Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prečo COVID niektorých ľudí ZABIJE a iných nie? Vedci sú bližšie k ROZLÚŠTENIU záhady!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na Covid-19 zomreli na celom svete milión ľudí. Výskumníci sa teraz pozreli na to, prečo vírus niektorých zabíja a iných nie – a tvrdia, že je to z veľkej časti spôsobené našimi génmi!

Oxfordská univerzita označila časť DNA, ktorá blokuje pľúcne bunky v boji proti vírusu. Gén nazývaný LZTFL1 zdvojnásobuje riziko úmrtia na Covid. Má ho viac ako jeden zo šiestich Európanov, vyplynulo zo štúdie. Ešte väčšej hrozbe čelia ľudia pochádzajúci z južnej Ázie. Predpokladá sa, že spomínaný gén má 61,2% z nich. Odborníci však zdôrazňujú, že gén nie je jediným dôvodom, píše thesun.co.uk.

Čítajte tiež: Jeden z najviac užívaných DOPLNKOV výživy môže prispieť k INFARKTU: Obavy z tohto MINERÁLU

Spoluautor štúdie James Davies povedal: „Ak máte vysoko rizikový genotyp a máte ťažký priebeh Covidu, je 50-percentná šanca, že by sa vám to nestalo, keby ste mali genotyp s nižším rizikom."

Neovplyvňuje imunitný systém

Odborníci uviedli, že rizikový gén pravdepodobne bráni bunkám v dýchacích cestách a pľúcach, aby správne reagovali na vírus. Štúdia publikovaná v Nature Genetics však zistila, že gén nemení funkciu imunitných buniek. Vedci sú preto presvedčení, že očkovanie funguje na odstránenie pridaného rizika.

„Účinok je v pľúcach a to znamená, že ľudia s vyššou rizikovou verziou génu by mali reagovať na očkovanie. Ak by to ovplyvnilo imunitný systém, naozaj by sme sa báli, že ľudia na vakcíny nebudú reagovať," uviedol Davies.

Prečo COVID niektorých ľudí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskumníci dodávajú, že ak by bol vyrobený liek zameraný na gén, pomohlo by to v liečbe Covidu. Doteraz sa podľa Daviesa väčšina liečby zameriavala na zmenu spôsobu, akým imunitný systém reaguje na vírus.

Bez ťažkého priebehu vďaka génu

Predchádzajúca štúdia vedcov zo Strediska pre výskum vírusov britskej Rady pre lekársky výskum na univerzite v Glasgowe naznačila, že niektorí ľudia zase majú lepšiu imunitnú odpoveď na koronavírus ako ostatní a aj keď sa nakazia, nemajú ťažký priebeh Covidu. Títo ľudia sú nositeľmi „prenylovanej“ verzie génu OAS1. Ako vysvetlili, prenylácia je pripojenie jednej molekuly tuku k proteínu. Spomínaný gén dokáže rozpoznať invazívny vírus a spúšťa v organizme poplach.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaCovid-19Koronavíru
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9