Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tri ZMENY v návykoch na TOALETE, ktoré upozorňujú na vážnu CHOROBU: Zbystrite pozornosť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rakovina čriev môže postihnúť kohokoľvek v akomkoľvek veku, ale je liečiteľná a vyliečiteľná, ak sa podchytí včas. Je známa ako rakovina hrubého čreva a konečníka.

Rakovina čriev začína malými zhlukmi buniek, tzv. polypmi. Tvoria sa vnútri čreva, pričom niektoré sa môžu zvrhnúť a zmeniť sa na rakovinové. Niekedy sú v čreve roky, inokedy rastú rýchlejšie a môžu byť nebezpečné, píše thesun.co.uk.

Čítajte tiež: VIDEO Nenechávajte SVIEČKY dlho HORIEŤ: DOPAD na životne dôležitý ORGÁN v tele!

Na ktoré zmeny v návykoch na toalete by ste si mali dávať pozor?

1. Krv

Krv v stolici je jeden z najzreteľnejších príznakov, že s črevami niečo nie je v poriadku. Existuje niekoľko možných príčin tohto stavu.

Jasná červená krv môže pochádzať z opuchnutých krvných ciev (hemoroidov), no v niektorých prípadoch môže byť príčinou aj rakovina čriev.

Z čreva alebo žalúdka pochádza tmavočervená alebo čierna krv. Ak sa u vás objaví akékoľvek krvácanie z konečníka, povedzte to svojmu lekárovi, aby mohol zistiť, čo ho spôsobuje.  

Tri ZMENY v návykoch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Zmena stolice a frekvencie použitia toalety

Môže ísť o krátkodobý stav alebo ste zmenili stravovacie návyky a to ovplyvnilo, ako často potrebujete použiť toaletu. Ak ste však spôsob stravovanie nezmenili a všimli ste si zmeny vo vyprázdňovaní (zápcha, hnačka), ktoré nie sú iba výnimočné, prípadne navštevujete toaletu omnoho častejšie alebo omnoho zriedkavejšie ako doteraz, kontaktujte svojho obvodného lekára. Jedným z varovných signálov ochorenia môže byť aj pocit, že sa nedokážete vyprázdniť úplne.

3. Bolesť alebo hrčka

Môžete mať bolesti alebo si nahmatať hrčku v oblasti žalúdka (brucha) alebo v chrbtovej pasáži. Ak tieto príznaky nemiznú alebo majú vplyv na to, ako spíte, prípadne trpíte nechutenstvom, návštevu lekára neodkladajte.

Aj keď toto sú tri hlavné príznaky, ktoré ovplyvňujú vaše návyky na toalete, zbystrite pozornosť aj pri nevysvetliteľnej strate hmotnosti a únave. Tieto symptómy môžu byť aj príznakom menej závažných zdravotných stavov, ako sú zápcha, hemoroidy, hnačka, análne trhliny, syndróm dráždivého čreva či Crohnova choroba.

Viac o téme: ToaletaZdraviePrevenciaRakovina čriev
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9