Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nebezpečenstvo koly odhalené: Pozrite sa, ako vie zničiť zdravie

Kola je pre naše zdravie nebezpečná hlavne vtedy, ak ju pijete každý deň namiesto obyčajnej vody.
Kola je pre naše zdravie nebezpečná hlavne vtedy, ak ju pijete každý deň namiesto obyčajnej vody.

Vychladená kola. To je to pravé osvieženie, po ktorom siahate počas horúcich letných dní. Tak je prezentovaná i v reklame. No ako vyzerá realita? Po jej vypití budete nakoniec ešte viac smädní ako pred tým, ba dokonca po pravidelnej konzumácii môžete skončiť u lekára. Zažila to tridsaťjedenročná žena, ktorá vyše 15 rokov konzumovala len kolu bez akejkoľvek inej tekutiny.

Viac ako 15 rokov pila len kolu

Lekári zistili, že nadmerná spotreba sódy je vinníkom v prípade 31-ročnej ženy, ktorá trpí mdlobami a nepravidelným srdcovým rytmom po tom, čo viac ako polovicu svojho života pila len kolu namiesto vody. Dôvodom jej hospitalizácie bol nebezpečný pokles celkovej hladiny draslíka a naopak prebytok cukru a kofeínu. Uvádza sa to v jednej štúdii.

"Tento prípad je výnimočný. Pacientka pila len kolu už od svojich 15-rokov a to je dosť nezvyčajné. Čo je však na tom pozitívne je fakt, že akonáhle prestala piť tento nápoj, všetko sa vrátilo do normálu. Takže, nie sú tu žiadne dôvody na paniku. Na druhej strane by mali byť rodičia ostražití ohľadom príjmu koly u svojich detí," hovorí hlavný autor štúdie Dr. Naima Zarqane, kardiológ na Princess Grace Hospital Centre v Monaku.

Mala nízku hladinu draslíka

Žena pritom nemala žiadne zdravotné problémy a nebrala lieky. Avšak, krvné testy čoskoro ukázali veľmi nízku hladinu draslíka – tento stav sa nazýva hypokaliémia, zatiaľ čo elektrokardiogram (EKG) odhalil problematickú tepovú frekvenciu.

Je teda zrejmé, že zdravotné problémy 31-ročnej ženy sú priamym dôsledkom nadmernej konzumácie koly. Vysoké hladiny cukru v kole môžu zastaviť absorpciu vody v črevách, čo si vyžiadalo hnačku a stratu draslíka. Aby toho nebolo málo, kofeín môže brániť vstrebávaniu draslíka.

Riaditeľ obezity na Duke University Medical Center Dr. Kishore Gadd tvrdí, že v konečnom dôsledku je kľúčovým vinníkom hnačka, ktorá spôsobuje vysoký stupeň straty draslíka.

"Je to extrémne zriedkavé, že ľudia majú hypokaliémiu kvôli nevhodnej potrave. Väčšinou je hypokaliémia spôsobená nadmernou stratou draslíka, ktorú spôsobila hnačka, nadmerné potenie a zbytočného užívanie preháňadiel alebo diuretík na predpis," poznamenal Dr. Gadd.

Ohrození sú športovci i chudnúci

Lekár ďalej varuje, že tí, ktorí konzumujú veľké množstvo kávy a iné kofeínové nápoje, ako sú energetické nápoje, môžu byť ohrození poklesom hladiny draslíka. Týka sa to i športovcov vzhľadom na ich nadmerné potenie a tých, ktorí sa snažia schudnúť. Častokrát vymenia sladené nápoje za diétne, čo môže zvýšiť riziko zníženia hladiny draslíka. Hlavne, ak bol skonzumovaný vo veľkých množstvách a obsahoval by kofeín.

Kvôli kole zomrel jeden pacient

Okrem spomínaného prípadu bolo nahlásených ešte ďalších šesť, ktoré ukázali škodlivé zdravotné účinky nadmernej konzumácii koly. Zdravotné problémy sa pritom týkali napr. poškodenia kostrových svalov či kardiovaskulárnych komplikácií, pričom v jednom prípade pacient dokonca i zomrel.

Zdravý rozum a kritické myslenie by nám povedali, že sa neoplatí spoliehať sa len na jeden druh nápoja, čo nie je vôbec zdravé. Obzvlášť, ak ide o kolu či inú sladenú minerálku. Pite prevažne čistú vodu a kolu si dajte len príležitostne alebo vôbec.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9