Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Dá sa im naozaj veriť? Pravda o samotestoch na nový koronavírus!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Výsledok testu, ktorý sa dá zakúpiť na internete na diagnostiku ochorenia COVID-19, čiže tzv. samotest, sa nedá považovať za stopercentne hodnoverný. Pripomína to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý eviduje veľké množstvo podnetov a otázok na túto tému.

"Znovu pripomíname občanom, aby si overovali základné parametre a aby k samotestom pristupovali s rozvahou," prízvukujú odborníci štátneho ústavu.

Čítajte tiež: Naša kuchyňa ako ochrana pred NÁKAZOU: Tieto SLOVENSKÉ potraviny majú veľkú silu!

Očakávajú, že najmä na internete sa budú v najbližšom čase objavovať rôzne samotesty na diagnostiku nového koronavírusu. Takéto testy spadajú do kategórie tzv. in vitro diagnostických (IVD) zdravotníckych pomôcok a podliehajú právnym predpisom Európskej únie (EÚ) aj Slovenska. ŠÚKL predpokladá, že na trhu sa budú nachádzať aj testy, ktoré nie sú certifikované.

Dá sa im naozaj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo si všímať na zdravotnej pomôcke? 

Pri nákupe diagnostických testov občanom preto ústav odporúča, aby si overili základné parametre, ktoré má takáto zdravotnícka pomôcka spĺňať. Na vonkajšom obale sa má nachádzať informácia o výrobcovi alebo o tzv. splnomocnenom zástupcovi, a to v prípade, že výrobca sa nachádza mimo EÚ, ďalej tzv. označenie CE a názov výrobku v slovenskom jazyku. Zdravotnícka pomôcka má tiež obsahovať návod na použitie v slovenskom jazyku.

Viac o téme: Test PrevenciaDiagnózaKoronavírusSamotest
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9