Tento objav sa len tak nevidí! Do hrobov starovekých Egypťanov sa dávali rôzne predmety. Vtedajší obyvatelia však chceli byť pochovaní i spolu s obľúbeným kúskom mäsa. Vedcom sa najnovšie podarilo nájsť zachovaný kúsok tohto jedla.
Vedci z University of Bristol a Americkej univerzity v Káhire hľadali spôsob, ako ho ľudia dokázali tak dobre ochrániť pred jeho skazením počas tisícok rokov.
Najdokonalejšia technika
Starovekí obyvatelia boli skutočne vynaliezaví. Predmety, vrátane jedla, dokázali zabalzamovať dokonalejšie než ľudské telá. Svedčí o tom steak, ktorý našli v hrobke s prominentným egyptským párom Yuya and Tjuiu, ktorý žil v rokoch 1386-1349 pred Kristom. Bol opatrený najdokonalejším balzamom a technikou, akú doteraz poznáme.
Teľacie "obalené" kyselinami
V rámci výskumu zistili, že balzamy použité pri jedle, ale i pri ľuďoch a zvieratách sa počas rokov zaujímavo menili. V jednej hrobke našli pozostatky teľacieho mäsa, ktoré bolo do nej uložené v rokoch 1070 až 845 pred Kristom. Tento kúsok mäsa mal na obväzoch mix mastných kyselín, z ktorých ani jedna neprichádzala do kontaktu so samotným mäsom.
Takto bol steak marinovaný
Avšak nájdený steak bol spracovaný iným spôsobom. Bol upravený na konzumáciu, a až potom zabalené a balzamované. Starovekí Egypťania vtedy naň použili zmes tukov a olejov, včelieho vosku a zriedkavej živice zo stromu pistácie. Išlo o luxusnú marinádu, ktorú si mohli dovoliť len bohatí vtedajší obyvatelia.