Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo sa DEJE v tele po prekonaní KORONAVÍRUSU? DOPAD infekcie po ŠIESTICH mesiacoch od diagnózy!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

V poslednom čase už nie sú stredobodom záujmu samotné príznaky počas koronavírusu, ale skôr to, čo bude po prekonaní infekcie. Je totiž pravdepodobné, že človek nemá nič vyhraté ešte dlhšie obdobie po chorobe.

Tí, ktorí prežili Covid-19, sa musia popasovať s ďalšími možnými problémami. Hrozí im zvýšené riziko úmrtia a vážne choroby. Nová štúdia poukazuje na obrovské zaťaženie infekcie na ľudský organizmus.

Čítajte tiež: Nebezpečný SIGNÁL, ktorý prichádza v NOCI: PREDPOVEDÁ vyššie riziko MŔTVICE a INFARKTU u žien

Komplikácie aj polroka od diagnózy

Nie je úplnou novinkou, že tí, ktorí prekonali ochorenie, vrátane pacientov s miernym priebehom ochorenia, budú bojovať s rôznymi zdravotnými problémami aj dlhšie obdobie po tom, ako by malo byť po infekcii. K niekoľkým štúdiam s týmto výsledkom sa pripája ďalšia, ktorá je však niečím odlišná od tých predošlých. 

Ide o najväčšiu komplexnú štúdiu vedcov z Lekárskej fakulty na Washingtonskej univerzite v St. Louis, ktorá ukázala, že preživší z infekcie vrátane tých, ktorí mali miernejší priebeh a neboli hospitalizovaní, majú zvýšené riziko úmrtia do šiestich mesiacov po diagnostikovaní vírusu. Vedci dokázali kategorizovať a identifikovať choroby spojené s Covid-19 a poskytli tak celkový prehľad dlhodobých komplikácií infekcie. Odhalili obrovské bremeno, ktoré toto ochorenie pravdepodobne v nadchádzajúcich rokoch bude predstavovať pre svetovú populáciu.

Štúdia, ktorá zahŕňala viac ako 87 000 pacientov s infekciou a takmer 5 miliónov kontrolných pacientov vo federálnej databáze, bola zverejnená v časopise Nature.

Čo sa DEJE v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Naša štúdia ukazuje, že až šesť mesiacov po stanovení diagnózy nie je riziko úmrtia ani po miernom prípade Covid-19 nemožné a zvyšuje sa so závažnosťou ochorenia,“ uviedol hlavný autor a odborný asistent Ziyad Al-Aly. „Nie je prehnané tvrdiť, že dlhý priebeh Covid-19 je spojený s dlhodobými zdravotnými dôsledkami a je ďalšou veľkou zdravotnou krízou v Amerike. Vzhľadom na to, že týmto vírusom bolo infikovaných viac ako 30 miliónov Američanov a bremeno dlhého Covid-19 je značné, pretrvávajúce účinky tohto ochorenia sa budú odrážať po mnoho rokov až desaťročí. Lekári musia byť ostražití pri liečbe ľudí, ktorí sa nakazili. Títo pacienti budú potrebovať integrovanú multidisciplinárnu starostlivosť. “

Vplyv takmer na každý orgán v tele

Vedci dokázali vypočítať potenciálny rozsah problémov, ktoré mali z anekdotických správ a menších štúdií, naznačujúcich vedľajšie účinky Covid-19, od problémov s dýchaním a nepravidelných srdcových rytmov po duševné zdravotné komplikácie a vypadávanie vlasov. Táto štúdia je iná na rozdiel od ostatných, ktorí sa zaoberali dlhým priebehom infekcie.

"Namiesto toho, aby sme sa zameriavali iba na neurologické alebo kardiovaskulárne komplikácie, pozreli sme sa na to zo širokého hľadiska a použili rozsiahle databázy  na komplexné kategorizovanie všetkých chorôb, ktoré možno pripísať Covid-19,“ uviedol Al-Aly, ktorý je tiež riaditeľom Centra klinickej epidemiológie v St. Louis.

Ako sa ukázalo, tí, ktorí prežili Covid-19 a mali po počiatočnej infekcii (po prvých 30 dňoch choroby), bolo počas nasledujúcich šiestich mesiacov v porovnaní s bežnou populáciou takmer 60% zvýšené riziko úmrtia. Vedci potvrdili, že hoci je Covid-19 pôvodne vírusom dýchacích ciest, môže ovplyvňovať takmer každý orgánový systém v tele.

Čo sa DEJE v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zdravotné problémy, ktoré sa môžu objaviť

Pri hodnotení 379 diagnóz chorôb pravdepodobne súvisiacich s infekciou, 380 predpísaných liekoch a 62 laboratórnych testov vedci identifikovali novo diagnostikované hlavné zdravotné problémy, ktoré pretrvávali u pacientov s Covid-19 najmenej šesť mesiacov, a ktoré postihli takmer každý orgán a regulačný systém v tele:

  • Dýchací systém: pretrvávajúci kašeľ, dýchavičnosť a nízka hladina kyslíka v krvi
  • Nervový systém: mŕtvica, bolesti hlavy, problémy s pamäťou a problémy s čuchom a vôňou
  • Duševné zdravie: úzkosť, depresia, problémy so spánkom a užívanie návykových látok
  • Metabolizmus: nový výskyt cukrovky, obezity a vysokého cholesterolu
  • Kardiovaskulárny systém: akútne koronárne ochorenie, srdcové zlyhanie, búšenie srdca a nepravidelné srdcové rytmy
  • Gastrointestinálny systém: zápcha, hnačky a reflux kyseliny
  • Obličky: akútne poškodenie obličiek a chronické ochorenie obličiek, ktoré si v závažných prípadoch môže vyžadovať dialýzu
  • Regulácia koagulácie: krvné zrazeniny v nohách a pľúcach
  • Koža: vyrážka a vypadávanie vlasov
  • Muskuloskeletálny systém: bolesti kĺbov a svalová slabosť
  • Všeobecné zdravie: malátnosť, únava a anémia

Aj keď žiadny z tých, čo prežili, neutrpeli všetky tieto problémy, u mnohých sa vyvinul súbor niekoľkých problémov, ktoré mali významný vplyv na zdravie a kvalitu života. Zdravotné rizika u tých, čo prežili infekciu, sa zvyšovali so závažnosťou ochorenia. U hospitalizovaných pacientov, ktorí vyžadovali intenzívnu starostlivosť, bolo najvyššie riziko dlhých komplikácií a úmrtia.

„Niektoré z týchto problémov sa môžu časom zlepšiť, iné zase zhoršiť,“ dodal Al-Aly. "Budeme týchto pacientov naďalej sledovať, aby sme pochopili pretrvávajúce dopady vírusu aj po prvých šiestich mesiacoch po infekcii. Od vzniku pandémie ubehlo obdobie vyše jedného roka. To znamená, že môžu existovať následky dlhšie obdobie po prekonaní choroby. No keďže ubehol len jeden rok, ešte sa u mnohých preživších príznaky nestihli objaviť.„

Viac o téme: ZdravieInfekciaZdravotné problémyKoronavírusTelesné orgány
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9