Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Budú mať pacientky s rakovinou prsníka dostupnú inovatívnu modernú liečbu? Záchrana stovky životov!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Majú naše pacientky s rakovinou prsníka k dispozícii všetku dostupnú inovatívnu modernú liečbu? Jana Pifflová-Španková, prezidentka aliancie NIE RAKOVINE, upozorňuje, že im ešte veľa dlžíme.

Národný pozývací skríning karcinómu prsníka

Mesiac október je na celom svete spojený s kampaňami proti rakovine prsníka, ktorých symbolom je ružová stužka. Lenže mnohokrát je osveta a konkrétna pomoc do veľkej miery iba v rukách jednotlivcov, pacientskych aktivistov a odhodlaných žien. Prezidentka aliancie NIE RAKOVINE so svojím tímom a v spolupráci so zanietenými odborníkmi 12 rokov pracovala na tom, aby štát zaviedol pozývací skríningový program troch karcinómov, ktoré sa dajú včas odhaliť. Práve tento rok sa im to podarilo. Národný pozývací skríning karcinómu prsníka je zameraný na ženy vo veku 50 až 69 rokov.

„Povedzme všetkým, ktorí majú vplyv na stav onkológie v našej krajine, že chceme viac pre naše dievčatá a ženy! Že nechceme strácať svojich blízkych! Treba viac mamografov, viac osvety, viac modernej liečby,“- vyzýva Jana Pifflová-Španková, ktorá spolu  s kolegom Patrikom Hermanom upozorňuje, že pacientkám s rakovinou prsníka chýba dostupná inovatívna moderná liečba.

Foto: Aliancia NIE RAKOVINE
Zobraziť galériu (5)
Foto: Aliancia NIE RAKOVINE  (Zdroj: Aliancia NIE RAKOVINE)

Na moderné liečby slovenské pacientky čakajú

V okolitých krajinách Európy sú už dostupné nové moderné liečby, ktoré zlepšujú vyhliadky onkologických pacientok s rakovinou prsníka na lepší a dlhší život. Žiaľ, na niektoré z nich slovenské pacientky ešte len čakajú – dostávajú sa k nám oveľa neskôr, než do okolitých krajín. Napríklad imunoterapia atezolizumab a jej kombinácie s chemoterapiou. Ďalšími predstaviteľmi imunoterapie sú pembrolizumab, nivolumab, avelumab a durvalumab,  ktoré sú zatiaľ schválené v liečbe iných druhov nádorov, u nás táto liečba dostupná nie je.

Olinka so simulátorom samovyšetrenia. Foto: Aliancia NIE RAKOVINE
Zobraziť galériu (5)
Olinka so simulátorom samovyšetrenia. Foto: Aliancia NIE RAKOVINE  (Zdroj: Aliancia NIE RAKOVINE)

Inovatívna liečba existuje a chýba aj pre pacientky s pokročilým nádorom prsníka, s tzv. pozitivitou hormónových receptorov. Pomocou vhodnej kombinovanej liečby inhibítormi CDK4/6 s hormónovou terapiou je možné  aj v pokročilom a metastatickom štádiu ochorenia dosiahnuť nad ním kontrolu, a teda blokovať rast nádoru a oddialiť zhoršenie ochorenia  na dlhšie obdobie než pri v súčasnosti používanej monoterapii,“ upozorňuje Jana Pifflová Španková.

Takáto liečba už predstavuje štandard v mnohých krajinách Európskej únie ako aj v rámci krajín V4, jedine na Slovensku kombinovaná hormónová a cielená liečba nie je kategorizovaná a tým pádom ani rovnako dostupná pre všetkých pacientov! A to aj napriek tomu, že dokázateľne umožňuje pacientkam s pokročilým karcinómom prsníka žiť dlhšie a prežiť viac času so svojimi najbližšími. Myslime na potreby pacientiek karcinómom prsníka, ktorých je na slovenský vyše 30 tisíc. Pravidelné samovyšetrovanie a mamografia prsníkov spolu s adekvátnou liečbou môže na Slovensku zachrániť životy stovky žien.

Foto: Aliancia NIE RAKOVINE
Zobraziť galériu (5)
Foto: Aliancia NIE RAKOVINE  (Zdroj: Aliancia NIE RAKOVINE)

Viac o téme: RakovinaLiečbaRakovina prsníkaPR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9