Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bežný strom s ohromnými účinkami: Topoľ si poradí s boreliózou a zaženie bolesti kĺbov!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

„Trasieš sa ako osika.“ Zrejme ste to už od niekoho počuli! Na svedomí to majú listy topoľa osikového, ktoré sa trasú aj v tom najslabšom vetre. Tento strom zvykneme prehliadať, no o to viac vás prekvapia jeho liečivé účinky.

Ani zďaleka ho mnohí nepovažujú za nič zaujímavé, nevšímajú si ho a neprikladajú mu nijaký význam. Topoľ osikový rastie takmer v celej Európe, ale nájdeme ho aj v Malej Ázii a severnej Afrike. Darí sa mu na sviežej až vlhkej pôde v spoločenstvách iných listnatých drevín. Vyskytuje sa na opustených pastvinách, okrajoch ciest a lesov. Málokto vie, že je súčasťou niektorých liekov na liečbu chronických porúch prostaty a močového mechúra, ako sa uvádza na pfaf.org.

Čítajte tiež: Neodmietajte potraviny vo večerných hodinách: Štyri prekvapujúce dôvody, prečo jesť pred spaním!

Účinky topoľa

Málokto vie, že topoľ je bohatý na vitamín C. Z kôry topoľa sa dá pripraviť čaj, ktorý sa používa na liečbu horúčky, kožných problémov, ale poradí si aj s infekciami močových ciest, žltačky, hnačky a je skvelý proti parazitom. Vyniká aj svojím močopudným a dezinfekčným účinkom. Odporúča sa aj pri problémoch so zväčšenou prostatou. Má schopnosť zmierňovať bolesť a možno ho využiť aj na liečenie dny a reumatických chorôb. 

Topoľ má svoje využitie aj zvonka! Používa sa odvar z drogy do kúpeľov a taktiež je súčasťou obkladov pri hemoroidoch a popáleninách. 

Ak chcete využiť jeho liečivé účinky na vlastnej koži, neodlupujte kôru z kmeňa stromu, ale vnútornú kôru z jednotlivých konárov. Tá je sladká a lahodná! Miazgu môžete zoškrabať a jesť aj surovú. Prípadne sa môžu jesť mladé listy, jahňady a púčiky.

Bežný strom s ohromnými
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tinktúra z topoľu

Trápia vás bolesti kĺbov alebo kvasinky? Výborná je tinktúra z topoľu čierneho! Na jej výrobu potrebujete 40% alkohol, glycerín a výťažky z púčikov topoľa čierneho. Púčiky topoľa sa lúhujú v alkohole, potom sa pridá glycerín a tinktúra je na svete! Čo sa týka dávkovania, jednu kvapku tinktúry použite na jeden kilogram svojej hmotnosti. Dávku si rozdeľte a pite na raňajky, obed a večeru vždy pred jedlom. Príkladom je osoba, ktorá má 60 kg. V tom prípade si dá pred hlavnými jedlami 20 kvapiek tinktúry. Následne zapite vodou. 

Tinktúra však nie je vhodná pre deti, tehotné a kojace deti. Treba pri nej piť viac tekutín, keďže tinktúra zahusťuje krv. 

Účinky tinktúry:

  • Vhodná pri borelióze
  • Prečisťuje organizmus a zbavuje ho parazitov, plesní, mykóz, kvasiniek, chlamídií a iných
  • Odstraňuje bolesti kĺbov a opuchy
  • Prečisťuje močové cesty
  • Pomôže pri dne a reume
Viac o téme: ZdravieTopoľLiečbaPrevenciaúčinky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9