čítajte tiež: Nedostatok spánku spôsobí zmenu, akú ste nečakali!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9