Zmenil ju na nepoznanie: Šokujúci účinok bežného lieku, kvôli ktorému si žena musela prejsť peklom!

Khaliah Shawová ešte pred tým, než mala problémy so zdravím po užití lieku.
Zdroj: Facebook.com
2015-03-24 21:30:00

Dvadsaťštyriročná Khaliah Shawová z Georgie si užívala život ako ostatné ženy v jej veku. Ani vo sne by ju nenapadlo, že o niekoľko dní si prejde peklom! To všetko len kvôli bežnému lieku, ktorý jej predpísal lekár.

Mysleli si, že ide o chrípku

Američanka trpela bipolárnou poruchou, čo je závažné ochorenie mozgu, pri ktorom dochádza k veľkými výkyvom nálad. Môže sa meniť od neobvykle "dobrej" alebo podráždenej až po smútok a beznádej. Lekár jej predpísal lieky, ktoré Khaliah poctivo brala, no po mesiaci si začala všímať zmeny na svojej pokožke. Na tvári sa jej objavila vyrážka a pokožka na perách sa jej odlupovala. So strachom bežala Američanka ihneď na pohotovosť, kde ju lekári ubezpečili, že ide len o chrípku.

O dva dni neskôr prišli neznesiteľné bolesti! Doslova sa začala meniť pred očami svojej rodiny a blízkych. Pokožku na tvári, krku, chrbte a hrudníku mala posiatu nepríjemnými pľuzgiermi, ktoré ju prinútili opäť navštíviť pohotovosť. Bezradní lekári spočiatku nevedeli, čo mladej žene je. Mali podozrenie, že by mohlo ísť o infekčné ochorenie, preto ju izolovali od ostatných.

Utrpela silnú alergická reakciu

Jej zdravotný stav sa však stále zhoršoval. Pomôcť jej vedel len dermatológ, ktorý u nej diagnostikoval Stevens-Johnsonov syndróm. Ide o závažnú hypersenzitívnu reakciu, kde približne polovica prípadov je vyvolaných predchádzajúcim požitím liekov, predovšetkým zo skupiny tzv. sulfonamidov, nesteroidných antireumatík (bežne používané protizápalové lieky a analgetiká ako napr. ibalgin) a liekmi používanými v prípade epilepsie. Toto ochorenie má spočiatku rovnaké príznaky ako chrípka, preto sa mohli lekári pomýliť a diagnostikovať jej toto ochorenie. Khaliah mala silnú alergickú reakciu na predpísaný liek. Takéto alergie v mnohých prípadoch končia smrťou!


Mladík liečil chrípku ibuprofenom. Tento bežný liek ho však zmenil na nepoznanie, objavili sa mu na tele nepríjemné pľuzgieriky a koža na tvári sa mu začala odlupovať.


Na hadičkách v umelom spánku

Mladej študentke sa začala pokožka doslova rozpadávať! Koža jej odpadávala, na tele mala veľké otvorené rany a k tomu sa pridali veľké bolesti. Lekári ju museli uviesť do umelého spánku.

„Keď som sa prebudila po piatich týždňoch, bola som v šoku! Nič som nevidela a dýchala som cez hadičku. Vlasy boli fuč a nechty mi odpadli. Bolo mi povedané, že som stratila 80-90 percent kože,“ povedala smutná Khaliah.

Aj zrak mala oslabený a dokonca hrozilo, že oslepne! Našťastie, zrak sa jej začal postupne vracať a videnie mala čoraz ostrejšie. Prvýkrát mala možnosť pozrieť sa do zrkadla a vidieť hrozivé následky užívania liekov na vlastnej koži!

Bez liekov, ale s následkami

Ubehlo pár týždňov a mladá Američanka bola prevezená do špecializovaného popáleninového centra. Strávila tam 13 mesiacov! Aj keď teraz je už doma, stále má problémy so zrakom, preto musí stále nosiť slnečné okuliare, keďže svetlo jej spôsobuje bolesti očí.

Stále bojuje s bipolárnou poruchou, no tentokrát už odmieta lieky. Bojí sa, že zažije opäť podobné peklo!

Khaliah rozpráva o alergickej reakcii na bežný liek:

Čítajte tiež: Najznámejší liek proti bolesti ako tichý zabijak? Prekvapí vás, ako pôsobí biela tabletka!

Fotogaléria

2015-03-24 21:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Huffingtonpost.com, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia