Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Patríte k ľuďom s rizikom najzáhadnejšej choroby duše? Možno vám v tele koluje tento vírus!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci objavili doposiaľ neznámy vzťah medzi schizofréniou a vírusom, ktorý v tele nosí veľká časť ľudskej populácie. Ukazuje sa, že známy herpetický vírus by sa mohol podieľať aj na vzniku jednej z najtajuplnejších duševných chorôb.

Schizofrénia je duševná choroba charakteristická najmä výskytom bludov a halucinácií. Postihuje približne jedno percento populácie. Odborníci predpokladajú, že by jej príčinou mohli byť genetické predispozície, stresujúce a traumatizujúce životné okolnosti, užívanie drog a podobné vplyvy.

Čítajte viac: Vedľajší účinok chrípky, z ktorého vás strasie od hrôzy: Dôkaz, že môže meniť mozog!

Najnovšie sa k súboru faktorov, ktoré by mohli vyvolať toto duševné ochorenie, pripája aj vírus Epsteina-Barrovej (EBV), ktorý je napríklad známym pôvodcom infekčnej mononukleózy. Patrí medzi herpetické vírusy.

Hrozba pre imunitný systém

Výskumníci z centra Johns Hopkins Medicine v Baltimore zverejnili v magazíne Schizophrenia Bulletin štúdiu poukazujúcu na zaujímavú, doposiaľ nepovšimnutú súvislosť. Ľudia so schizofréniu majú v krvi oproti duševne zdravým častejšie zvýšenú hladinu protilátok proti vírusu Epsteina-Barrovej, čo znamená, že sa ich organizmus s vírusom niekedy stretol.

Výskumníci však netušia, či vírus dokáže urobiť organizmus náchylnejším na rozvoj schizofrénie, alebo či samotná schizofrénia dokáže zmeniť imunitný systém natoľko, že ľahšie podlieha vírusovej infekcii.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Štúdia amerických vedcov zahŕňala 743 dobrovoľníkov, z ktorých 432 malo diagnostikovanú schizofréniu, zvyšok tvorili duševne zdraví ľudia. Výskumníci merali hladiny ich protilátok v krvi voči herpetickému vírusu Epsteina-Barrovej. U schizofrenikov sa tieto protilátky vyskytovali 1,7 až 2,3-krát častejšie.

Pozoruhodné bolo, že voči iným vírusom, napríklad ovčím kiahňam alebo vírusu herpex simplex 1, dobrovoľníci zvýšené hladiny protilátok v krvi nemali. Najvyššia pravdepodobnosť výskytu schizofrénie bola pozorovaná u ľudí s vysokou hladinou protilátok proti EPV a súčasne genetickou predispozíciou na schizofréniu (približne desať percent účastníkov s duševnou chorobou oproti jednému percentu účastníkov bez duševnej choroby).

Výskumníci na základe svojich výsledkov predpokladajú, že zacielenie na výskum prevencie a liečby vírusu Epsteina-Barrovej by mohlo pomôcť ľuďom so zvýšeným genetickým rizikom na výskyt schizofrénie.

 

 

 

Viac o téme: SchizofréniaVírus Epsteina-Barrovej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9