Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Šokujúce detské opijáše: V nemocnici končia čoraz mladšie deti

Čoraz viac mladších detí láka alkohol.
Čoraz viac mladších detí láka alkohol.

Alkohol sa netýka len dospelých, ale v posledných rokoch aj čoraz mladších detí. Šokujúci je na tom fakt, že v nemocnici neskončia len deti, ktoré sa zámerne opili. Ale i štvorročné deti, ba dokonca i bábätká do jedného roku, ktoré boli hospitalizované v nemocnici pre otravu alkoholom. Ukázali to štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií a potvrdzuje to i nedávny prípad dvanásťročného Patrika, ktorý sa opil s kamarátmi tak, že skončil v nemocnici.

Desiatky detí sa liečili z otravy alkoholom

Šokujúca udalosť sa odohrala na školskom ihrisku gymnázia v Rimavskej Sobote, kde Patrik popíjal alkohol spolu so svojimi kamarátmi. Opijáš sa však zle skončil, priotrávený Patrik skončil v nemocnici. Tento prípad je pritom realitou u desiatok detí ročne.

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií bolo hospitalizovaných v nemocnici na otravu alkoholom v roku 2011 štyridsaťpäť detí, ktoré mali do 14 rokov a o rok neskôr to bolo 42. V roku 2009 bolo hospitalizovaných najviac detí spomedzi týchto troch rokov, bolo ich vyše 50.

Hospitalizované boli aj bábätká

Smutný ja fakt, že v roku 2011 boli hospitalizované v nemocniciach pre otravu alkoholom dve malé bábätká, ktoré mali len do jedného roku. Otázkou ostáva, ako k tomu vôbec mohlo dôjsť, že tak malé deti sa dostali k nebezpečnej látke. Je však jasné, že za to môže nezodpovednosť rodičov.

„Vždy sa jedná o život ohrozujúci stav. Bábätko nemá dehydrogenázu, na privodenie ťažkej až smrteľnej otravy stačí 20-50 ml 40% alkoholu. Zlyhávajú funkcie centrálneho nervového systému a obličky, pričom ide o hepatorenálne zlyhanie,“ povedal MUDr. Milan Frátrik, ktorý sa venuje problematike alkoholizmu u detí.

Prečo sa otrávia rýchlejšie ako dospelí?

Deťom stačí len málo a môžu sa ľahko priotráviť. Môže za to absencia alkodehydrogenázy, teda enzýmu, ktorý odbúrava alkohol. Ako nám potvrdil MUDr. Frátrik, tento enzým chýba deťom do piateho roku.  

„Alkodehydrogenáza deťom chýba. Preto vylučujú alkohol v nezmenenej forme a jeho devastačné účinky sú oveľa razantnejšie. Vôbec celý detský organizmus má metabolizmus nastavený "anabolicky" - využiť čo najviac energie, živín na správnu a rýchlu stavbu organizmu. Samozrejme, s alkoholom sa pri tomto, po tisícročia nastavovanom programe, nepočíta,“ povedal MUDr. Frátrik.

Ako nám lekár ďalej potvrdil, tento enzým sprostredkúva oxygenáciu (okysličenie) a následne degradáciu alkoholu, nie však všetko množstvo naraz, ale postupne. Tak, ako dieťa rastie, "dospieva" aj enzymatická výbava zdravej pečene.

Kamaráti im nepomôžu

MUDr. Frátrik tvrdí na základe praxe, že väčšina teenagerov pije v skupinkách v rôznych skrýšach. Väčšinu deti napokon nájde záchranná služba s policajtmi po bežnej nočnej obhliadke. Smutné je, že priatelia toho, kto sa opil, z miesta zbabelo odídu a nechajú svojho kamaráta tak. To isté sa stalo i v prípade 12-ročného Patrika, od ktorého takmer všetci utiekli a zostal s ním len jeden kamarát. Priotrávené dieťa potom čelí v zime buď podchladeniu, alebo v lete to môže byť udusenie zvratkami po ťažkej intoxikácií.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9