Trápia vás popraskané kútiky? S touto nebezpečnou chorobou si ich môžeme pomýliť!

Zapálené a popraskané kútiky sú nepríjemné. Čo robíte preto, aby ste si ich vyliečili?
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-21 11:30:00

Nepríjemné a bolestivé – aj také dokážu byť zapálené kútiky. Signalizujú nerovnováhu organizmu, podľa „kútikov“ viete, že sa v tele niečo deje. Prekvapí vás, že si popraskané kútiky často zamieňame za oveľa horšiu chorobu.

Bolesť pri každom úsmeve, často kvôli zapáleným kútikom nechceme ani jesť, nakoľko každý pohyb neuveriteľne bolí a svrbí. Ako často sa vám stáva, že sa vám kútiky zapália? A ako s nimi bojujete?

Príčina nikdy nie je jednoznačná 

„Ide o akútny alebo chronický zápal kútikov úst spôsobený rozličnými faktormi.Väčšinou môže ísť o streptokokovú, o stafylokokovú alebo kvasinkovú infekciu. Kútik, alebo zápal ústnych kútikov, je i sprievodným znakom ochorenia nazývaného Stomatitis angularis,“ povedala pre náš portál primárka dermatologicko-laserovej kliniky Mudr. Adriana Tomeková.

Telu chýbajú vitamíny – avitaminózy, teda tie zo skupiny B a C, ale aj železo.

Faktorov je podľa odborníčky viacero:

  • skryté infekčné ložiská (zubov, uší)
  • dlhodobé užívanie liekov, najmä antibiotík 
  • cukrovka a iné 

So stopercentnou istotou ale vieme povedať, že ak sa kútik objaví, nie je s organizmom niečo v poriadku.

Ako ich liečiť?

Chceli by sme povedať, že existuje jeden univerzálny liek, mastička, hocičo, čo by ste si mohli vziať a všetko to zlé a bolestivé prejde. Bohužiaľ, nefunguje to tak. A to najmä preto, že problém je vždy komplexný a nikdy nie je presne určená príčina. A tiež preto, lebo každý sme individuálna osobnosť a aj náš organizmus je tak nastavený. 

Liečba najčastejšie spočíva v nanášaní protikvasinkových a antibakteriálnych mastí. Predtým treba ranku dezinfikovať, niektoré produkty dokážu ranku vyčistiť, vysušiť a mastička si môže spraviť svoju prácu dôkladne.

K liečbe neprispievajú len voľnopredajné medikamenty, odborníčka odporúča aj zmenu stravy.

„ Dôležité ale je posilňovať imunitu a jesť vyváženú stravu.  V prípade dlhodobo sa opakujúcich zápalov je potrebné navštíviť vhodného odborníka, napríklad dermatológa alebo imunológa, keďže je vždy treba hľadať príčinu problému. Lokálne sa osvedčilo stieranie 2-5% vodným roztokom argentum nitricum. Ďalej lokálne používanie antiseptík, antibiotík, antimykotík, krátkodobo podávanie glukokortikoidov, doplniť chýbajúce vitamíny,“ dodala dermatologička.

Domáce recepty?

Aby ste kútiky rýchlejšie vyliečili, často hľadáme rôzne babské recepty. Najkurióznejší je asi ten, kedy na vyliečenie kútika máme použiť maz z ucha. Či tento recept funguje, zrejme nechceme ani skúšať.

Ďalším babským receptom je potieranie si kútikov cesnakom. Tento trik sme si v redakcii vyskúšali a s pokojným svedomím môžeme vyhlásiť, že z dvoch prípadov raz fungoval.

Urýchliť hojenie by mala propolisová tinktúra, čajovníkový olej, ku ktorému sa prikláňa aj samotná dermatologička. Celkovú liečbu treba doplniť užívaním vitamínu B a zinku.

Ako lieči kútiky profesionál?

„Pri liečení zapálených kútikov je dôležité, aby ste postupovali komplexne – teda liečili nielen problematické miesto, ale aj celkový stav organizmu a posilnili imunitný systém. Miestna liečba „kútika“ spočíva vo vysušovaní a dezinfekcii prípravkami na to určenými a potieraní miesta masťami,“ povedala Mudr. Tomeková,

Pri svojej práci dermatologička využíva fototerapiu a biostimulačný laser. Tieto prístroje vedia s kútikmi pomôcť, nie však vyliečiť.

Pozor na zámenu!

Niekedy sa môže stať, že si zameníme diagnózy a liečime niečo iné. Rovnaké je to aj pri kútikoch. Tie si často zamieňame za oveľa horšiu chorobu!

„Môže byť v diferenciálnej diagnóze v prípade ragádioformných papúl v ústnych kútikoch sa jednať o sekundárny syfilis,“ upozornila odborníčka.

Zameniť si zapálené kútiky môžeme aj s herpesom – aj ten býva bolestivý, mokvajúci, neraz končí rovnakou chrastou ako končia aj zapálené kútiky. 

Čítajte tiež: Nevinný zvyk v sprche ničí pokožku: Toto by sme rozhodne nemali robiť!

2016-03-21 11:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia