Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spomaľte prejavy starnutia bez drahých krémov: Domáci botox vďaka jednoduchým tipom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak chcete, aby vaša pokožka vyzeralo mladistvo, treba pre to niečo urobiť. Základom je piť dosť vody, dopriať si spánok a vedieť relaxovať. V produktívnom veku to však už nestačí. Prírode jednoducho treba pomôcť.

V prvom rade by sme mali aj pri zamračenej oblohe používať na tvár krém s ochranným faktorom, nefajčiť a v domácnosti používať zvlhčovač. Suchý vzduch je nepriateľom pleti. Aké sú ďalšie rady podľa webmd.com pre sviežu pleť bez hlbokých vrások?

Čítajte tiež: Majú veľa kalórií a tuku a napriek tomu sa z nich chudne: Potravina s nečakaným účinkom na štíhlu postavu

1. Spávajte na chrbte

I keď nejde práve o najobľúbenejšiu pozíciu, pre pleť a pokožku na dekolte je ideálna. Ak spávate v inej polohe, nevyhnete sa „spánkovým líniám“, teda vráskam, ktoré sa tvoria vo vrchných vrstvách pokožky a s pribúdajúcim vekom nezmiznú už ani cez deň. Pri spánku na boku sa tvoria vrásky v oblasti líc a na brade, pri spánku tvárou dole pracujete na zvrásnenom čele.

2. Jedzte lososa

Losos (spolu s ostatnými rybami a plodmi mora) je skvelým zdrojom bielkovín, jedného zo stavebných prvkov pleti. Obsahuje tiež veľa omega-3 mastných kyselín. Odborníci tvrdia, že esenciálne mastné kyseliny vyživujú pokožku a udržujú ju pevnú a mladistvú, čo môže pomôcť minimalizovať vrásky.

3. Nemračte sa pri čítaní – používajte okuliare

Každý výraz tváre, ktorý robíte znova a znova, preťažuje svaly a vytvára pod pokožkou drážky. Postupne sa z nich stanú vrásky. Dávajte si pozor na oči: ak potrebujete, noste okuliare na čítanie. Zaobstarajte si kvalitné slnečné okuliare. Pozor, drahé značkové neznamená kvalitné! Okrem UV filtra si pri výbere treba dať pozor aj na to, aby pokožka okolo očí bola schovaná pod rámom okuliarov.

4. Používajte krémy s ovocnými AHA kyselinami

Prírodné kyseliny stimulujú obnovu buniek, čo pomáha znižovať výskyt pórov, jemných liniek a povrchových vrások, najmä okolo očí. V kozmetike sa využívajú kyselina jablčná, kyselina vínna, kyselina citrónová, kyselina mliečna a kyselina glykolová. Môžu tiež pomôcť zvýšiť tvorbu kolagénu v pokožke. Je to proteín, ktorý jej dodáva silu a pevnosť. Používanie AHA kyselín však zvyšuje citlivosť pokožky na slnko, preto nezabúdajte na používanie opaľovacieho krému.

Spomaľte prejavy starnutia bez
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Neumývajte si tvár

Voda zbavuje pleť vlhkosti a prírodných olejov, ktoré chránia pokožku pred vráskami. Ak si umývate tvár príliš často, odstránite túto prirodzenú ochranu. Samozrejme, tvár si opláchnuť môžete, nepreháňajte to však. Nikdy nepoužívajte veľmi studenú alebo horúcu vodu, ideálna je teplá. Mali by ste mať svoj vlastný uterák, ktorý nepoužívajú iný členovia rodiny napríklad na ruky.

6. Používajte vitamín C

Niektoré štúdie zistili, že krémy s vitamínom C môžu zvýšiť množstvo kolagénu, ktoré pokožka vytvára. Vitamín C chráni pred poškodením lúčmi UVA a UVB a pomáha znižovať začervenanie, tmavé škvrny a nerovnomerný odtieň pokožky. Musíte však použiť prípravok na pokožku so správnym typom vitamínu C. Na zmiernenie vrások je najlepšia kyselina L-askorbová. V krémoch sa zvykne uvádzať aj ako askorbyl palmitát.

7. Dajte šancu sóji vo výrobkoch na pleť

Sója môže zlepšiť vzhľad pokožky a tiež ju chrániť. Štúdie naznačujú, že sója aplikovaná na pokožku alebo užívaná ako výživový doplnok (nie vo forme jedla) pomáha chrániť pred poškodením slnkom alebo dokonca ju uzdraviť. Napomáha správnej štruktúre a pevnosti pleti a vyrovnáva jej odtieň.

8. Vymeňte kávu za kakao

Vyskúšajte tento známy chutný nápoj, ktorý redukuje vrásky. Jedna štúdia ukazuje, že kakao s vysokými hladinami dvoch antioxidantov (epikatechín a katechín) chráni pokožku pred poškodením slnkom, zlepšuje prietok krvi do kožných buniek, udržuje v nich vlhkosť a spôsobuje, že pokožka vyzerá a aj je reálne hladšia.

Viac o téme: KozmetikaPrírodaVrásky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9