Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mnohí to bežne robia, pritom ohrozujú svoj život: Prestaňte takto užívať lieky!

Pozor na nerozvážne užívanie liekov!
Pozor na nerozvážne užívanie liekov! (Zdroj: thinkstock.com)

Je prirodzené, keď pri bolestiach hlavy či zubov siahneme po tabletkách a spoliehame sa na ich účinky. Čo však robiť, keď máme silné bolesti, ktoré nie a nie odísť? Užitie viacerých liekov by sa mohlo zdať ako dobrý nápad, no rátajte s nepríjemnou odozvou!

Väčšia bolesť rovná sa viac piluliek?

Pre mnohých to môže byť normálne a prirodzené. Ak vás trápia neznesiteľné bolesti, na to, aby ste sa ich zbavili, potrebujete lieky. Čím viac tabletiek, tým sú silnejšie. Pri menštruácií a nepríjemných pocitoch v podbrušku stavíte na domácu lekárničku a ibuprofen. Nie jeden, ale rovno tri štyristovky zapijete dúškom vody  a čakáte, kedy vám silná dávka liekov zaberie. Ste presvedčení o tom, že sa bolesti zbavíte, však máte v sebe tri pilulky!

Niektorí prehĺtajú lieky na bolesť ľahko ako cukríky, pritom netušia, že si môžu nevedomky ublížiť. Zvyšujúce sa dávky liekov, lebo máme pocit, že nepomáhajú, sa môžu zdať ako dobrý nápad, no vystavujete sa veľkému nebezpečenstvu. Ide o jednu z najväčších chýb, ktorej sa mnohí dopúšťajú pri liečbe zdravotného problému. Ak ste boli odteraz presvedčení, že väčšia bolesť rovná sa viac piluliek, je načase prestať veriť tomuto nezmyslu!

Čo hrozí?

V skutočnosti totiž viac piluliek bolesť nezmierni! Práve naopak. Môže len znásobiť negatívne účinky liekov. Ruku na srdce. Každý jeden liek má v sebe určité, i keď menšie riziko vedľajšieho účinku, ktorý sa môže, ale nemusí prejaviť. Na čo však  riskovať?

Medzi časté negatívne účinky liekov patrí nevoľnosť, vracanie, bolesti žalúdka či hnačka. Reakcie v tráviacom systéme sú totiž najpravdepodobnejšie. Taktiež vás môžu potrápiť kožné problémy ako vyrážky či ekzémy, bolesti hlavy, búšenie srdca či prejavy zo strany dýchacích ciest ako sťažené dýchanie.


Je kľúč k dlhovekosti v domácej lekárničke? Pozrite sa na úžasný účinok ibuprofenu, o ktorom takmer nikto nevie.


Treba byť len trpezlivý, kým liek zaberie. Ak sa za hodinu od užitia tabletky stále zvíjate v bolestiach, zrejme je chyba niekde inde. V tomto prípade vám pomôže len odborná pomoc – lekár.

Samozrejme, že nie je dobré, ak si tiež vezmete menšiu ako odporúčanú dávku v domnení, že by to mohlo stačiť.

Nemusia vyliečiť

Taktiež bude možno pre vás frustrujúce zistenie, že lieky, ktoré užívate na zmiernenie bolestí hlavy, v skutočnosti môžu túto bolesť spôsobovať! Odborníci dlhšie skúmali a snažili sa prísť na to, ktoré lieky môžu pri dlhodobom a nadmernom užívaní spôsobiť bolesť hlavy, no nakoniec prišli k nečakanému záveru: všetky! Je jedno, aké lieky si dáte, ak ich užívate príliš často a príliš dlho, môžu u vnímaných jedincov bolesť hlavy vyvolať. V oficiálnych materiáloch sa uvádza, že takýto účinok môžu mať vtedy, ak napr. bežné analgetiká pravidelne užívate aspoň 15 dní v mesiaci po dobu minimálne troch mesiacov.

Takže, v žiadnom prípade neužívajte naraz niekoľko piluliek, nesiahajte po nich často a taktiež nie dlho. Nerozvážne prehĺtanie piluliek je cesta do pekiel!

Čítajte tiež: Úžasné triky, ktoré vás zbavia bolesti v priebehu 5 minút: Zaručene fungujú!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9