Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výskumníci vyvrátili 30-ročnú dogmu: Zistili, ako a kedy vás kliešť nakazí boreliózou!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci si až doteraz mysleli, že k prenosu lymskej boreliózy z kliešťa na človeka dochádza prostredníctvom slín parazita. Bol to však omyl. Po baktériách borélie v slinách nebolo ani stopy. Odkiaľ sa teda vzali?

Podľa parazitológov z českého Biologického centra AV ČR je stará teória o prenose borélií na hostiteľa po prisatí kliešťa neplatná. Zistili, že baktérie neprechádzajú z čreva kliešťa do slín, ako sa doteraz verilo. Naopak, žijú v črevách drobného parazita a po prisatí prechádzajú cez pažerák kliešťa priamo do krvi hostiteľa. Vedci, ktorí sa snažia vyvinúť vakcínu proti lymskej borelióze, sa preto musia zameriavať na črevo kliešťa, nie jeho sliny.

Čítajte viac: Kliešť, ktorý pripomína pavúka, môže byť aj u nás: Obeť sleduje očami a rýchlo prenasleduje

Vedci tiež prišli na to, že k prenosu baktérií na hostiteľa dochádza ihneď, nie po 24 hodinách, ako si doposiaľ odborníci mysleli. Borélie však obyčajne začínajú byť infekčné až po 24 hodinách, teda na druhý deň od prisatia, keď sa prispôsobia imunitnému systému hostiteľa a nájdu spôsob, ako unikať jeho armáde. Preto je dôležité kliešťa čím skôr odstrániť.

Červenkastý fľak pri borelióze. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Červenkastý fľak pri borelióze. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Prvé príznaky lymskej boreliózy sa objavujú až po niekoľkých dňoch či mesiacoch od nakazenia. Najčastejším prejavom býva červenkastý kruhový fľak s vyblednutým stredom, ktorý sa tvorí okolo miesta prisatia kliešťa. Ochorenie môže sprevádzať zvýšená únava, horúčka, bolesť kĺbov aj svalov. Môže vyústiť do neurologických ťažkostí alebo problémov so srdcom, kožou či kĺbmi.

Viac o téme: KliešťLymská borelióza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9