Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nezvyčajné účinky KORONAVÍRUSU na SLUCH: Nový SIGNÁL, ktorý UPOZORŇUJE na chorobu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Covidové rameno a covidové prsty už boli formálne identifikované lekárskou komunitou ako vedľajšie účinky COVID-19. Teraz je tu niečo nové - covidové ucho, ktoré sa týka ďalšej časti tela, kde môže nebezpečná choroba zanechať svoje stopy. 

Ľudia infikovaní SARS-CoV-2, patogénom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, zaznamenali poruchy sluchu, ako je strata sluchu a tinitus (zvonenie v ušiach), ako sa píše na iflscience.com. Súvisí to aj s ťažkosťami s rovnováhou, ku ktorým môže dôjsť, keď sa určité veci v našich ušiach pokazia.

Čítajte tiež: NÁPOJ, z ktorého vám ZREDNÚ vlasy: O TOTO všetko vaša hriva PRÍDE kvôli tekutine!

Vstupné body v uchu pre patogén

Na zistenie, či COVID-19 skutočne negatívne vplýva na naše uši, sa nový článok publikovaný v časopise Communications Medicine zameral na 10 pacientov s ochorením, ktorí mali ušné problémy. Odborníci sa pozreli na ich uši a taktiež uši myší, aby vytvorili bunkové modely infekčného ochorenia vnútorného ucha. Chceli zostrojiť mechanizmus infekcie a objasniť vplyv COVID-19 na ucho a zvukovod.

Výsledok ukázal, že naše ušné tkanivo je domovom niečoho, čo sa nazýva ACE2 receptor, vstupný bod pre patogén SARS-CoV-2. Aby toho nebolo málo, spolu s TMPRSS2 a FURIN, čo sú dva kofaktory, tvoria úspešný vstup vírusu do tela. Naše uši majú tiež tzv, Schwannove bunky, ktoré má SARS-CoV-2 "rád". To však nie je všetko. Keď sa k tomu pridajú vláskové bunky v uchu, ktoré sa ukázali ako ďalší vstupný bod pre patogén, ucho začína vyzerať ako pekné miesto pre COVID-19.

Nezvyčajné účinky KORONAVÍRUSU na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Ukázali sme, že ľudské a myšacie bunky vnútorného ucha majú molekulárny mechanizmus umožňujúci vstup SARS-CoV-2,“ napísali autori štúdie. „Ďalej tiež to, že SARS-CoV-2 môže infikovať špecifické typy buniek ľudského vnútorného ucha. Infekcia vnútorného ucha môže byť základom problémov so sluchom a rovnováhou spojených s COVID-19."

Symptómy covidového ucha

Čo teda môžu pacienti s covidovým uchom zažiť? Štúdia skúmala iba 10 pacientov, čo nie je dostatočne veľká vzorka na zovšeobecnenie. Pre túto skupinu však boli symptómy dosť podobné, vrátane straty sluchu, ktorá sa pohybovala od hlbokej po stredne závažnú, tinitus a vertigo, teda závraty.

Ako sa vyvíja? 

Pokiaľ ide o to, ako sa tieto príznaky objavujú, štúdia identifikovala tri cesty, ktorými by mohlo dôjsť k poškodeniu uší COVID-19. Prvá cesta infikuje a zabíja kochleárne vláskové bunky, ktoré pomáhajú pri sluchu. Druhá zase infikuje a zabíja vestibulárne vláskové bunky, drobné chĺpky, ktoré detegujú zmeny v pohybe, ako je otáčanie hlavy, zrýchlenie alebo spomalenie. A nakoniec cesta tri nás dostane do primárnych aferentných sluchových a/alebo vestibulárnych nervových buniek. Dve bunky, ktoré hlásia nášmu mozgu.

Viac o téme: UšiKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9