Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Nenápadný prejav nákazy: Pomýli vás, že všetko je v poriadku!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vyzerá to tak, že toto zákerné ochorenie má rôzne podoby. U jedného pacienta sa prejaví ihneď vo forme horúčky a kašľa, u iného vôbec. Dokonca to môže vyzerať tak, že sa s nákazou telo vysporiada, no ide len o zmätočný krok k tomu najhoršiemu.

Tichý zabijak! Hoci je toto slovné spojenie známe pre vysoký krvný tlak, ktorý sa považuje za nenápadný zdravotný problém, ktorý nebolí, môže sa o ňom hovoriť aj v súvislosti s novým koronavírusom. 

Čítajte tiež: Nepodceňujte tieto štyri PRÍZNAKY: Naznačujú, že ste nevedomky prekonali KORONAVÍRUS

Dramatické zhoršenie po tom, čo sa cítia dobre

Ako potvrdil jeden doktor, existujú prípady, kedy to vyzeralo tak, že si pacientovo telo poradí s koronavírusom a neobjavia sa žiadne vážne príznaky. Bol to však omyl! Hneď po tom, ako sa pacient dobre cítil, prišla rana pod pás a s ňou zhoršené symptómy, ktoré pripútali telo na nemocničné lôžko.

Lekári potvrdzujú, že pacienti s koronavírusom sa môžu cítiť dobre skôr, ako sa ich stav náhle zhorší, ako sa uvádza na businessinsider.com. Zvyčajne sa nákaza začne malými fyzickými ťažkosťami ako je mierny kašeľ, bolesti hlavy, zvýšená teplota. Keď si začne človek myslieť, že to zvládne, potom sa však stav dramaticky zhorší. Ako odborníci dodali, údajne začínajú toto nové ochorenie lepšie chápať. 

Pacienti majú zhoršené príznaky asi týždeň po tom, ako vypukne choroba,“ povedal pre NBC News Dr. Joshua Denson, lekár pľúcneho oddelenia v Tulane Medical Center v New Orleans.

Dr Denson, ktorý vyliečil z tohto ochorenia už niekoľkých pacientov nazval túto prvú fázu choroby ako „pomalým popálením“. Súhlasí s ním aj Ken Lyn-Kew, pneumológ na oddelení kritickej starostlivosti National Jewish Health v Denveri, ktorý pripustil, že tento trend videl aj u svojich pacientov s ochorením Covid-19.

 „Vyzerá to tak, že existuje obdobie, kedy telo bojuje a snaží sa zistiť, či to dokáže alebo nie. Pacienti sa cítia dobre, potom sú zrazu unavení, majú omnoho kratší dych a bolesť na hrudi,“ povedal Ken Lyn-Kew. 

KORONAVÍRUS Nenápadný prejav nákazy:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Christopher Ohl, odborník na infekčné choroby a profesor medicíny na Wake Forest School of Medicine vo Winston-Salem v Severnej Karolíne, zopakoval Lyn-Kewove zistenia týkajúce sa pacientov, ktorí skončili v nemocnici.

„Pacienti si povedia: „Viete, myslím si, že to prekonám.“ Následne 20 až 24 hodín po tom majú horúčky, silnú únavu, zhoršujúci sa kašeľ a dýchavičnosť. Potom sú hospitalizovaní,“ upozorňuje Christopher Ohl. 

Navyše, štúdia uverejnená v časopise The Lancet zistila, že u viac ako polovice pacientov sa objavila dýchavičnosť až týždeň od vypuknutia choroby.

Na vlastnej koži

Podobný priebeh ochorenia zažil na vlastnej koži Chris Kane z Washingtonu, ktorý bol pozitívny na prítomnosť koronavírusu po návrate z výletu z Floridy koncom minulého mesiaca. Ako dodala jeho manželka Susan, cítil sa lepšie, až náhle prišli ťažšie príznaky ochorenia. Spočiatku len nepríjemne kašľal, ale nebol dôvod niečoho sa obávať. Nespĺňal totiž vysokorizikové kritériá, že by práve on mohol byť ťažkým prípadom koronavírusu. Mal len suchý kašeľ, nič iné. 

O niekoľko dní sa jeho kašeľ zhoršil až natoľko, že sa podľa slov jeho manželky „dusil a lapal po dychu“. O týždeň neskôr bol Chris pozitívny na koronavírus a bol hospitalizovaný v nemocnici, kde mu dávali kyslík. 

Čo robí choroba s pľúcami? 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) asi jeden zo šiestich ľudí, ktorý ochorejú na Covid-19 vážne ochorie a má problémy s dýchaním. Najväčšiemu riziku sú vystavení starší ľudia, ktorí už majú zdravotné problémy, ako je vysoký krvný tlak, problémy so srdcom alebo cukrovka. 

Koronavírus môže sprevádzať zápal pľúc a opuch v pľúcach, čo môže sťažiť prechod kyslíka do krvi, čo vedie k zlyhaniu orgánov a smrti. Ťažká pneumónia môže ľudí zabiť tým, že spôsobí „utopenie“ v tekutine zaplavujúcej ich pľúca. V každom prípade ľudia s horúčkou, kašľom a ťažkosťami s dýchaním by mali vyhľadať lekársku pomoc, ako tvrdí WHO.

Viac o téme: ChorobaVírusPľúcaPrevenciaPríznakyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9