Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Slovensku zúri diabol spomedzi pohlavných chorôb: Nakaziť sa dá veľmi ľahko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Na Slovensku sa šíri pohlavná choroba, ktorej sa Európania báli už v stredoveku. V Trebišove rapídne narástol počet chorých na syfilis. Nebezpečná choroba sa neprenáša len sexuálnym stykom a jej prejavy mnohým naháňajú strach.

Chorobnosť na syfilis je v okrese Trebišov 16-krát vyššia ako v iných častiach Slovenska. Aktuálna epidemiologická situácia vyhodnotená za rok 2017 vykazuje chorobnosť 108,4 prípadu na 100 000 obyvateľov. Ochorenia sa vyskytujú aj vo vekovej skupine do 18 rokov.

Čítajte viac: Holíte sa aj „tam dole“? Koledujete si o poriadny sexuálny problém!

V absolútnych číslach bol vlani v tomto okrese počet chorých 115, najväčší výskyt bol práve v meste (71). „Pre porovnanie, v Košickom kraji to bolo 142 ľudí a na území SR ich bolo 358,“ uviedla epidemiologička a zástupkyňa regionálnej hygieničky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Trebišove Lucia Demesová.

syfilis, Trebišov

Zmena nastala pred dvoma rokmi

Vlaňajšok bol v rámci okresu podľa jej slov ôsmym rokom epidemického výskytu tohto ochorenia. Za celé toto obdobie sa podľa nej prijímali všetky možné a zákonné opatrenia na všetkých dostupných úrovniach. „Vývoj epidémie bol priaznivý do roku 2015, keď postupne chorobnosť klesala,“ spomenula. Zmena nastala pred dvoma rokmi. „Zrejme v roku 2017 sa uplatnili nejaké rizikové faktory, ktoré ovplyvnili chorobnosť, a to nebolo možné identifikovať na základe našich možností prístupu k informáciám,“ zdôvodnila.

Vzhľadom na vzrastajúci počet chorých zorganizoval RÚVZ v Trebišove na lokálnej úrovni aj medzirezortné stretnutie všetkých inštitúcií, ktoré môžu mať v rámci svojich kompetencií priaznivý vplyv na zníženie výskytu týchto ochorení. „Následne sme pripravili písomné informácie, kde sme navrhli také opatrenia, ktoré by mohli jednotlivé zúčastnené strany vykonávať,“ priblížila.

Foto: ruvztv.sk
Zobraziť galériu (4)
Foto: ruvztv.sk  (Zdroj: ruvztv.sk)

Okrem toho sa realizovali aj ďalšie zdravotno-výchovné aktivity. „Vzhľadom na to, že mnohí chorí pochádzajú zo skupiny nízkeho hygienického štandardu, a tam aj v rámci zdravotnej výchovy je potrebné uplatniť možno iné prístupy, takže sme sa sústredili na to, že sme komunikovali hlavne s učiteľmi, asistentmi a ďalšími profesionálmi, ktorí pôsobia priamo v komunite, kde je zvýšené riziko výskytu ochorení a vlastne ich preškoľujeme, informujeme. Takisto sme spracovali informačný edukačný materiál, kde sú popísané príznaky ochorenia, cesty prenosu, aké sú preventívne opatrenia, ktoré chránia ľudí pred získaním tejto infekcie,“ skonštatovala.

Foto: ruvztv.sk
Zobraziť galériu (4)
Foto: ruvztv.sk  (Zdroj: ruvztv.sk)

Ako sa (ne)nakaziť?

„Infekciu vyvoláva baktéria Treponema pallidum,“ uvádza na svojej stránke Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trebišove. Nakaziť sa možno pohlavným stykom (aj medzi mužmi), používaním kontaminovaných predmetov, ktoré používal aj nakazený (zubné kefky, uteráky, príbory, riad, oblečenie). Infekcia je tiež prenosná z matky na dieťa počas tehotenstva –  „až polovici neliečených žien so syfilisom sa rodia deti nakazené syfilisom. Takéto deti majú vážne poškodené srdce, mozog a oči,“ varuje RÚVZ Trebišov.

Choroba sa prenáša z človeka na človeka slinami, semenom, vaginálnym výtokom, krvou, chorou kožou,“ upozorňuje hygienici s tým, že zavčasu rozpoznané ochorenie je možné úplne vyliečiť. Neliečená infekcia však môže viesť k smrti.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Tri štádiá ochorenia

Syfilis prebieha v troch štádiách. Prvé začína preniknutím baktérie do tela a vznikom tvrdého nebolestivého vredu (najčastejšie na penise, na alebo vo vagíne, v okolí pohlavných orgánov, konečníka alebo v oblasti úst). Do týždňa od nakazenia sa vytvára nebolestivé zdurenie lymfatických uzlín v mieste nákazy. Prvé štádium môže sprevádzať aj slabosť, únava, zvýšená teplota, bolesti svalov, kostí a hlavy.

Pre druhé štádium je podľa odborníkov príznačné zdurenie lymfatických uzlín na niektorých častiach tela (vnútorná strana rúk, chodidiel, na hrudníku, bruchu). Po celom tele vznikajú vyrážky a fľaky (fľakatá je aj sliznica úst). Ochorenie môže zasiahnuť aj niektoré orgány. Sprevádza ho tiež vypadávanie vlasov a strata pigmentu (zosvetlenie pokožky). Okolie genitálií posievajú sivobiele škvrny až otvorené vredy, ktoré sú vysoko infekčné. K príznakom sa často pridružuje aj horúčka, únava, bolesti hrdla a strata chuti do jedla.

Tretie štádium je charakteristické poškodením srdca, ciev, kože, kostí a kĺbov. Choroba napáda aj mozog a nervovú sústavu, čo môže vyústiť do neurologického zlyhania, prípadne demencie. V poslednej, letálne fáze choroby, sa objavuje slepota, strata reflexov, únik moču a stolice.

Základom je prevencia

Choroba sa šíri prostredníctvom nechráneného pohlavného styku – rovnako vaginálneho, ako análneho či orálneho. Riziko nakazenia vzrastá so striedaním sexuálnych partnerov, injekčným užívaním drog a tetovaním či priercingom, pri ktorých neboli dodržané hygienické štandardy.

Odborníci radia pri sexuálnych aktivitách používať kondóm a praktizovať najmä tie, ktoré sú menej rizikové, čiže vyvarovať sa úniku semena, pošvovej tekutiny alebo krvi do tela, na sliznice pohlavných orgánov alebo do úst partnera. V prípade užívania drog je nevyhnutné používať výhradne vlastnú ihlu so striekačkou a nezdieľať s inou osobou roztok drogy. Najlepšou prevenciou je však znalosť sexuálneho zdravia a minulosti partnera, ako aj vernosť vo vzťahu. 

Viac o téme: SyfilisTrebišov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9