Naša kuchyňa ako ochrana pred NÁKAZOU: Tieto SLOVENSKÉ potraviny majú veľkú silu!

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-13 15:00:00

Nosíme rúška, umývame si ruky, zostávame doma. Všetko toto je nevyhnutné, no existuje však ešte niečo, čo by ste mohli pre seba urobiť, pokiaľ chcete zminimalizovať šancu, že sa nakazíte novým koronavírusom, hoci mnohí na to ani nepomysleli.

Silná imunita je základ a podporiť ju môžete aj zdravou stravou. Ako na to a mnoho ďalšieho nám v rozhovore prezradila odborníčka na výživu Zdenka Havettová.

Čítajte tiež: Odborníci na výživu bijú na poplach: Takto si mnohí zbytočne NIČIA imunitu!

Slovensko zasiahla vlna nového koronavírusu a Slováci sa boja nákazy. Čo môžeme urobiť v oblasti výživy, aby sme minimalizovali riziko? Existuje vôbec niečo?

Zdenka Havettová: Žiaľ, potravina či výživový doplnok, ktorý by nás pred nákazou ochránil neexistuje. Apelujem na ľudí, aby si dávali pozor na pochybné výživové doplnky, ktoré sľubujú zázračné účinky. Riziko však viete minimalizovať tak, že svoje zdravie a imunitu budujete celoročne. Nielen na poslednú chvíľku, keď cítite, že niečo hrozí. Najlepšie, čo pre seba a pre svoje telo môžete urobiť je vzdať sa priemyselne spracovaných potravín, ktoré naše telo zaťažujú a znižujú jeho schopnosť sa brániť. Viac si v tomto období variť a hlavne sa zamerať na ľahké a ľahko stráviteľné jedlá.

Aké slovenské potraviny podporujú imunitu?

Zdenka Havettová: Na Slovensku máme viacero skvelých potravín aj bylín na podporu imunity. Zrejme najúčinnejším v tomto období je medvedí cesnak. Má extrémnu silu a v jedálničku by na jar rozhodne nemal chýbať. Má vysoký obsah vitamínu B, vitamínu C a alicínu, vďaka ktorému má charakteristickú vôňu a antibakteriálne účinky. Po ňom nasleduje neodolateľné trio – cibuľa, cesnak a pór. Na ozvláštenie si bez váhania pridajte na tanier aj listy púpavy, sedmokrásky či žihľavy. Jedlo môžeme ochutiť aj malým množstvom klíčkov napríklad zo šošovice, ktorú si bez problémov môžete naklíčiť aj doma.

Máte nejaký recept na nápoj či jedlo na podporu imunity?

Zdenka Havettová: Skúste si pripraviť napríklad rizoto s medvedím cesnakom, ktoré vašu imunitu určite nakopne.

Rizoto s medvedím cesnakom

Suroviny: hrnček bielej ryže, hrnček zeleného hrášku, dve väčšie hrste vlašských alebo iných orechov, jeden väčší zväzok medvedieho cesnaku, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, plátok zázvoru, soľ, čierne korenie, mletá rasca, kurkuma, olivový olej.

Postup: Ryžu si uvaríme podľa návodu. Na olivovom oleji speníme všetky koreniny a následne pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor. Osolíme a krátko restujeme. K cibuľke pridáme hrášok a krátko podusíme. K zmäknutému hrášku pridáme vlašské orechy a uvarenú ryžu. Zľahka premiešame ale už nevaríme. Úplne na záver do rizota primiešame na jemno nakrájaný medvedí cesnak.

Sú potraviny, ktorým sa treba vyhýbať?

Zdenka Havettová: Rizikovú skupinu potravín predstavujú sladkosti – keksy, nekvalitné  čokolády, cukríky, ďalej čipsy, slané pochutiny, hotové jedlá, polotovary, údeniny, dopekané koláče, tavené syry. Konzumáciu týchto potravín treba obmedziť na minimum. Nadbytočný príjem sladkostí oslabuje náš imunitný systém. Nadmerné množstvo cukru alebo sladených nápojov dokáže spôsobiť výrazné podlomenie imunitných funkcií, pretože zvýšená konzumácia rafinovaného cukru znižuje schopnosť bielych krviniek, ktoré sú základom imunity. Presne tak je to aj s údeninami, ktoré vôbec neprospievajú črevám.

Dôchodcovia sú najohrozenejšou skupinou, a preto sa čo najviac snažia zdržiavať doma. Keďže pre nich nie je jednoduché zadovážiť si každý deň čerstvú stravu, je možné, že sa spoľahnú na instantné jedlo. Je to pre nich dobré riešenie?

Zdenka Havettová: Instantné jedlo pre seniorov nepovažujem za vhodné riešenie. Ľudia vo vyššom veku urobia najlepšie ak zostanú v bezpečí domova, to však neznamená, že majú prežívať na instantnej strave. Stačí si urobiť väčší nákup na pár dní, prípadne aj týždňov. Treba sa spoľahnúť na najzákladnejšie potraviny ako ryža, pšeno, krúpy, pohánka, ovos, raž v kombinácii so šošovicou, hrachom a fazuľou. Strukoviny a obilniny sa dajú uskladniť na dlhší čas, presne tak ako to robili naše staré mamy. Čerpali zo zásob a pripravovali z nich rôzne polievky, prívarky či placky. Zeleninu v tomto prípade môžeme použiť mrazenú alebo v konzerve. Ak však má niekto možnosť a priestor na uskladnenie koreňovej zeleniny je to najlepšia voľba. Enzýmy a vitamíny si doplníte vďaka spomínaným klíčkom či kvasenej zelenine.

A čo my ostatní? Môžeme sa spoľahnúť na jedlo zo vrecúška a konzervy?

Zdenka Havettová: Mnoho ľudí aktuálne pracuje z domu. Osobne si myslím, že je to skvelá príležitosť, aby sme začali s varením a prípravou zdravších jedál. Odložme vrecká plné konzervantov, varme z prvotných surovín (viď. vyššie, pozn. red.) a ak nám zostalo mäso v mrazničke, teraz je vhodný čas ho zužitkovať. Stavme na jednoduchosť a dobrú stráviteľnosť jedál a hlavne využime, čo nám príroda v tomto období ponúka.

Dlhodobé sedenie doma bez dostatku pohybu sa môže podpísať aj na našej postave. Čo by sme možno mali zo stravy vynechať, ak chceme minimalizovať priberanie? Respektíve ako si máme nastaviť jedálniček?

Zdenka Havettová: Výživa s pohybom sú odjakživa prepojené. Svoj jedániček v tomto období obohaťte klíčkami a zelenou zeleninou a hlavne sa vzdajte ťažkých a mastných jedál, ktoré sa v spojení s nedostatkom pohybu môžu podpísať na vašej postave. Zostať doma a byť disciplinovaný však neznamená, že celý čas strávime sedením na gauči. Nájdite si spôsob pohybu, ktorý vám vyhovuje aj v tomto období  – tanec, aktívne hry s deťmi, cviky s vlastnou váhou. Na internete nájdete množstvo návodov. Hlavne sa vyhýbajte neskorému večernému jedeniu a jedeniu z nudy.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny vírus strava prevencia chorba koronavírus

2020-04-13 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia