Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

PRÍPRAVA na OČKOVANIE proti KORONAVÍRUSU: 5 spôsobov, ako zvýšiť EFEKTIVITU vakcíny

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vyťažte z očkovania proti koronavírusu maximum! Nie je na škodu pripraviť svoj imunitný systém tak, aby boli účinky vakcíny čo najlepšie. Výsledkom môže byť zvýšená ochrana proti nákaze. 

Hoci vakcíny proti koronavírusu sú ešte nové, zatiaľ sa nevie s istotou, či by zmeny životného štýlu mohli zvýšiť ich účinnosť. Avšak, na základe štúdií o vakcínach proti chrípke môžete vyskúšať niekoľko stratégií, ako sa píše na dailymail.co.uk

Čítajte tiež: HRIECH v detstve, ktorý si vypýta svoju DAŇ: Zdravá strava vám potom NEPOMÔŽE

1. Schudnite

Ak máte nadváhu alebo obezitu, pokúste sa dať dole pár centimetrov. Štúdia publikovaná v Medzinárodnom vestníku obezity v roku 2017 zistila, že u obéznych dospelých, ktorí dostali vakcínu proti chrípke, bola dvakrát vyššia pravdepodobnosť chrípky ako u ľudí so zdravým BMI (index telesnej hmotnosti). Príliš veľký obvod, najmä okolo pása, robí váš imunitný systém menej efektívnym. Je však potrebné zdôrazniť, že pri očkovaní proti Covidu získali aj obézni ľudia vysoký stupeň ochrany.

2. Zvýšte príjem prebiotík a probiotík

Prebiotiká sú potraviny, bohaté na vlákninu, ktoré kŕmia „dobré“ baktérie vo vašom čreve - patria medzi ne fazuľa, šošovica, cesnak, cibuľa a veľa zeleniny. Probiotiká sú zase živé baktérie, ktoré sa nachádzajú hlavne vo fermentovaných potravinách, ako je kyslá kapusta, kimči a prírodný jogurt. V prehľade štúdií publikovaných v časopise Nutrients v roku 2017 sa zistilo, že konzumácia prebiotík a probiotík pred očkovaním takmer zdvojnásobila počet ľudí, u ktorých sa následne vyvinuli ochranné hladiny protilátok. 

PRÍPRAVA na OČKOVANIE proti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Doprajte si dobrý spánok

V minuloročnej štúdii Kalifornskej univerzity vedci prišli na to, že zdraví dobrovoľníci, ktorí spali menej hodín noc pred tým, ako dostali chrípkovú injekciu, produkovali najnižšiu hladinu protilátok proti chrípke v nasledujúcich mesiacoch. Keď spíte, vaše telo produkuje mnoho dôležitých zložiek vášho imunitného systému, ako sú protilátky a „zabíjačské“ T-bunky. 

4. Precvičte ruky

Štúdia z Birminghamskej univerzity pred niekoľkými rokmi ukázala, že u ľudí, ktorí to urobili niekoľko hodín pred očkovaním, sa vyvinula silnejšia imunitná odpoveď. Nie je však jasné, prečo.

5. Skoncujte s fajčením

Mnohé štúdie naznačujú, že fajčenie môže skutočne znížiť účinnosť vakcín - pravdepodobne kvôli ich účinku na imunitný systém. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPrevenciaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9