Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Biele KRVINKY pod kontrolou vďaka týmto POTRAVINÁM: Zabránia zápalu a POŠKODENIU ciev!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Moc sa o nich nehovorí, pritom je dôležité mať ich pod kontrolou kvôli vzniku zápalu a následnému nedostatočnému prietoku krvi do srdca! Čo mať na tanieri, aby boli monocyty zdravé?

Pod týmto názvom sa skrývajú veľké biele krvinky, ktoré sa v tkanive menia na makrofágy. Pomáhajú kontrolovať infekciu tým, že pohlcujú baktérie, ale majú menej prospešné vlastnosti. Monocyty môžu spôsobiť zápal, ktorý poškodí tkanivo. V krvných cievach môže zápal poškodiť cievy a zvýšiť aterosklerózu, hromadenie „odpadu“ vo vnútri krvných ciev, ktoré môžu znížiť prietok krvi do srdca. Niektoré potraviny môžu pomôcť udržať počet monocytov v zdravých medziach, ako sa uvádza na livestrong.com!

Čítajte tiež: Nenápadný ZABIJAK, ktorý môže OHROZIŤ vaše srdce: NEBEZPEČNÝ trend u viacerých ľudí

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny, nachádzajúce sa v tučných rybách, ako je losos a makrela, a v doplnkoch výživy s rybím tukom, majú protizápalové vlastnosti, ktoré zrejme chránia pred aterosklerózou a srdcovými chorobami. Užívanie doplnkov s rybím olejom alebo konzumácia rýb s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín denne môže pomôcť znížiť zápal aktivovaný monocytmi.

V britskej štúdii zverejnenej v roku 2007 v časopise „The Journal of Nutrition“ výskumníci uviedli, že ľudia, užívajúci doplnky rybieho oleja, mali menšiu pravdepodobnosť zápalových reakcií v stenách krvných ciev. Tento účinok nebol taký výrazný u ľudí, ktorí už užívali lieky na liečbu ochorenia periférnych artérií.

Potraviny v stredomorskej strave

Mononenasýtené tuky nachádzajúce sa v olejoch - v olivovom a potravinách, ako sú semená, orechy, zelenina, ovocie a celé zrná, zahrnuté v populárnej stredomorskej strave – môžu mať ochranný účinok proti zápalovým reakciám spôsobeným monocytmi, tvrdí Dr. Victoria Drake z Inštitútu Linusa Paulinga.

Biele KRVINKY pod kontrolou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Príjem alkoholu

Mierne množstvo alkoholu denne môže pomôcť znížiť nebezpečný zápal spôsobený monocytmi. Ale vo veľkom množstve môže stimulovať zápal! Kľúčom pri konzumácii alkoholu je udržiavať mierny príjem, čo je jeden nápoj denne pre ženy a nie viac ako dva nápoje denne pre mužov. Šťava z fialového hrozna môže mať rovnaké ochranné výhody ako alkohol, podľa Mayo Clinic.

Príjem cukru

Cukrovka a vysoké hladiny glukózy v krvi sú spojené so zvýšeným uvoľňovaním monocytov a zápalom. Má teda zmysel vylúčiť rafinované cukry zo stravy, aby sa znížil zápal a riziko srdcových ochorení! Štúdia vykonaná výskumníkmi z Kalifornskej univerzity v Davise a publikovaná v januári 2007 v časopise American Journal of Clinical Nutrition však nezistila zvýšenie uvoľňovania monocytov po jedle s vysokou glykemickou záťažou v porovnaní s jedlami s nízkym glykemickým indexom u žien s nadváhou. To bolo v rozpore s očakávanými výsledkami, že vysoko glykemické jedlá by stimulovali vyššie uvoľňovanie monocytov.

Vedci dospeli k záveru, že je potrebný ďalší výskum v tejto oblasti, pretože obezita, inzulínová rezistencia a srdcové choroby sú často spojené s diétou s vysokým glykemickým zaťažením, ktorá zahŕňa rafinované cukry a spracované potraviny.

Viac o téme: PotravinyZdravieBiele krvinkyMonocyty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9