Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako vplýva dážď na náš organizmus? Stačí sa prejsť po mokrom chodníku a nastanú tieto zmeny!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jesenné obdobie je v plnom prúde a nám neostáva nič iné, iba sa pripraviť na chladnejšie dni aj noci, vietor a dážď. Možno si to ani neuvedomujete, no práve ten dokáže znižovať stres!

Väčšina ľudí dokáže predpovedať prehánku či búrku bez toho, aby sa pozerala na oblohu. Všetko, čo musíme urobiť, je ovoňať vzduch. To, čo cítime, nie je v skutočnosti dážď, lebo ten je bez zápachu. Vzduch vtedy voní tzv. petrichorom, ako sa uvádza na popsi.com. Ide o kombináciou chemických zlúčenín, ktoré sa uvoľňujú po tom, ako dažďové kvapky prvýkrát narazia na zem a cítime ho aj nejaký čas po daždi. Výrazný je najmä po letnej búrke či prehánke, kedy sa mnohí nevieme tejto jedinečnej vône nabažiť. Svoje čaro však má aj na jeseň. 

Čítajte tiež: Jedzte tieto jedlá 3 týždne a bude po depresii: Potraviny, ktoré vyliečia úzkosť a zlú náladu

Mnohí ľudia opisujú vôňu dažďa ako prostriedok na odbúranie stresu. Je to pravdepodobne preto, lebo je priamo spojená s hipokampusom a amygdalou. Tieto dve časti mozgu sa podieľajú na pamäti a emóciách. Voňavý petrichor môže vyvolať príjemné spomienky, napríklad ako sme v detstve skákali po mlákach alebo pozorovali stekajúce kvapky po oknách a podobne. Tento pocit nostalgie zmierňuje stres.

Okrem znižovania stresu má dážď aj ďalšie výhody. Týchto 7 si môžete užiť, keď sa najbližšie rozprší!

1. Zvuk dažďa uvoľňuje

Ak sa započúvame do dažďa, vytvára ralaxačnú atmosféru, ktorá ľudí upokojuje. Niektorí dokonca používajú pri zaspávaní zvukovú aplikáciu, ktorá vytvára dojem dažďa alebo búrky. Zrážky poskytujú konštantný hluk, ktorý postupne stúpa a klesá. Upokojuje spánok a neprerušuje spánkový cyklus. Môže tiež pôsobiť ako biely šum, ktorý vtlačí do úzadia ďalšie rušivé zvuky.

2. Znižuje znečistenie ovzdušia

Keď dažďové kvapky padajú na zem, zhromažďujú častice prítomné vo vzduchu. Dažďové kvapky načerpávajú do seba a potom „vtláčajú“ do zeme sadze, smog a iné druhy znečistenia. Preto sa aj hovorí, že po daždi je čistý vzduch. Užitočné je to najmä pre tých, ktorí sú citlivejšie na znečistenie ovzdušia. Patria sem astmatici, alergici, deti, starí ľudia či tehotné ženy.

Ako vplýva dážď na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Poskytuje pokoj

Keď prší či sneží, je menšia pravdepodobnosť, že ľudia chodia von menej. Jedna kanadská štúdia ukázala, že už 4 mm zrážok obmedzili denný pobyt dospelých vonku o 5,2%. Pri 14 mm dažďa to bolo o 8,3%. Ak sa radi poprechádzate vonku sami, môže byť takéto počasie pre vás veľkým prínosom. Niekedy je príjemné fungovať bez publika. A ak milujete prechádzky v parku, ktorý je inokedy preplnený, môže ísť o príjemnú zmenu.

4. Upokojuje pacientov s posttraumatickou stresovou poruchou (PTSP)

U pacientov s posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD) môže chôdza v daždi prispieť k upokojeniu. Je to technika, ktorá využíva päť zmyslov, aby pomohla týmto ľuďom vysporiadať sa s tzv. flešbekmi (znovuprežívanie nepríjemnej situácie) a disociáciou (strata integrity osobnosti). Človek chodiaci po daždi môže vnímať petrichor a cítiť kvapky na svojej koži, počuť šum dažďa a sledovať kvapky padajúceho z oblohy. Dokonca môže využiť chuťové bunky a chytiť niekoľko kvapiek na jazyk.

5. V daždi môžete cvičiť dlhšie a rýchlejšie

Cvičenie spôsobuje, že svaly produkujú teplo. Telo musí presmerovať krvný tok, aby vytvorilo pot. Dažďová voda vás ochladzuje a umožňuje tak efektívnejšie využívanie energie. Keď cvičíte v daždi, môžete preto cvičiť dlhšie a „makať“ rýchlejšie.

6. Cvičenie v daždi zrýchľuje metabolizmus

V jednej japonskej štúdii nechali zdravých mužov bežať na bežiacom páse po dobu 30 minút v miestnosti, v ktorej simulovali podmienky ako pri daždi. Zistili, že pri behu v chlade a daždi stúpa dopyt po energii a zrýchľuje sa metabolizmus.

7. Telo sa učí adaptovať

Ak sa rozhodnete ísť na vychádzku alebo cvičiť v daždi, telo sa učí reagovať na rôzne podmienky. Musí sa prispôsobiť chôdzi alebo behu na klzkejšom povrchu, udržať komfort aj pri tom, ako na vás dopadajú studené kvapky. Sú to nenáročné výzvy, ktoré pomáhajú v rozvoji vašej osobnosti. 

Buďte za dážď vďační

Vodu a vlahu potrebuje nielen príroda, ale aj my ako jej súčasť. Ak patríte k tým, ktorí pri daždi strácajú chuť žiť, spomeňte si na všetky jeho pozitíva – relaxácia, čistý vzduch či kvalitný spánok!

Viac o téme: ZdravieDážďPsychikaPrechádza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9