Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Superprenášačov KORONAVÍRUSU ODHALIA tieto znaky: Môžu nakaziť väčší počet ľudí!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ako je možné, že niektorí roznášajú koronavírus rýchlejšie ako ostatní? Vedci sa snažili zistiť, čo by mohlo prezradiť týchto "superprenášačov" a čo majú spoločné.

Odborníci v oblasti zdravia už dávno vedia, že existujú ľudia, označovaní ako „superprenášači“, ktorí môžu šíriť Covid-19 oveľa rýchlejšie ako ostatní. Ide o tých, ktorí po ochorení na koronavírus nakazia viac ľudí, ako je bežné.

Čítajte tiež: Nečakaný VPLYV bežných LIEKOV na infekciu: PRÍNOS pre pacientov s KORONAVÍRUSOM

Tri znaky superprenášačov

Vedci z univerzít - Tulane University, Harvard University, MIT a Massachusetts General Hospital, prišli na to, že obezita, vek a množstvo jednotlivých častíc vírusu v tele infikovaného človeka, korelujú so sklonom k ​​vydychovaniu ďalších respiračných kvapiek - čo je kľúčový šíriteľ vírusu SARS-CoV-2, ako sa uvádza na news.tulane.edu. Tieto tri faktory vplývajú na rýchlosť šírenia vírusov. Zistenie bolo publikované v Zborníku Národnej akadémie vied

Pomocou údajov zo štúdie, ktorej sa zúčastnilo 194 zdravých ľudí a experimentálnej štúdie nehumánnych primátov s koronavírusom, vedci zistili, že vydychované aerosólové častice sa medzi subjektmi veľmi líšia. Tí, ktorí boli starší s vyšším indexmi telesnej hmotnosti (BMI) a zvyšujúcim sa stupňom infekcie koronavírusu, mali trojnásobný počet vydýchnutých kvapiek z dýchacieho systému ako ostatní. 

Vedci zistili, že 18% nakazených môže rozšíriť nákazu na ostatných 80%. Kvapky aerosólu sa zvyšovali s progresiou infekcie Covid-19, pričom najvyššie hladiny dosiahli týždeň po infekcii a po dvoch týždňoch klesli k normálu. Je zaujímavé, že s postupom infekcie sa vírusové častice zmenšovali a na vrchole infekcie dosiahli veľkosť jedného mikrónu. Drobné častice sa vylučujú s väčšou pravdepodobnosťou vtedy, keď ľudia dýchajú, rozprávajú alebo kašlú. Môžu tiež prejsť vo vzduchu dlhšiu vzdialenosť a pri vdýchnutí preniknú hlbšie do pľúc. 

Superprenášačov KORONAVÍRUSU ODHALIA tieto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Oslabujú hlien v dýchacích cestách

K nárastu vydychovaných aerosólov došlo dokonca aj u osôb s asymptomatickými príznakmi COVID-19, ako uviedol Chad Roy, PhD, zodpovedný autor a riaditeľ aerobiológie infekčných chorôb v Národnom výskumnom centre primátov v Tulene. 

"Zaznamenali sme podobný nárast kvapôčok počas štádia akútnej infekcie aj u iných infekčných chorôb, ako je tuberkulóza," uviedol Roy. "Je pravdepodobné, že vírusové a bakteriálne infekcie dýchacích ciest môžu oslabiť hlien v dýchacích cestách, čo podporuje pohyb infekčných častíc do tohto prostredia." 

Inak povedané, hlien v dýchacích cestách ovplyvňuje rýchlosť šírenia vírusu. Ako uviedol vedúci autor David Edwards, PhD, profesor praxe biomedicínskeho inžinierstva na Harvardovej univerzite, to, koľko ľudí sa nakazí, záleží od tejto membrány, v akej miere sa rozkladá, keď popri nej prechádza vzduch. 

„Aj keď naše výsledky ukazujú, že mladí a zdraví majú tendenciu vytvárať oveľa menej kvapôčok ako tí starší a menej zdraví, ukazujú tiež, že ktokoľvek z nás, keď je infikovaný na Covid-19, môže byť vystavený riziku produkcie veľkého množstva respiračných kvapiek,“ povedal Edwards. 

Viac o téme: KoronavírusCovid-19Mrazené jedlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9