Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tajomstvom tekutého zlata je chmeľ: Blahodarné účinky, ktoré prinesú okamžitú úľavu

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Ak nejaká rastlina získala celosvetovú slávu, tak je to práve chmeľ. Na výrobu piva sa používa už dlhé stáročia. Podľa odborníkov nie je jeho úspech náhodný - chmeľ je totiž osvedčeným prírodným liekom.

Chmeľ sa vďaka svojim zdravotným benefitom teší živému záujmu zo strany vedy. Výťažky z tejto populárnej rastliny nájdete aj v tinktúrach či tekutých extraktoch. Samozrejme, najznámejším produktom vyrobeným z tejto rastliny je pivo. Kto však nepije alkohol, ten si môže chmeľ vychutnať v podobe čaju. Stačí zaliať dve čajové lyžičky chmeľu horúcou vodou a nechať desať minúť lúhovať.

Čítajte viac: Horčicu už nikdy viac neodmietajte: Potravina plná živín, ktorá chráni pred desivou chorobou

Výskum chmeľu pripisuje viaceré pozitívne zdravotné účinky. Okrem sedatívneho pôsobenia pomáha upraviť trávenie, zmierňuje bolesti hlavy a dokonca by mohol byť prevenciou niektorých druhov rakoviny.

Účinné sedatívum

Podľa Healthyfocus.org chmeľ obsahuje množstvo minerálov, vitamínov a esenciálnych olejov, ako myrcén, karyofylén, farnezén a humulén s protizápalovými a antiseptickými účinkami. Vďaka vitamínom C, E a B6 má chmeľ silné antioxidačné vlastnosti, podporuje imunitu a pomáha regenerovať organizmus. Unikátom chmeľu je obsah xantohumolu, látky, ktorá vyniká svojimi protizápalovými, antibakteriálnymi, antivírusovými aj protirakovinovými vlastnosťami.

Každý konzument piva pozná jeho uvoľňujúci a upokojujúci efekt. Telesné napätie sa vytráca, cítime, ako stres a úzkosť ustupujú. Už viacero štúdií preukázalo, že chmeľ má sedatívne účinky na nervový systém, takisto zmierňuje problémy so spánkom a je prírodným liekom na nespavosť. Výskumy potvrdzujú, že v kombinácii s valeriánou lekárskou je účinným sedatívom.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Tajomstvo ženskej krásy

Chmeľ je tiež známym zdrojom fytoestrogénov, ktoré utlmujú nepríjemné prejavy hormonálnych zmien, napríklad počas menopauzy. Eliminuje návaly horúčav, ale aj vaginálne zápaly či pocity pálenia a svrbenia pri styku. Pre niektoré ženy je chmeľ dokonca tajomstvom ich krásy. Umývanie vlasov chmeľovým extraktom posilňuje vlasy a regeneruje vlasovú pokožku. Zároveň pomáha zbaviť sa lupín a je prevenciou vypadávania vlasov.

Podľa vedcov však chráni aj naše duševné zdravie a mozgovým bunkám pomáha odbúravať oxidačný stres. Ten môže viesť až k rozvoju neurodegeneratívnych ochorení ako Alzheimerova či Parkinsonova choroba.

Nie je pre každého!

Hovorí sa, že každá minca má svoj rub i líc. Hoci je chmeľ zdraviu prospešný, môže aj uškodiť. Vyhýbať by sa mu mali najmä tehotné či dojčiace ženy. Podľa odborníkov môže u niektorých osôb prehlbovať prejavy depresie alebo vyvolať žalúdočnú nevoľnosť vrátane hnačky či vracania. Vzdať by sa ho mali aj tí, ktorí trpia alergiou na chmeľ.

Viac o téme: PivoChmeľPrírodné sedatívum
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9