Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kedy je KORONAVÍRUS najnákazlivejší? V týchto dňoch je riziko PRENOSU najväčšie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Šíri sa rýchlosťou blesku. Ide o veľmi prenosné ochorenie, ľudia sa môžu nakaziť od osôb malými kvapôčkami z nosa alebo úst, keď infikovaná osoba kašle alebo vydychuje. Napriek tomu je koronavírus najnákazlivejší v inom období!

Opäť sa potvrdila zákernosť tohto ochorenia. Podľa vedcov je totiž najnákazlivejšie vtedy, keď o ňom nikto nevie. Presnejšie v období, kedy príznaky ochorenia na sebe neviete spozorovať a nákaza ešte o sebe nedáva vedieť. Aj preto je podľa štúdie uverejnenej v časopise Nature Medicine zbytočné čítať články a informovať sa o prvotných príznakoch koronavírusu. 

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Nenápadný prejav nákazy: Pomýli vás, že všetko je v poriadku!

Kedy je nákazlivosť na vrchole? 

Ako vedci dodali, ľudia s týmto ochorením sú najnákazlivejší približne 2-3 dni pred tým, než sa prejavia prvé príznaky. Medzi tieto prvotné prejavy koronavírusu patrí predovšetkým horúčka, suchý kašeľ, problémy s dýchaním a bolesti svalov a hlavy. V období, kedy sa nehlásia o slovo žiadne prejavy a človek si nemyslí, že by bol nositeľ koronavírusu, chodí stále von, do obchodu a do lekárne, čím môže ľahko nakaziť ostatných. 

Vedci upozorňujú, že najvyššiu koncentráciu vírusu vo výteroch z hrdla namerali v čase prejavovania prvotných príznakov. Vďaka tomu došli k záveru, že nákazlivosť je na vrchole ešte pred tým, než o sebe dajú vedieť príznaky. Navyše, podľa výskumu po dostavení sa prvotných príznakov choroby nákazlivosť u pacientov postupne klesá. 

Kedy je KORONAVÍRUS najnákazlivejší?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Potvrdzuje zistenia iných výskumov

Štúdia však mala niekoľko nedostatkov, takže na potvrdenie uvedeného záveru je potrebný ďalší výskum. Spoliehala sa len na spomienky testovaných pacientov, ktorí sa mali vyjadriť, kedy sa u nich dostavili prvotné symptómy. Na druhej strane, výsledky tohto výskumu sa prikláňajú k tým ostatným, ktoré tvrdia, že práve asmptomatickí pacienti sú najnebezpečnejší a najviac prispievajú k šíreniu vírusu. Ide o pacientov, ktorí nevykazujú žiadne známky ochorenia. 

Preto netreba podceňovať nosenie rúšok na tvári a prípadne rukavíc. Nikto nevie, kto z nás je nakazený. Riziko nákazy tak číha na každom kroku...

Viac o téme: ChorobaPrevenciaNákazaPríznakyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9