Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Škandály s výrobou potravín neutíchajú: Zakáz dovozu poľskej hydiny?

Dovoz poľskej hodiny sa možno zakáže.
Dovoz poľskej hodiny sa možno zakáže.

Zástupcovia slovenských výrobcov hydiny chcú požiadať rezort pôdohospodárstva o zákaz dovozu poľského hydinového mäsa na Slovensko. Dôvodom majú byť neutíchajúce škandály s tamojšou výrobou potravín, ktoré podľa nich ohrozujú zdravie slovenských spotrebiteľov.

"Navrhujeme prijať také opatrenia aby sa zakázal dovoz hydinového mäsa, vajec a hydinovej suroviny na výrobu mäsových výrobkov z Poľska na Slovensko," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

Podľa jeho informácií bolo vlani z Poľska oficiálnou cestou dovezené hydinové mäso v celkovej hodnote 20 miliónov eur. Napriek tomu, že je aj Poľsko členskou krajinou Európskej únie (EÚ) poukazuje ÚHS na tamojšiu nízku úroveň veterinárnych kontrol, ktoré neodhalili neodôvodnené používanie antibiotík pri výkrme mäsa. Tento postup je pritom zakázaný v rámci celej únie.

Umelo podporujú rast hydiny

Ako Molnár upozornil, neodôvodnené a zakázané používanie antibiotík umelo podporuje rast hydiny.

"Na tomto je ten výkrm výrazne urýchlený a výrazne sa znižujú náklady spojené s týmto chovom," podotkol Molnár.

Na Slovensku sa podľa neho niektoré antibiotiká používajú výhradne na liečbu chorých zvierat, pričom musí byť dodržaná lehota 8 až 20 dní medzi vysadením liečby a termínom porážky.

Antibiotiká môžu mať negatívne následky

Pri nedovolenom používaní antibiotík sa tieto podľa Molnára hromadia nielen v organizme zvieraťa, ale aj v ľudskom organizme, čomu nezabráni ani tepelná úprava konzumovaného hydinového mäsa.

"Antibiotiká môžu spôsobovať rôzne negatívne následky na zdravotný stav ako je napríklad zrýchlené dospievanie, hormonálne poruchy, alergie, oslabenie imunity, alebo niektoré majú aj karcinogénne účinky," upozornil.

Nie je možné zakázať hydinu z Poľska

Zakázať dovoz hydiny na Slovensko z Poľska, ako to dnes navrhovali slovenskí výrobcovia hydiny, nie je možné. Uviedla to v reakcii na požiadavku Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zuzana Gulová.

"V prípade zákazu dovozu hydiny z Poľska si treba uvedomiť, že sme členským štátom EÚ, kde je zavedený voľný pohyb tovaru. Neopodstatnene nie je možné zakázať žiaden dovoz tovaru, lebo by to bolo považované za prekážku v obchode a Európska komisia (EK) by začala voči SR postupovať pre porušenie zmluvy, čo by mohlo skončiť až na Súdnom dvore," spresnila Gulová.

Zvýšila sa kontrola

Pripomenula, že Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR už zvýšila kontrolu antibiotík v hydine dovážanej z Poľska, analytické výsledky však ešte nie sú k dispozícii. "MPRV SR už požiadalo Národný orgán pre spoluprácu v Poľsku o vyjadrenie k problému. Zároveň sme informovali poľskú stranu o zvýšených kontrolách," uviedla.

Kedy by sa zakázal ich dovoz?

"Zákaz dovozu nevyhlasuje MPRV SR, ale ŠVPS SR, a to by sa mohlo udiať iba vtedy, ak by sme mali dosť dôkazov o prítomnosti antibiotík v dovážanej hydine z Poľska, neuspokojili by nás opatrenia z poľskej strany, návrh zákazu by bol prerokovaný s EK, neboli by žiadne iné cesty na zamedzenie dovozu zdraviu nevhodnej hydiny a takýto zákaz by bol iba na dobu určitú," dodala Gulová.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9