Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Tajná PRÍSADA, ktorá ZABRÁNI rozpadávaniu ZEMIAKOV pri varení: Olej to nie je!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

A to ani zďaleka nie je všetko. Táto ingrediencia dokonca zlepší aj ich chuť. Šéfkuchári držia v rukách veľký triumf v podobe tejto vychytávky. Robte tak aj vy!

Zemiaky patria medzi jedny z najpoužívateľnejších prísad kuchýň na celom svete. Málokto si vie bez nich predstaviť čo i len jeden deň. Je jedno, či su varené alebo pečené, chutia rovnako výborne.

Pozor na textúru

Aby bol výsledok varených zemiakov čo najlepší, v prvom rade sa treba pozrieť na ich odrodu, ktorá bola vysadená na farme a textúru, pričom môže ísť o mazľavé zemiaky alebo sypkejšie, škrobové. Hoci sypkejšie sú vhodné hlavne na prípravu pyré, omáčok a hranolčekov, ak dávate prednosť klasickým vareným, treba siahnuť po mazľavých. Tie sú vhodné aj na polievky.

Čítajte tiež: Z tejto SLADKOSTI zaručene SCHUDNETE: Bonusom je ochrana hrubého ČREVA pred chorobou!

Tajná PRÍSADA, ktorá ZABRÁNI
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ochrana vďaka octu

Keď si vyberiete tie správne, prichádza ďalšia výzva. Čo robiť, aby bol výsledok čo najlepší a zemiaky sa nerozpadávali? Dôležité je pridať do vody, ktorú privediete do varu, kľúčovú zložku. Hoci mnohí zvyknú dávať kvapky oleja, odborníci odporúčajú ocot. Podľa homecookworld.com by sa mali zemiaky variť aspoň 30 minút v slanej vode, no po približne 15 minútach by ste mali pridať ocot. Následne uvidíte, ako sa na povrchu zemiakov vytvorí tenká ochranná vrstva. Práve tá má na svedomí, že ich tvar bude chránený, rovnako ako aj ich rozpad a mazľavosť.

Ďalšie tipy

Myslite tiež na to, že hrubo nakrájané zemiaky lepšie držia svoj tvar ako tie, nakrájané na kocky. Ak ich budete variť, rýchlo sa rozpadnú a rozpustia vo vode. Spôsob varenia je tiež alfou a omegou. Aby si zemiaky po uvarení zachovali svoj tvar, ošúpte ich a predvarte pri teplote 60 °C 30 minút. Vďaka tomu budú pevné a zostanú také aj keď ich budete dusiť. Je dôležité, aby táto teplota nebola vyššia, ani výrazne nižšia. Presne toľko stupňov by mala mať v ktoromkoľvek bode počas predvarenia. Použite digitálny teplomer s okamžitým odčítaním.

Viac o téme: ZemiakyVarenie ZdravieOcot
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9