Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zásadný prelom v onkológii: Vďaka nemu sa zachránia ľudské životy

Vďaka novému objavu vedcov už nebude toľko ľudí a detí trpieť na rakovinu.
Vďaka novému objavu vedcov už nebude toľko ľudí a detí trpieť na rakovinu. (Zdroj: National Cancer Institute)

Existuje množstvo najmodernejších spôsobov liečby rakoviny. Ako je potom možné, že u niekoho moderná medicína nezaberie? Vedci z Inštitútu pre výskum rakoviny v Londýne majú odpoveď.

Viaceré druhy rakoviny

Tím odborníkov z Inštitútu pre výskum rakoviny v Londýne vyvinul novú techniku pre zhodnotenie druhu a typu rakoviny. Podľa expertov je problémom rozmanitosť rakoviny. Aj keď majú dvaja pacienti rovnakú rakovinu, ich priebeh ochorenia je iný a liečba môže u jedného zabrať, no u druhého nie. Ako zistili, jediný nádor môže byť tvorený z mnohých samostatných druhov rakoviny. Každý z nich potrebuje inú liečbu. Vedci ukázali na veľké rozdiely medzi rakovinovými bunkami. Lieky môžu u pacientov zlyhať práve preto, lebo nemusia byť schopné zabiť všetky mutované tkanivá.

Podľa lekárov ide o veľký zlom v oblasti onkológie. Konečne sa totiž prišlo na to, prečo u niekoho aj ten najmodernejší spôsob liečby nezaberá. Vďaka tomuto zisteniu budú aspoň lekári vedieť, akým smerom sa pri záchrane pacienta treba uberať.

„Rozmanitý“ nádor

Nádor na začiatku vzniká z jedinej bunky, ktorá mutuje a nekontrolovateľne sa rozdeľuje. No týmto sa proces nekončí. Rakovinové bunky naďalej mutujú a sú čoraz viac agresívnejšie a pohybujú sa v celom ľudskom organizme. Tento proces je chaotický a jeho výsledkom je „rozmanitý“ nádor obsahujúci rakovinové bunky, ktoré mutujú rôznymi spôsobmi. Zaručené lieky nemusia u pacienta zabrať práve preto, lebo nie sú schopné zabiť všetky zmutované tkanivá.

Jeho tím z Ústavu pre výskum rakoviny skúmal rozmanitosť rakoviny u piatich detí, ktoré mali leukémiu. Výsledky publikoval v časopise Genome Research, kde ukázal, že pacienti mali medzi dvoma a až 10 geneticky odlišnými typmi rakoviny.

"Každý pacient má svoju rakovinu a nielen jednu, ale hneď niekoľko druhov. Je to pokrok, ktorý vysvetľuje, že proces rakoviny je mimoriadne rozmanitý a pomáha nám pochopiť, prečo máme také problémy s pokročilým ochorením," povedal Prof. Greaves.

Treba zrúbať „kmeň“

Vedci prirovnávajú rakovinu k stromu. Z kmeňa vyrastajú mnohé konáre, ktoré sú zmutované. Aj keď lieky vedia „spíliť“ zmutované konáre, na samotný kmeň rakoviny nepôsobia. Tým pádom kmeňové bunky nie sú v tele zničené. Potrebujeme preto takú „motorovú pílu“, resp. lieky, ktoré by „zrezali“ alebo odstránili kmeň. Nestačí len zrezať konáre. Zároveň vedci zdôrazňujú, že onkologické ochorenie treba podchytiť hneď na začiatku, skôr než začne mutovať, teda skôr ako sa nádor stane príliš rôznorodý.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9