Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tieto DOPLNKY výživy ZNIŽUJÚ riziko pozitívneho testu na COVID: Vitamín C prekvapivo pohorel

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vyzerá to tak, že boj s Covid-19 môžu uľahčiť niektoré doplnky výživy. Znižujú riziko pozitívneho výsledku testu na infekciu, a tým chránia pred ochorením. Týka sa to však len jedného pohlavia a navyše, takýto účinok nemajú všetky doplnky!

Užívanie multivitamínov, omega-3, probiotík alebo doplnkov vitamínu D môže znížiť riziko pozitívneho testu na SARS-CoV-2, teda vírus, zodpovedný za infekciu Covid-19. Týka sa to však ženského pohlavia, ako naznačuje veľká štúdia zverejnená v časopise BMJ Nutrition Prevention & Health.

Čítajte tiež: Táto STRAVA zabráni ZMENŠOVANIU mozgu: POTRAVINY, ktoré oddialia jeho STARNUTIE po celé ROKY!

Pozor, nie každý doplnok výživy má takéto účinky! Užívanie vitamínu C, zinku alebo cesnaku nebolo spojené s nižším rizikom pozitívneho testu na vírus, ako sa píše na sciencedaily.com.

Od začiatku pandémie sa často hovorí o užívaní doplnkov výživy v spojitosti s Covid-19. Mohli by zabrániť infekcii a tiež pomôcť pri liečbe. Napríklad vo Veľkej Británii sa minulý rok pred lockdownom zvýšili tržby z predaja vitamínu C o 110% a multivitamínov o 93%. Podobne aj predaj doplnkov zinku vzrástol v prvom marcovom týždni o 415% v USA.

Hoci môžu pomôcť pri podpore zdravého imunitného systému, nie je známe, či môžu konkrétne doplnky súvisieť s nižším rizikom nákazy SARS-CoV-2. Vedci sa to snažili zistiť prostredníctvom výskumu, v ktorom sa zamerali na dospelých používateľov aplikácie Covid-19 Symptom Study. Zaujímalo ich, či je skutočne menšia pravdepodobnosť pozitívnych testov u pravidelných užívateľov doplnkov výživy. 

Čo zistil výskum? 

Aplikácia bola uvedená na trh vo Veľkej Británii, USA a Švédsku v marci 2020, aby zachytila informácie o vývoji pandémie, ktoré ľudia sami nahlasujú. Spočiatku zaznamenávala miesto, vek a základné zdravotné rizikové faktory svojich používateľov. Postupom času však boli predplatitelia požiadaní, aby poskytovali denné informácie o celom rade problémov, vrátane príznakov, výsledkov testov na koronavírus a zdravotnej starostlivosti. K používaniu boli vyzvaní aj ľudia bez zjavných príznakov.

Tieto DOPLNKY výživy ZNIŽUJÚ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na účely tejto štúdie vedci analyzovali informácie poskytnuté 372 720 predplatiteľmi Veľkej Británie o ich pravidelnom užívaní doplnkov výživy počas mája, júna a júla 2020 počas prvej vlny pandémie, ako aj o výsledkoch akýchkoľvek výterov na koronavírusy. V období od mája do júla 175 175 predplatiteľov Veľkej Británie pravidelne užívalo doplnky výživy, 197 068 tak nerobilo. Asi dve tretiny (67%) boli ženy a viac ako polovica mala nadváhu (BMI 27). Celkovo malo 23 521 ľudí pozitívny test na SARS-CoV-2 a 349 199 negatívny test medzi májom a júlom.

Užívanie probiotík, omega-3 mastných kyselín, multivitamínov alebo vitamínu D bolo spojené s nižším rizikom infekcie SARS-CoV-2 o 14%, 12%, 13% a 9% v uvedenom poradí, po zohľadnení potenciálne vplyvných faktorov, vrátane základných zdravotných stavov a obvyklej stravy. U osôb užívajúcich vitamín C, zinok alebo cesnakové doplnky výživy sa nespozorovali žiadne takéto účinky.

A keď sa vedci osobitne zamerali na pohlavie, vek a hmotnosť (BMI), ochranné asociácie pre probiotiká, omega-3 mastné kyseliny, multivitamíny a vitamín D sa pozorovali iba u žien všetkých vekových skupín a hmotností. U mužov to tak nebolo. Napriek niektorým rozdielom sa rovnaké celkové vzorce odzrkadlili u predplatiteľov v USA (45 757) aj vo Švédsku (27 373).

Rovnocenné údaje pre USA a Švédsko predstavovali znížené riziko: 18% a 37% pre probiotiká, 21%, respektíve 16% pre omega-3 mastné kyseliny, 12% respektíve 22% pre multivitamínya a 24% a 19%, v uvedenom poradí, pre doplnky vitamínu D.

Tieto DOPLNKY výživy ZNIŽUJÚ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Málo dôkazov, sú potrebné ďalšie štúdie

Ide však len o pozorovaciu štúdiu. Vedci tiež uznávajú niekoľko obmedzení. Napríklad štúdia sa opierala o údaje, ktoré hlásili používatelia a navyše, nezozbierali sa informácie o doplnkových dávkach alebo zložkách. Aj keď boli pozorované účinky mierne, sú významné, ako upozorňujú vedci. Požadujú však rozsiahle klinické štúdie, aby poskytli terapeutické odporúčania založené na dôkazoch.

„Vieme, že mikroživiny, vrátane vitamínu D, sú nevyhnutné pre zdravé fungovanie imunitného systému. To je kľúčové pre prevenciu a zotavenie sa z infekcií. Ale do dnešného dňa existuje málo presvedčivých dôkazov o tom, že užívanie doplnkov výživy má akúkoľvek terapeutickú hodnotu okrem udržiavania normálnej imunitnej odpovede tela,“ zdôrazňuje profesor Sumantra Ray, výkonný riaditeľ NNEdPro Global Center for Nutrition and Health.

Ako dodal odborník, táto štúdia nebola primárne navrhnutá z toho dôvodu, aby zodpovedala otázky týkajúce sa úlohy doplnkov výživy v Covid-19. Ide o oblasť výskumu, ktorá si vyžaduje ďalšiu dôkladnú štúdiu ešte pred vyvodením záverov o tom, či môžu konkrétne doplnky výživy znížiť riziko infekcie COVID-19. 

Viac o téme: VitamínyKoronavírusDoplnky výživyCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9