Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Táto soľ znižuje vysoký KRVNÝ TLAK: Jedinečný druh, ktorý obsahuje minimum konzervačných látok!

Zobraziť galériu (2)

Ak sa radi zvŕtate v kuchyni a skúšate nové chute, indická čierna soľ nebude pre vás pravdepodobne žiadnym prekvapením. Ak patríte k tým, ktorí o nej ešte nepočuli alebo ju nevyskúšali, oplatí sa dať jej šancu.

Existuje niekoľko druhov solí. V kuchyni najčastejšie používame stolovú alebo morskú soľ, obľúbená je tiež ružová himalájska soľ. Získavajú sa dvomi hlavnými spôsobmi – ťažbou v soľných baniach a odparovaním z morskej alebo inej slanej vody bohatej na minerály.

Čítajte tiež: NAJHORŠIE potraviny počas koronavírusu: Veľký HAZARD, ktorý zabíja vašu imunitu!

Obľúbená v indickej kuchyni

Čierna soľ, známa ako Kala Namak (Nimak) je druhom indickej sopečnej kamennej soli, ktorá sa získava z prírodných vulkanických baní v severnej Indii a Pakistane. Dôvodom jej takmer čiernej farby je vraj množstvo železa a ďalších minerálov, ktoré sú v nej zastúpené. 

Čierna soľ je obľúbenou ingredienciou, ktorá je vítaná hlavne pre svoju jedinečnú chuť a arómu, niektorí sú presvedčení aj o jej zdravotných benefitoch, ako sa uvádza na medicaldaily.com. Často sa využíva najmä v indickej kuchyni a pri príprave vegánskych pokrmov ako náhrada vajec. Nájdete ju v predajniach so zdravou výživou. 

V čom je rozdiel medzi čiernou a stolovou soľou?

Hlavný rozdiel je v spracovaní. Čierna soľ sa tradične ťaží v oblastiach obklopujúcich Himaláje produkujúcich ružovú himalájsku soľ. Potom sa kombinuje s inými koreninami, bylinkami a prísadami a zahreje sa na veľmi vysokú teplotu. Mnohí výrobcovia zmiešajú chlorid sodný, síran sodný a síran železitý s aktívnym uhlím (pre tmavší odtieň), čím vzniká syntetická čierna soľ. Od ružovej himalájskej soli sa čierna soľ líši nielen farbou, ale aj pikantnou štipľavou chuťou a arómou.

Bežná kuchynská soľ sa naproti tomu zvyčajne extrahuje z veľkých ložísk kamennej soli a prechádza  rafináciou, čím sa zbaví väčšiny stopových prvkov. Má menej komplexný aromatický profil. Čierna soľ má v porovnaní s bežnou soľou o niečo menej sodíka. Stolová soľ sa na rozdiel od čiernej zvyčajne jodiduje ako prevencia pred strumou, teda ochorením vznikajúcim z nedostatku jódu. Soli sa líšia aj cenou, čierna je drahšia.

Táto soľ znižuje vysoký
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zdravotné výhody

V porovnaní s inými druhmi solí je čierna soľ menej priemyselne spracovávaná a obsahuje iba malé množstvo škodlivých prísad alebo konzervačných látok. Je preto dobrou alternatívou pre tých, ktorí sa snažia znížiť spotrebu sodíka, čo pomáha pri znižovaní krvného tlaku. Naopak, nadmerný príjem soli je spojený so zvýšeným rizikom rakoviny žalúdka a úbytkom kostí.

Niektorí tvrdia, že čierna soľ môže obsahovať vysoké množstvo železo a ďalšie dôležité minerály. Existuje však len obmedzený počet dôkazov o tom, či kľúčové minerály naozaj obsahuje alebo nie. Okrem toho nie je jasné, ako prospešný môže byť obsah minerálov v soli, pretože podľa niekoľkých výskumov sa minerály v soli v tele ťažko absorbujú.

Čierna soľ sa tiež používa v tradičnej medicíne hlavne na zlepšenie trávenia, zdravia pokožky a vlasov či pri chudnutí. O jej reálnom vplyve sú však pochybnosti.

Riziká a vedľajšie účinky

Aj keď je v čiernej soli obsah sodíka nižší a neprechádza takým chemickým spracovaním ako bežná stolová soľ, dôkazov o jej výrazných zdravotných benefitoch je veľmi málo. Rovnako ako všetky ostatné druhy soli by sa čierna soľ mala konzumovať s mierou a netreba zabúdať na to, že nie je jodidovaná. To znamená, že ak by ste ňou úplne nahradili klasickú stolovú soľ, museli by ste jód získavať z iných potravín. Ten hrá kľúčovú úlohu nielen pri správnej funkcii štítnej žľazy, ale aj pri vývoji plodu a vplýva na zdravie mozgu.

Niektoré výskumy ukázali, že fluorid nachádzajúci sa v čiernej soli môže viesť k zubnej fluoróze, ktorá sa vyznačuje zmenami zubnej skloviny v dôsledku nadmernej spotreby fluoridov. Z tohto dôvodu nie je veľmi vhodná najmä pre deti.

Ako spestrenie kuchyne ju odborníci odporúčajú, nemala by však byť jediným druhom soli, ktorý dlhodobo používame.

Viac o téme: ZdravieSoľúčinkyČierna soľ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9