Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obdobie šestonedelia? TOTO musíte vedieť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: GettyImages)

Obdobie šestonedelia je pre mnohé ženy náročné. Ich telo sa mení, vracia sa do predpôrodného stavu a zároveň sa spúšťa aj laktácia. Je preto pochopiteľné, že mamičky majú množstvo otázok, na ktoré hľadajú odpovede.

Toto sú najčastejšie otázky, ktoré sa čerstvé mamičky pýtajú. Odpovede na ne poskytla MUDr. Zuzana Ballová, lekárka gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice - Šaca.

MUDr. Zuzana Ballová
Zobraziť galériu (2)
MUDr. Zuzana Ballová  (Zdroj: AGEL SK)

Čo je to šestonedelie?

Šestonedelie je obdobie 6 – 8 týždňov po pôrode, počas ktorého dochádza k prirodzeným zmenám ženského tela a pohlavných orgánov do predpôrodného stavu, vymiznutiu tehotenských komplikácií a patológií a rozvoju laktácie a dojčenia.

 

Prečo ma bolí brucho?

Dominantnými zmenami, ktoré môžete vnímať, je sťahovanie alebo zaviňovanie maternice. Je to prirodzený proces zmenšovania sa zväčšenej maternice po pôrode pod hormonálnym vplyvom oxytocínu. Tento proces trvá približne 14 dní.

 

 

Prečo po pôrode krvácam?

Krvácanie po pôrode je charakteristický očistný proces, pri ktorom dochádza k odstráneniu obsahu dutiny maternice (očistky alebo lochie), ktorý je tvorený krvou, krvnými zrazeninami, odlučujúcou sa sliznicou, hlienom. Charakter a množstvo očistkov sa v priebehu šestonedelia mení, špinenie a zafarbený výtok môže pretrvávať celých 6 týždňov.

 

Ako sa mám starať o prsníky počas dojčenia? Ako sa vyhnúť zápalu prsníkov?

Mastitída - zápal prsnej žľazy a prsníka je najčastejšou komplikáciou v období šestonedelia. Najčastejšie sa objavuje pri nesprávnej technike dojčenia. Preto najúčinnejšou prevenciou vzniku mastitídy je dojčenie - kompletné vyprázdnenie prsnej žľazy podporované dojčením a odsávaním materského mlieka. Účinné sú aj teplé obklady alebo masáž pred dojčením k lepšiemu uvoľneniu mliekovodov. Ak sú prsníky asymetricky zväčšené, tuhé na dotyk, teplé, začervenané, máte zvýšenú telesnú teplotu alebo si nahmatáte tvrdú hrčku v prsníku, je odporúčané vyhľadať lekársku pomoc.

 

 

Ako sa mám starať o pôrodné poranenia alebo jazvu po cisárskom reze?

O poranenie v oblasti hrádze alebo poranenie kože po cisárskom reze je potrebné starať sa ako o každé iné poranenie kožného krytu. Pri poranení tkanív hrádze je v prvom rade potrebné dodržiavať základné hygienické opatrenia - po každej toalete oblasť vonkajších rodidiel opláchnuť vodou bez nutnosti umývacích emulzií. Udržiavať ranu v suchu a na vzduchu pre prirodzenú podporu hojenia. Oblasť rany na koži brucha oplachujte jemný prúdom vody bez použitia sprchových gélov, kožu nešúchať a neodierať, udržiavať ranu v suchu. Na šitie poranení sa používajú samovstrebateľné šijacie materiály, to znamená, že nemusíte prísť na extrakciu stehu. Šijací materiál pri poranení hrádze sa začína uvoľňovať po 7. – 10. dňoch. Šijací materiál pri sutúre kože po cisárskom reze sa vstrebe približne za 35 – 40 dní.

Viac o téme: PorodTehotenstvo SestonedelieZapal prsnych zliaz
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9