Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Toto vás šokuje! Chlapček z Indie trpí spontánnym samovznietením

Malý chlapček to nemá ľahké, trpí spontánnym samovznietením (ilustračná fotografia).
Malý chlapček to nemá ľahké, trpí spontánnym samovznietením (ilustračná fotografia).

Tak toto tu ešte nebolo! Trojmesačný chlapček z Indie trpí záhadnou chorobou – spontánnym samovznietením. Z ťažkých popálenín sa zotavuje malý Rahul v indickej nemocnici po tom, čo z ničoho nič začal horieť už po štvrtýkrát. Za jeho vzbĺknutie údajne nemôže žiadny externý zdroj. Jeho telo vraj vypúšťa horľavé plyny, ktoré sú zodpovedné za chlapčekovo samovznietenie.

Čo môže za jeho zriedkavé ochorenie?

Žije len tri mesiace a život už nemá práve najľahší. Malý Rahul mal len 9 dní, keď utrpel prvé samovznietenie. Vtedy si všetci mysleli, že mu zámerne ubližuje jeho vlastná matka, ktorá ho popálila. Indka však prisahá na to, že jej chlapček už štyrikrát začal z ničoho nič horieť. Podľa lekárov ide o zriedkavý syndróm spontánneho samovznietenia. Pri tomto ochorení telo vylučuje horľavé plyny, ktoré sa vznietia. Tak to je aj v prípade malého Rahula, ktorý sa zotavuje z ťažkých popálenín v indickej nemocnici.

„Dieťa musí byť aj naďalej sledované, musíme zistiť, či nie je ochorenie genetické. Budeme naďalej robiť testy, aby sme určili, aký druh plynov vypúšťa jeho telo,“ povedal  Prof. R. Jayachandran z pediatrického oddelenia z nemocnice Kilpauk Medical College Hospital.

Lekári zatiaľ poradili rodičom, aby svojho chlapčeka udržiavali čo najďalej od horľavých látok. Po celú dobu by mal byť v klimatizovanej izbe.

Neveria tomu

Doteraz nie všetci veria Rahulovej matke, myslia si, že si to všetko vymyslela a zavádza lekárov. Dokonca i špecialista na oheň Dr. Jagan Mohan považuje syndróm spontánneho samovznietenia za podvodnú teóriu.

Nie je možné, aby sa dieťa samovoľne vznietilo. Alkoholici majú veľmi malé percento alkoholu, ktorý je vylučovaný potom, ale ani to nevytvorí oheň,“ tvrdí Dr. Jagan Mohan.

Lekári budú naďalej zisťovať, čo je za jeho zvláštnym ochorením. Zatiaľ však chlapčeka liečia ako ostatných, ktorí trpia popáleninami.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9