Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Legendárna rastlina obsahuje unikátne zlúčeniny: Účinky chmeľu prekvapujú!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

V osnovách ľudovej medicíny sa nachádza aj chmeľ. Je známym zdrojom fytoestrogénov, prospieva pokožke, vlasom, vďaka sedatívnym účinkom ľahšie navodzuje spánok a upokojuje nervový systém. Podľa najnovšieho výskumu obsahuje vzácnu zlúčeninu, ktorej deriváty by mohli prispieť k liečbe rakoviny.

Keď sa povie chmeľ, väčšine z nás okamžite napadne pivo. Hoci je rastlina kľúčovou surovinou na prípravu obľúbeného alkoholického nápoja, má oveľa širšie využitie – o jej zlúčeniny sa už dlhé roky zaujíma aj moderná medicína.

Čítajte viac: Obľúbené nápoje so škodlivými látkami? Pivo a víno v ohrození!

Z najnovšieho výskumu realizovaného na Štátnej univerzite v Oregone vyplýva, že zlúčeniny nachádzajúce sa v chmele sú schopné likvidovať rakovinové bunky. Výskumníci si posvietili najmä na xantohumol, o ktorom je známe, že má silné protizápalové účinky. Vedci z neho odvodili dva deriváty, ktoré nie sú metabolizované na fytoestrogény, pretože by mohli niektorým typom nádorov uľahčovať ich rast (dihydroxantohumol tetrahydroxantohumol).

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Zistili, že podobne ako xantohumol, aj jeho deriváty sú schopné likvidovať rakovinové bunky pečene a hrubého čreva. To znamená, že sa zrejme stanú predmetom seriózneho výskumu a predklinického testovania. Štúdia bola publikovaná v magazíne International Journal of Molecular Sciences.

Fytoestrogény - prírodné hormóny

Samotné fytoestrogény, medzi ktorými vyniká najmä chmeľový xantohumol, sú rastlinné látky s podobnými účinkami ako ženské pohlavné hormóny estrogény. Mnohé ženy ich vyhľadávajú v období menopauzy, keď čelia výkyvom hormónov a návalom horúčav. Prospievajú aj pokožke a zlepšujú vzhľad vlasov. Ich pôsobenie sa takisto spája s prevenciou zápalov ženských pohlavných orgánov či ochranou mozgových buniek pred neurodegeneratívnymi ochoreniami.

Viac o téme: RakovinaChmeľ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9