Od kulinárskeho zážitku k demencii? Prekvapivý dopad obľúbenej štipľavej zeleniny na mozog!

Zdroj: gettyimages.com
2019-07-30 12:00:00

Obzvláštnia chuť a dodajú pokrmu tie správne grády! Čili papričky sú u mnohých vítanou ingredienciou, ak majú radi štipľavé jedlo. Navyše, údajne podporujú chudnutie. Túto ich pozitívnu stránku však zatieňuje zistenie vedcov, ktorí zdvíhajú varovný prst.

Výskum uverejnený v študijnom dokumente časopisu Nutrients, uskutočnený v čínskej populácii, zistil zaujímavé spojenie medzi spotrebou čili papričiek a zvýšeným rizikom kognitívneho poklesu.

Nižšia úmrtnosť, no za akú cenu? 

Mnohí ľudia po celom svete pridávajú do miestnych pokrmov čili papričky, aby tak zlepšili chuť a prispeli k lepšiemu kulinárskemu zážitku. O čili papričkách sa hovorí, že sú dobré na metabolizmus a podporujú spaľovanie tukov. Aj predchádzajúci výskum o potenciálnych účinkoch čili papričiek mal pozitívne zistenia. Veľká kohortová štúdia z roku 2017 zistila, že konzumácia čili papričiek sa spája s nižším rizikom úmrtnosti. Hlavnou aktívnou zložkou a koreninou je kapsaicín, takže je veľmi pravdepodobné, že táto zlúčenina hrá hlavnú úlohu v potenciálnom účinku papričiek na zdravie.

Čítajte tiež: Pohlcovač škodlivých látok s ohromnými účinkami: RECEPT na nápoj, ktorý zniží zápaly v tele!

Avšak najštipľavejšie papričky na svete, ako napríklad Carolina Reaper, by mohli spôsobiť vážne poškodenie! Napríklad v roku 2018 muž z USA, ktorý zjedol túto papričku v jednej súťaži, skončil v pohotovosti s bolesťou hlavy. Väčšina ľudí však nemá odvahu siahnuť po tejto štipľavej zelenine. Väčšina kuchýň na svete používa jemnejšie odrody papričiek ako sú napr. jalapanos, kajenské korenie, atď. 

Napriek povzbudivým zisteniam medzi čili papričkami a úmrtnosťou žiadne štúdie zrealizované na ľuďoch neposúdili, ako a či môže táto zelenina ovplyvniť kognitívny pokles. Výsledky dlhodobej kohortovej štúdie u veľkej čínskej populácie naznačujú, že konzumácia veľkého množstva čili papričiek by mohlo urýchliť kognitívny pokles a zvýšiť tak riziko demencie u človeka.

Do výskumu sa zapojilo 4 582 čínskych účastníkov vo veku nad 55 rokov. Výskumný tím viedol Zumin Shi, Ph.D., z Katarskej univerzity v Dauhe.

Rizikové množstvo čili

„V našich predchádzajúcich štúdiách sa zistilo, že spotreba čili je prospešná pre telesnú hmotnosť a krvný tlak. V tejto štúdii sme však zistili nepriaznivé účinky na kogníciu u starších dospelých,“ poznamenáva Zumin.

Vedci zistili, že ľudia, ktorí jedli pravidelne viac ako 50 gramov čili denne, mali takmer dvakrát riziko kognitívneho poklesu ako u ľudí, ktorí jedli menšie množstvo.

„Príjem čili pochádzajúci z prieskumov výživy zahŕňal čerstvé aj sušené čili papričky, ale nezahŕňal sladké papriky ani čierne korenie,“ uviedli vedci vo svojej štúdii.

Tím tiež poznamenal, že účastníci, ktorí zvyčajne jedli väčšie množstvo papričiek mali tendenciu mať nižší finančný príjem, ako aj nižší index telesnej hmotnosti (BMI). Tiež sa venovali menšej fyzickej aktivite v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedli menšie množstvo. Výskumníci navyše naznačujú, že ľudia so zdravým BMI môžu mať zvýšenú citlivosť na kapsaicín ako tí, ktorí majú klinickú nadváhu. Zvýšená citlivosť, ako dodáva tím, môže tiež vysvetliť, prečo títo ľudia môžu mať vyššie riziko kognitívneho poklesu.

Faktory pri konzumácii čili

Zumin a kolegovia tiež videli, že ľudia, ktorí jedli čili, mali tendenciu byť mladší ako tí, ktorí ich nejedli. „Ďalej,“ píšu vedci, „v tejto populácii neexistovala súvislosť medzi spotrebou čili a BMI alebo hypertenziou, a preto je možné, že starší ľudia v tejto populácii sa vyhli konzumácii čili v dôsledku chronických chorôb.“

Ďalším faktorom, ktorý, ako sa zdá, zohral úlohu pri tom, koľko čili účastníci jedli, bola ich úroveň vzdelania. V závere k štúdii výskumníci poznamenávajú:

„V našej štúdii bol významný rozdiel v príjme čili medzi ľuďmi s rôznymi úrovňami vzdelania. Preto je možné, že mätúci účinok vzdelávania môže ešte stále prispievať k vzťahu medzi príjmom čili a kognitívnou funkciou.“

Z tohto dôvodu vyšetrovatelia naznačujú, že cieľom ďalších pokusov by malo byť posúdenie prepojenia medzi úrovňou vzdelania, príjmom čili a rizikom kognitívneho poklesu.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny chilli papričky štipľavé jedlo

2019-07-30 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia