Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Aj obyčajný ČAJ sa môže zmeniť na NEPRIATEĽA: V túto DOBU sa prejaví jeho NEGATÍVNY účinok!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Milióny ľudí na celom svete na čaj nedajú dopustiť. Tento zdravý nápoj má dlhoročnú tradíciu v mnohých krajinách, kde majú naň doslova vyhradený čas. Niektorí ľudia by si však mali dávať pozor, kedy si doprajú šálku čaju. Mohol by mať totiž negatívne následky.

Vedci v Írsku zistili, že ľudia starší ako 65 rokov by sa mali tomuto nápoju vyhnúť pri konzumácii jedla! Nové usmernenie pochádza z Írskeho úradu pre bezpečnosť potravín (FSAI), ktorý aktualizuje svoje výživové odporúčania pre starších dospelých v krajine. 

Čítajte tiež: TICHÉ príznaky, ktorými TELO kričí SOS: Zbystrite pozornosť, toto si už vyžaduje LEKÁRA

Strava na posilnenie tela

Správa s názvom Vedecké odporúčania pre stravovacie pokyny pre starších dospelých sa pozrela na jedálníček ľudí nad 65 rokov v Írsku - išlo o viac ako 630 000 seniorov. Vedci tvrdia, že do tejto skupiny patria ľudia, ktorí stále žijú zdravo, majú samostatný život a iní s chronickými chorobami a zdravotnými stavmi, ktoré si vyžadujú pravidelnú starostlivosť. 

Výsledky tohto prehľadu všeobecne ukazujú, že stravovacie ciele starších dospelých sú stále podobné ako u tých mladších, ako sa píše na studyfinds.org. Vedci z FSAI však zistili, že starší ľudia potrebujú stravu s vyšším obsahom bielkovín, aby sa vyhli krehkosti kostí a posilnili svoje telo. Tá zahŕňa konzumáciu väčšieho množstva kvalitných bielkovín, ktoré stimulujú svalové bielkoviny, ako sú mäso, hydina, ryby, mliečne výrobky a vajcia. Odborníci taktiež skúmali príjem 10 špecifických živín, vrátane bielkovín, sacharidov, vlákniny, tukov, vitamínov skupiny B, vitamínu C, vitamínu D, vápnika, železa a zinku.

Čaj pri jedle radšej NIE

FSAI objavil prekvapivý negatívny vplyv pitia čaju! Vedci tvrdia, že pitie čaju narúša vstrebávanie železa a zinku! Seniori by sa preto mali vyhnúť konzumácii takýchto čajov pri jedle. Skôr je vhodné piť ich medzi jedlami. Stále je však dôležité dbať na príjem dostatku tekutín počas celého dňa. Správa uvádza, že seniorom hrozí vyššie riziko dehydratácie „s nízkym príjmom“ tekutín. Ich odporúčaním je, aby sa staršie ženy zamerali na 1,6 litra tekutín denne a dva litre by mali prijímať starší muži. 

Aj obyčajný ČAJ sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Chudnutie a diéty nie sú vždy dobrou stratégiou 

Vedecký tím tiež zdôrazňuje, že chudnutie po 65 roku veku nie je také jednoduché, ako sa zdá. Vedci preto seniorom s nadváhou a nízkym rizikom zdravotných problémov odporúčajú vyhnúť sa chudnutiu. Podľa správy môže diéta môže viesť k strate svalovej hmoty, čo je varovným signálom krehkosti. 

Každý jeden obézny starší človek je individuálny, a tak by sa aj malo k nemu pristupovať, aby sa zabezpečilo, že úbytok hmotnosti nebude viesť k strate nadmerného množstva svalového tkaniva. Programy, ktoré sa tomu venujú, zvyčajne zahŕňajú pomalé chudnutie pomocou fyzickej aktivity.

Pokiaľ ide o správne stravovanie, treba vylúčiť slané jedlá. Vedci poznamenávajú, že s pribúdajúcim vekom slabnú chuťové vnemy, čo vedie k tomu, že starší jedáci konzumujú viac látok zvyšujúcich chuť a vôňu, ako je soľ. Namiesto toho FSAI odporúča, aby starší dospelí prešli na alternatívy, ako sú bylinky a korenie. 

Medzi ďalšie odporúčania patrí udržiavanie zdravej výživy plnej sacharidov s vysokým obsahom vlákniny a zníženie príjmu cukru. Vedci tiež tvrdia, že starší dospelí by mali užívať jeden doplnok vitamínu D 15 µg denne. 

„Zachovanie svalovej hmoty a sily kostrového systému sú rozhodujúce pre udržanie funkčnej autonómie a nezávislosti, keď starneme,“ uvádza v tlačovom vydaní Ita Saulová, predsedníčka Podvýboru pre výživu pre verejné zdravie FSAI.

Viac o téme: ČajZdravieChudnutieStarší ľudia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9