Tri najčastejšie príčiny straty libida u žien: Keď je sexuálna túžba na bode mrazu!

Zdroj: gettyimages.com
2019-10-25 12:00:00

Zníženie libida, alebo dokonca jeho strata môže zatriasť základmi každého vzťahu. Častejšie sa prejavuje u žien. Hoci sú muži sú vo všeobecnosti ľahšie vzrušiteľnejší ako ženy, nízka sexuálna túžba sa vyskytuje aj u nich.

Neobmedzuje sa na pohlavie, sexuálnu orientáciu, rasu alebo iné demografické údaje. Veľkým problémom súčasnej doby je, že sa o tom málo hovorí.

V hre je niekoľko faktorov

Nežné pohlavie náhla strata libida, nezáujmu o sex zaskočí, hanbia sa za svoj stav a v podstate netušia na koho sa s týmto problémom obrátiť.

„Sexuálna túžba je biologický jav, ktorým sa prejavuje spontánny sexuálny záujem vrátane sexuálnych myšlienok, erotických fantázií a snov,“ vysvetľuje výskumníčka Sheryl Kingsberg pre portál psychologytoday.com.

Čítajte tiež: Zemiaková kaša prekvapuje veľkou pridanou hodnotou: Obľúbená príloha ako palivo

Ak chcete mať sexuálny styk menej často ako váš partner, neznamená to okamžite, že strácate libido. Rozdielny názor na frekvenciu sexuálneho aktu však môže spôsobiť problémy vo vzťahu. Neexistuje žiadne číslo pre počet sexuálnych aktov, ktorý definuje nízku sexuálnu túžbu. To sa líši od človeka k človeku. Túžba po sexe je komplexná a je založená na interakcii niekoľkých faktorov, ktoré ovplyvňujú intimitu vrátane fyzickej a emocionálnej pohody, skúseností, životného štýlu a momentálneho stavu vzťahu. Ak máte problém v niektorej z týchto oblastí, môže to ovplyvniť vašu túžbu po sexuálnej intimite.

Aké sú príznaky nízkej sexuálnej túžby u žien?

-     nezáujem o akúkoľvek sexuálnu aktivitu vrátane masturbácie

-     žiadne sexuálne myšlienky, fantázie, sny

-     nespokojnosť s nedostatkom sexuálnej aktivity a fantázie

Najčastejšími príčinami nízkeho libida sú fyzické, emocionálne a partnerské problémy.

1. Fyzické príčiny

Za zníženým sexuálnym apetítom sa môžu skrývať rôzne choroby, fyzické zmeny na tele, ale aj užívanie liekov. Je známe, že niektoré lieky na predpis, najmä antidepresíva znižujú chuť na sex. Nižšia sexuálna túžba trápi aj ženy, ktoré trpia chronickou nespavosťou, sú vyčerpané starostlivosťou o malé deti, starnúcich rodičov, alebo podstúpili chirurgický zákrok či operáciu. Pohár vína u niektorých žien prebudí chuť na sex aj fantáziu, treba však povedať, že príliš veľa alkoholu môže nepriaznivo ovplyvniť sexuálnu túžbu.

Túžbu po sexe môže nepriaznivo ovplyvniť aj zmena hladiny hormónov v tele ženy. Najčastejšie to býva v období menopauzy, keď hladina estrogénu klesá. Hormóny môžu ženu prevalcovať aj počas tehotenstva, bezprostredne po narodení dieťaťa aj počas dojčenia. Sexuálny apetít môže klesnúť vplyvom chorôb ako sú artritída, rakovina, cukrovka, vysoký krvný tlak, ochorenia ciev a neurologické poruchy. Za stratou libida môže byť aj celková nepohoda, či bolesti pri samotnom styku.

2. Emocionálne dôvody

Aj momentálny emocionálny stav môže ovplyvniť sexuálnu túžbu. Každodenný stres, či už pracovný, alebo rodinný dokáže potlačiť akúkoľvek chuť na sex. Žijeme bohužiaľ v dobe, kedy sa podporuje kult „dokonalého tela“, veľa žien preto trpí nízkym sebavedomím a pochybnosťami, že sú dostatočne príťažlivé pre svojho partnera. Intímny život ohrozuje aj posttraumatický stres, úzkosť a depresia. Hnev a rozhorčenie, nedostatok vzájomného porozumenia sú ďalšie silné emócie, ktoré znižujú sexuálnu túžbu.

3. Vzťahové problémy

Je ťažké sexuálne túžiť po partnerovi, keď necítite emocionálne prepojenie. Časté hádky, nedorozumenia, problém s dôverou, neschopnosť odkomunikovať si intímne predstavy a túžby môže sexuálne libido u oboch partneroch zabiť.

Ako zvýšiť sexuálnu túžbu?

  • Navštívte obvodného lekára, ktorý vylúči akékoľvek zdravotné alebo psychické problémy, ktoré by mohli ovplyvniť váš nízky záujem o sex. Ak sa príde na to, že za problémom sú lieky, ktoré užívate, požiadajte o ich zmenu.
  • Vyhýbajte sa stresu. Doprajte si oddych, začnite športovať, choďte do prírody na dlhé prechádzky, meditujte. O svojich problémoch hovorte s blízkymi.
  • Nenúťte sa k sexu. Zamyslite sa nad tým, čo môže byť za vašim problémom. Poraďte sa s odborníkom.
  • Ak máte problémy s partnerom, hovorte o nich. Tak isto sa mu zdôverte o svojich sexuálnych snoch a túžbach. Nebojte sa vyhľadať pomoc.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie sex ženy muži libido

2019-10-25 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia