Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Skutočný PRÍBEH ženy, čo prežívala na vlastnej koži: Choroba a život v karanténe!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Spočiatku nepoznala nikoho, kto by zomrel na nový koronavírus COVID-19, no teraz nepozná nikoho, kto by o niekoho neprišiel kvôli tomuto ochoreniu. Tak začína svoje rozprávanie 26-ročná zdravotná sestrička Ruby (pre jej osobnú ochranu bolo jej meno zmenené) z čínskeho mesta Wuhan.

Nakazená bola aj ona, no z ochorenia sa dostala. Jej priateľ, lekár, však také šťastie nemal.

Jediným príznakom, ktorý sa u nej prejavil bola bolesť na hrudi. Lekári predpokladali, že ochorela na COVID-19, no nevyšetrili ju. Len ju poslali domov s tým, že má ostať v domácom liečení. Ruby sa z ochorenia zotavila v januári. Teda, aspoň si to myslela. Bolesť na hrudníku nie je typickým príznakom vírusu a žiadny lekár nepotvrdil jej diagnózu pomocou testu, ako sa uvádza na thehealthy.com

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Dezinfekcia, ktorá udrží vírusy od tela: RECEPT na vlastný antibakteriálny gél!

Pracovala však v nemocnici, ktorá bola v epicentre nákazy a starala sa o niekoľko prvých pacientov. Preto lekári predpokladali, že sa aj ona nakazila. Počas karantény bola neskôr zdrvená, že jej priateľ na vírus zomrel.

Obavy rástli počtom nových pacientov

V decembri 2019 bola podľa Ruby situácia v nemocnici ešte normálna, všetci pracovali ako zvyčajne, nič nenasvedčovalo tomu, že príde katastrofa v podobe vírusu. Keď však začalo do nemocnice prichádzať čoraz viac chorých, personál začal byť podozrievavý. 

„Nevedeli sme, že existuje nový vírus a že sa máme chrániť,“ uviedla Ruby. Ako dodala, hoci sa niečo šuškalo, nikto informáciu o nákaze nepotvrdil. „Nikto nám nepovedal, že máme nosiť ochranné rúška a že pacienti, ktorých liečime, bojujú o život. Báli sme sa, ale povedali nám, aby sme sa nestarali,“ pokračuje v rozprávaní. 

Keď hovorila „my“, myslela tým seba a priateľa Sama, ktorý pracoval ako lekár v tej istej nemocnici. Ten zomrel začiatkom marca na COVID-19. Podľa Ruby sa neúnavne staral o pacientov a nesťažoval sa na dlhé hodiny v práci bez primeraného ochranného výstroja. Bojoval o ich životy v plnom nasadení, čo ho aj stálo život.

Hoci mal personál zakázané o ochorení hovoriť a zhotovovať fotky, medzi sebou o tom horlivo diskutovali. Obavy postupne narastali s počtom nakazených ľudí, ktorých do nemocnice prijali. Začiatkom januára im konečne povedali, že ide o nový koronavírus a personál poučili, aby začali používať ochranné masky, teda rúška na tvár. 

„Nemala som pocit, že hovoria celú pravdu. Povedali nám, aby sme napísali ako dôvod úmrtia zápal pľúc, hoci to bol v skutočnosti COVID-19,“ uvádza Ruby.

O pár týždňov neskôr Ruby ochorela, hlásila silnú bolesť na hrudníku a pocit ťažkosti. Namiesto toho, aby ju prijali do nemocnice, ju poslali domov, aby sa zotavila sama. Našťastie sa z ochorenia dostala veľmi rýchlo. Ako uviedla, ďalším príznakom, ktorý pri ochorení zažila, bola bolesť hlavy, ktorá však mohla súvisieť s PMS.

KORONAVÍRUS Skutočný PRÍBEH ženy,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Život v karanténe

Čínska vláda 23. januára tohto roka vyhlásila karanténu a Ruby, rovnako ako 46 miliónov ďalších obyvateľov Číny museli ostať doma. Odvtedy sa nevrátila do nemocnice. Na začiatku karantény si ľudia mohli raz za týždeň nakúpiť potraviny, lieky a drogériu. Po niekoľkých týždňoch bol však pohyb ľudí obmedzený len na vyzdvihnutie vreciek potravín, ktoré zostali na určenom mieste, a museli sa vrátiť späť domov, aby sa predišlo akémukoľvek kontaktu. Neskôr vláda obmedzila aj toto.

Ako Ruby hovorí, ľudia sa spojili a vytvorili medzi sebou spoločenstvá, prostredníctvom ktorých zdieľajú a obchodujú s potravinami, ktorých majú doma dostatok. Aby zabila čas medzi štyrmi stenami, tancovala, cvičila, čítala si a písala denník o tom, čo momentálne prežíva. Mala stále pripojenie na internet, no Čínska vláda ho prísne kontrolovala, takže sa nevedela dostať k informáciám, ktoré ju zaujímajú. Ruby a jej priatelia sa spolievali na jednu aplikáciu v Číne, vďaka ktorej si mohli posielať textové správy a odosielať obrázky a videá. Vláda však monitorovala aj túto aplikáciu a neodporúčala diskutovanie o novom koronavíruse.

Rubyina chatová skupina si však mohla vďaka špeciálnemu kódovaniu písať o svojich pocitoch: „Tvrdia, že nie je vlastenecké hovoriť o tom, čo prežívame, teda o COVID-19. Ľudia, ktorí príliš veľa rozprávali, boli proste odtiaľ vymazaní,“ šokuje vo svojej spovedi Ruby. 

Poukazuje na nedávny prípad dvoch občianskych novinárov Chena Quishiho a Fanga Bina. Verejnosť ich nevidela od toho, ako publikovali série videí, ktoré ukazujú nemocnice, chorých a nekončiace rady pacientov. Ruby vidí zmiznutie novinárov ako priame varovanie pre všetkých, ktorí si otvoria ústa. Ak úrady zistia, že urobila tento rozhovor, mohli by ju zatknúť. Prečo podstúpila toto riziko? Pretože nedostala šancu sa rozlúčiť so Samom, jej priateľom.

 "Snažia sa predstierať, že sa to nikdy nestalo. Skrývali vírus príliš dlho a mnoho Číňanov kvôli tomu zomrelo zbytočne vrátane Sama,“ konštatovala. 

Viac o téme: VírusPacientPríbehPrevenciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9