Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jeden zo SKORŠÍCH príznakov KORONAVÍRUSU, ktorý si nemusíte všimnúť: Ukáže sa pred ostatnými!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Covid-19 sa spája s množstvom rôznych príznakov, aj keď najčastejšie sa prejaví vysokou horúčkou, suchým kašľom či stratou chuti a čuchu. Odborníci z univerzity v Barcelone však upozorňujú na jeden príznak, ktorý sa dosť často objavuje pred všetkými ostatnými.

Vedci v Španielsku zistili, že 70% pacientov s Covid-19 malo pred akýmkoľvek iným príznakom sucho v nose. Obvykle ho však zatienia naliehavejšie a zjavnejšie príznaky, ako pretrvávajúci kašeľ alebo dýchavičnosť. S koronavírusom súvisí obrovský zoznam príznakov, od hnačiek cez bolesti hlavy až po kožné vyrážky, pripomína thesun.co.uk.

Čítajte tiež: ADVENTNÝ veniec ako dôvod zdravotných ťažkostí: Negatívna ZMENA nastáva po ZAPÁLENÍ sviečok!

Pacienti hovoria o „bizarnom pocite“ v nose

Odborníci však radia všímať si aj menej výrazné príznaky, ktoré nás môžu varovať. V štúdii, v ktorej sledovali 35 pacientov s Covid-19 a rovnako veľkú kontrolnú skupinu, účastníci s koronavírusom uviedli, že ich nosové príznaky sa objavili skôr alebo v rovnakom čase ako iné príznaky Covid-19. Opisujú to ako „bizarný pocit“ v nose. 

Jeden zo SKORŠÍCH príznakov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zvláštny pocit v nose a nadmernú suchosť pociťovalo viac ako 68% pacientov s Covidom. Vedci poznamenali, že „nosové príznaky sa vyskytujú prevažne spolu s anosmiou a hyposmiou (stratou chuti a čuchu).“ To, ako dlho pred diagnostikovaním Covidu-19 sa objavujú abnormálne nosové príznaky, by mali určiť väčšie štúdie. Podľa odborníkov by to mohlo ovplyvniť zvládanie ohnísk ochorenia, keby sa ľudia dostali skôr do izolácie. Zvláštne príznaky v nose pociťovali pacienti v priemere 12 dní. 

Ako vírus preniká do nosa

Koronavírus vstupuje do tela zvyčajne nosom alebo ústami, niekedy aj očami. Tam začne napádať bunky a objavujú sa respiračné príznaky. Vírus využíva ako spôsob vstupu do buniek receptor nazývaný ACE-2, ktorý pokrýva bunky po celom tele.

Viac o téme: PrevenciaPríznakKoronavírusSuchý nos
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9