Alarmujúci fakt o ubúdajúcich lôžkach: Pozrite sa, čo nám hrozí

Postelí v ústavných zdravotných zariadeniach je stále menej.
2013-06-24 08:30:00

O niekoľko rokov sa možno nebudeme mať kde liečiť. Národné centrum zdravotníckych informácií v rámci štatistiky hospitalizovaných za rok 2011 zistilo, že počet postelí, ktoré máme v zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti k dispozícii, naďalej klesá. Z roka na rok je stále menej a menej nemocničných lôžok, kde sa liečia chorí pacienti.

Počet lôžok klesol o viac ako 2-tisíc

Zatiaľ čo v roku 2009 bol celkový počet postelí v ústavných zdravotníckych zariadeniach 35 520, o rok neskôr to bolo 35 132 a v roku 2011 dokonca už len 32 954. Do úvahy sa pritom nebrali postele v prírodných liečebných kúpeľoch a kúpeľných liečebniach. Podľa tejto štatistiky sa v priebehu troch rokov znížil počet nemocničných lôžok až o viac ako 2 000, čo je pokles o 7,2 %.

Podľa druhu poskytovanej zdravotnej starostlivosti bolo v roku 2011 v akútnej nemocničnej starostlivosti 73,6 % postelí, v dlhodobej nemocničnej starostlivosti 10,6 %, v psychiatrickej nemocničnej starostlivosti 12,6 %, inej nemocničnej starostlivosti 2,5 % a v hospicoch a domoch ošetrovateľskej starostlivosti 0,8 % z celkového počtu postelí. Zaujímavé je, že sa naopak počet postelí v roku 2011 v hospicoch a domoch ošetrovateľskej starostlivosti zvýšil od roku 2006 zo 140 na 254.

Prečo chýbajú lôžka?

Dôvod poklesu posteľovej starostlivosti možno pripísať nárastu výkonov poskytovaných v rámci jednodňovej ambulantnej starostlivosti. Taktisto to môže byť z dôvodu dlhodobo klesajúcim priemerným ošetrovacím časom na jednu hospitalizáciu. Faktom však je, že postele v nemocniciach jednoznačne chýbajú. Potvrdil to tridsaťdvaročný Peter, ktorý to pocítil na vlastnej koži.

Do nemocnice až na štvrtýkrát

Kým sa Peter dostal na operáciu do nemocnice, prešiel takmer mesiac. Dôvodom, prečo to tak dlho trvalo, bol fakt, že nemocnica jednoducho nemala preňho miesto.

„Lekár ma poslal do nemocnice na operáciu, pričom som mal určený presný dátum a čas, kedy tam mám prísť. Skončil som však len na recepcii, odkiaľ ma poslali domov, lebo vraj nemajú pre mňa žiadne miesto a postele sú obsadené. Zhrozený som sa vrátil domov s tým, že mi povedali, aby som k nim prišiel o 4 dni, vtedy už bude voľné miesto,“ povedal Peter, ktorému mu sa táto strastiplná cesta do nemocnice ani zďaleka neskončila.

Keď sa o 4 dni vybral do nemocnice, opäť ho poslali domov. Miesto preňho stále nemali. Rozhorčený sa pobral domov, ale tentokrát odmietal chodiť do nemocnice. Rozhodol sa, že najprv zavolá sestričke.

„Aby toho nebolo málo, zase ma odmietli. Už som ani neveril, že sa na tú operáciu dostanem. Do nemocnice som sa preto dostal až na štvrtýkrát. Takáto je zdravotná starostlivosť na Slovensku,“ povedal nahnevaný Peter.

Všetko sa odohralo v priebehu takmer 4 týždňov, pričom PN mal byť len dva dni, keďže nešlo o vážnu operáciu. Petrovi to veľmi nevadilo, keďže bol nezamestnaný. Nebolo mu však jedno, ako s ním nemocnica mávala. Čo by však bolo, ak by bol Peter zamestnaný a mal by nahlásenú PN-ku na dva dni? 

Nemocnice by preto mali jednoznačne riešiť zvýšenie počtu postelí, aby sa táto nepríjemná situácia neopakovala aj u iných pacientov. Inak hrozí, že sa nebudú mať kde liečiť...

2013-06-24 08:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia