KORONAVÍRUS Nebezpečné znamenie: Príznaky, ktoré predpovedajú najťažšie prípady infekcie!

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-15 06:00:00

Krutá predpoveď! Vedci upozorňujú na 3 prejavy nákazy, ktoré by mohli znamenať neskoršie vážnejšie zdravotné problémy, sprevádzané koronavírusom. Ochorenie má u každého iný priebeh, no ak sa objavia tieto príznaky, treba sa pripraviť na najhoršie. 

Tri nebezpečné príznaky

Jedna štúdia vedcov z New York University použila prediktívnu analýzu na stanovenie skorých príznakov závažného ochorenia pľúc u pacientov s COVID-19. Vedci zistili, že tri príznaky boli silnými prediktormi syndrómu akútnej respiračnej tiesne, čo je život ohrozujúce poškodenie pľúc, ktoré si môže vyžadovať intubáciu pacienta, ako sa uvádza na businessinsider.my.

Čítajte tiež: Už pol lyžice tohto kuchynského OLEJA denne sa prejaví v tele: ZMENA, ktorú oceníte

Prvým faktorom je mierne zvýšenie ALT - enzýmu, ktorý môže signalizovať prítomnosť poškodenia alebo zápalu pečene, druhým hlboká svalová bolesť, ktorá je klinicky známa ako myalgia a za tretí faktor považujú vedci vyššiu hladinu hemoglobínu - proteínu, ktorý prenáša kyslík krvou. Ako dodala Megan Coffeeová, odborníčka na infekčné choroby a hlavná autorka štúdie, týmto zistením by chcela so svojimi kolegami pomôcť lekárom, aby boli schopní identifikovať tých, u ktorých hrozí choroba.  

Štúdia analyzovala záznamy od 53 hospitalizovaných pacientov v čínskom meste Wenzhou. Väčšina z nich bola vo veku 30 alebo 40 rokov a takmer dve tretiny boli muži.

Zatiaľ čo medzi typické príznaky COVID-19 patrí horúčka, suchý kašeľ a sťažené dýchanie, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú celkové bolesti tela ďalším najbežnejším symptómom. Ešte vo februári WHO uviedla, že približne 15% pacientov s koronavírusom trpí bolesťou tela alebo kĺbov. Podľa Coffeeovej sa teraz treba venovať viac pacientom, ktorí vykazujú spomínané príznaky, pričom musia byť prítomné všetky tri. Len v tom prípade možno povedať, že je u dotyčného pacienta počiatočné riziko závažného ochorenia pľúc. 

Upozorniť môže aj iný príznak

Na druhej strane tieto príznaky netreba brať ako jediné, ktoré by mohli upozorniť na závažný priebeh ochorenia.

"Bolesť tela by nebola prvá vec, na ktorú by som sa spýtala," povedala. "Samozrejme by som vždy zisťovala od pacientov, ako sú na tom, čo sa týka dýchavičnosti. Lebo vtedy potrebujú okamžitú prvú pomoc.“

Určenie, u ktorých pacientov sa stav môže pravdepodobne zhoršiť, by mohlo pomôcť nemocniciam rozhodnúť sa, ktoré prípady viac monitorovať. Spoluautorka štúdie Anasse Bariová však upozorňuje, že sa nesnažia rozhodovať za lekárov. 

Ako vyzeral priebeh nákazy u pacientov? 

U pacientov so závažným ochorením pľúc sa symptómy zhoršili po 5 až 8 dňoch. Pacienti v štúdii NYU boli v priemere prijatí do nemocnice tri dni po začiatku príznakov. Väčšina mala horúčku a suchý kašeľ, hoci u asi tretiny sa vyvinul vlhký kašeľ. Menej ako štvrtina mala problémy s dýchaním. Iba pár z nich malo bolesti tela, bolesť hrdla alebo hnačku.

Štúdia zistila, že u väčšiny pacientov sa najskôr vyvinuli mierne príznaky. V závažných prípadoch sa príznaky, ako je dýchavičnosť a zápal pľúc, zvyčajne objavili až päť až osem dní od vypuknutia choroby. Asi 88% pacientov malo na svojich CT snímkach biele škvrny nazývané „mleté ​​sklo“, ktoré signalizujú prítomnosť tekutiny v pľúcach. Približne u piatich mužov sa vyvinula závažná choroba pľúc.

U starších mužov je pravdepodobnejšie, že sa u nich objavia smrteľné prípady, ale vek a pohlavie neboli silnými prediktormi závažného ochorenia pľúc.

Fotogaléria


Tagy:
choroba vírus pľúca infekcia príznaky koronavíu

2020-04-15 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia