Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šokuje vás prevratný objav vedcov: Muži a ženy sú chorí inak

Nová štúdia zistila, že muži a ženy sú chorí inak a majú iné príznaky choroby.
Nová štúdia zistila, že muži a ženy sú chorí inak a majú iné príznaky choroby.

Hovorí sa, že muži sú z Marsu a ženy z Venuše. Správame sa rozdielne, konáme inak, no nedávny výskum v laboratórnej medicíne odhalil ďalšie zásadné rozdiely medzi mužmi a ženami. Vedci prišli na zaujímavé zistenie. Muži a ženy reagujú inak, keď sú chorí a majú rôzne príznaky ochorenia. Týka sa to hlavne kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny, ochorení pečene, osteoporózy a oblasti farmakológie.

V súčasnosti vieme stále málo o rodových rozdieloch v chorobách, najmä pokiaľ ide o príznaky ochorenia, vplyv na sociálne a psychologické faktory a dôsledky týchto rozdielov na liečbu a prevenciu. Navyše, v priebehu posledných 40 rokov sa lekársky výskum zameriaval výlučne na mužských pacientov.

Nová štúdia, vedená profesorom Giovaneella Baggio z talianskej Padua University Hospital, priniesla zaujímavé výsledky, ktoré ukázali, že muži a ženy reagujú inak, keď sú chorí. Výskum bol uverejnený v časopise Clinical Chemistry and Laboratory Medicine.

Infarkt prežívajú ženy inak ako muži

Kardiovaskulárne choroby sa považujú za mužskú chorobu. Vedci zistili, že ženy opisujú iné príznaky choroby ako muži. Zatiaľ čo bolesť na hrudi, ktorá „vystreľuje“ až do ľavej paže je štandardným symptómom srdcového infarktu u mužov, ženy opisujú také príznaky ako nevoľnosť a bolesti v podbrušku. Aj keď sú infarkty u žien oveľa závažnejšie a komplikovanejšie, nedostávajú liečbu, ktorú potrebujú. Ide o vyšetrovacie postupy ako EKG, enzýmové diagnostické testy alebo koronárnu angiografiu.

Ženy reagujú na liečbu rakoviny lepšie

Rakovina hrubého čreva je druhou najčastejšou formou rakoviny u mužov a žien. Rozdiel je však v tom, že u žien sa vyskytuje toto zákerné ochorenie v neskoršom veku ako u mužov. Navyše u žien sa nádor nachádza na iných miestach v hrubom čreve a lepšie reagujú na špecifické chemické ošetrenia ako muži.

U mužov je osteoporóza prehliadaná

Primárna biliárna cirhóza, teda ochorenie pečene, postihuje najmä ženy kvôli hormonálnym hladinám. Toto zistenie platí aj pre osteoporózu, ktorá sa považuje za ženskú chorobu, no postihuje aj mužov.  Faktom je, že osteoporóza je často u nich prehliadaná. Výsledkom je preto výrazne vyššia miera úmrtnosti u mužov, ktorí trpia zlomeninami.

Tabletky tiež zaberajú inak

Profesor Baggio upozorňuje aj na rozdiely medzi mužmi a ženami vo farmakológii. Po prehltnutí pôsobí aspirín inak u mužov a inak u žien, rozdiely sú vo vedľajších účinkoch, či v tom, ako rýchlo zaberie.

Štúdia dospela k záveru, že je potrebné, aby sa realizovali ďalšie rozsiahle klinické výskumy rodových rozdielov. Tak by sa aspoň odstránili zásadné nerovnosti medzi mužmi a ženami v liečbe chorôb.

Prečo sme vlastne chorí? Pravdu sa dozviete v článku, ktorý je o tom, čo spôsobuje vznik chorôb.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9