Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nečakaný VPLYV bežných LIEKOV na infekciu: PRÍNOS pre pacientov s KORONAVÍRUSOM

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Majú protizápalové účinky a znižujú cholesterol. A nielen to. Statíny, ktoré aj na Slovensku patria medzi najviac predpisované lieky, majú podľa najnovšieho výskumu ešte jeden efekt.

Jedna štúdia tvrdí, že lieky užívané približne ôsmimi miliónmi Britov znižujú riziko úmrtia na koronavírus. Bežne predpisovaný liek znižuje riziko úmrtia konkrétne o 47 percent u pacientov na nemocničných oddeleniach, no nie na jednotke intenzívnej starostlivosti. Ide o statíny, ktoré sa bežne užívajú na zníženie „zlého“ cholesterolu v krvi. Podľa British Heart Foundation sú lieky ako Lipitor, Lescol a Crestor predpisované viac ako iné. Ako ukázali štatistiky vo Veľkej Británii, je to až viac ako 70 miliónov krát ročne. 

Čítajte tiež: PRÍPRAVA na OČKOVANIE proti KORONAVÍRUSU: 5 spôsobov, ako zvýšiť EFEKTIVITU vakcíny

Statíny sú predmetom diskusií, pretože súvisia s vedľajšími účinkami, ako je prírastok hmotnosti, bolesť svalov, poškodenie pečene a riziko cukrovky. Avšak bolo dokázané, že tabletky raz denne pomáhajú predchádzať život ohrozujúcim kardiovaskulárnym príhodám, ako sú srdcový infarkt alebo mozgová príhoda. Teraz sa lieky opäť ukázali ako kontroverzné po niekoľkých štúdiách, ktoré skúmali ich prínos pre pacientov s Covidom.

Poslednou štúdiou bol prehľad doterajších výskumov pandémie. Tím analyzoval 12 štúdií zameraných na úmrtia Covidu u 110 078 pacientov, z ktorých niektorým už boli počas ich choroby podávané statíny. Treba však podotknúť, že ľudia neboli chránení pred úmrtím z dôvodu koronavírusu, ak už pred tým, ako boli prevezení do nemocnice, užívali statíny. 

Ako pôsobia statíny v tele?

Podávanie týchto liekov pacientom v počiatočných štádiách ochorenia malo však výhody. Štúdie preukázali, že v porovnaní s tými, ktorí neužívali statíny, riziko úmrtia kleslo o 43 percent. Tento rozdiel sa nezistil medzi pacientmi s Covid-19, ktorí boli vážnejšie chorí a vyžadovali si presun na jednotku intenzívnej starostlivosti. 

Nečakaný VPLYV bežných LIEKOV
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Statíny môžu znižovať cytokínovú búrku,“ uviedol vedecký tím s vedúcim výskumníkom Ronaldom Chowom z Yale School of Public Health. 

Tento jav nastáva vtedy, keď telo v reakcii na vírus produkuje množstvo zápalových markerov nazývaných cytokíny. Reaguje nadmerne na infekciu, ktorá má vážne dôsledky pre zvyšok tela. Imunitné bunky začnú napádať zdravé tkanivá - cievy presakujú, klesá krvný tlak, tvoria sa zrazeniny a môže nasledovať zlyhanie orgánov. Hľadanie liečby u ťažko chorých pacientov s Covidom sa často zameriava na lieky, ktoré zastavia cytokínovú búrku. 

Iní vedci poukázali na to, že statíny, ako aj iné kardiovaskulárne lieky, implikujú receptory ACE2. Tieto molekuly sa nachádzajú na povrchu buniek a podieľajú sa na regulácii krvného tlaku. Náhodne sa tiež používajú ako „vstupná brána“ pre koronavírus do buniek. Preto môžu lieky ovplyvňujúce ACE2 tiež ovplyvňovať progresiu Covidovej choroby. 

Je potrebný ďalší výskum

Vedci tvrdia, že ich štúdia bola doposiaľ prvým „dôsledným“ prehľadom literatúry o tejto téme, ktorá však ešte nebude publikovaná v lekárskom časopise. 

V zatiaľ neuverejnenej správe sa uvádza: „Na záver je možné konštatovať, že pacienti, ktorým bola po diagnostikovaní Covidu nariadené užívanie statínov, mali nižšie riziko úmrtia.“

Vedci však dodali, že je potrebný ďalší výskum. Existujú totiž dôvody, prečo by mohol byť prínos užívania statínov príliš nadhodnotený. 

Viac o téme: ZdravieLiekyKoronavírusStatínyCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9