Ďalšia ochrana pred novým koronavírusom? Pravda o tom, či by sme mali nosiť rukavice!

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-15 15:00:00

Rovnako ako rúško na tvár, aj jednorazové rukavice môžu poskytnúť falošný pocit bezpečia pri ochrane pred koronavírusom COVID-19! Lekári, zaoberajúci sa infekčnými chorobami, ich však neodporúčajú na každodenné použitie.

Ochránia nás rukavice pred novým koronavírusom? Experti majú odpoveď, ako sa uvádza na prevention.com.

Určite ste si všimli, že pokladníčky v obchodoch, zamestnanci lekární, ale aj mnohí úradníci používajú jednorazové rukavice. Po tom, ako sa svetom šíri koronavírusová infekcia, ich čoraz častejšie nosí viac ľudí. Odborníci zdôrazňujú, že dodržiavanie správnej hygieny rúk je stále najlepším spôsobom, ako zabrániť šíreniu COVID-19.

Čítajte tiež: MÝTUS o ochrane pred novým koronavírusom, ktorému mnohí veria: S vitamínom C je to inak!

Rúška na tvár sú snáď vo všetkých obchodoch už istý čas vypredané, z pultov zmizli dezinfekčné prostriedky na ruky, míňajú sa čistiace prostriedky a najnovšie aj jednorazové rukavice. Kým u spomínaných predavačiek, ktoré manipulujú s peniazmi či u úradníkov majú opodstatnenie, na každodenné nosenie nie je dôvod a dá sa povedať, že sú skôr na škodu. Prečo?

Ako sa šíri? 

Odborníci na infekčné choroby pripomínajú, že koronavírus sa zvyčajne šíri z infikovanej osoby vzduchom cez kvapôčky, ktoré sa uvoľňujú pri kašľaní alebo kýchaní. Infikovať sa môžeme aj prostredníctvom blízkeho kontaktu, napríklad dotýkaním sa alebo potriasaním si rúk. K infekcii by mohlo prísť aj tak, že sa dotkneme povrchu, ktorý bol kontaminovaný vírusom a potom sa dotkneme úst, nosa alebo očí pred tým, než si umyjeme ruky. Nie je to však hlavný spôsob šírenia COVID-19.

Radšej si umývajte ruky

Nosenie jednorazových rukavíc má zmysel najmä u zdravotníckych pracovníkov, ako aj u osôb, ktoré sa starajú o niekoho s koronavírusom, najmä pri manipulácii s bielizňou a telesnými tekutinami. Dôvod, nasadiť si jednorazové rukavice pri bežných každodenných činnostiach, napríklad pri telefonovaní, však odborníci nevidia. 

„Ľudia ich pravdepodobne nenosia primerane,“ hovorí vedecký pracovník Amesh A. Adalja z Centra pre zdravotnú bezpečnosť Johnsa Hopkinsa v Baltimore. „Ak používajú latexové lekárske rukavice, tie nie sú navrhnuté na každodenné použitie a ľahko sa roztrhajú,“ upozorňuje a pripomína, že ich nosenie vytvára „falošný pocit bezpečia,“ ktorý môže byť skôr kontraproduktívny. „Len si poctivo umývajte ruky, to je základ,“ prízvukuje.

Navyše ľudia, ktorí nosia rukavice, majú tendenciu častejšie sa dotýkať tváre, „čo je jeden z hlavných spôsobov šírenia COVID-19“, vysvetľuje lekár z infekčného oddelenia a docent interného lekárstva na Northeast Ohio Medical University Richard Watkins.

Ako sa chrániť pred koronavírusom?

Odborníci apelujú na zdravý rozum a odporúčajú ľuďom, aby zbytočne nevykupovali zásoby jednorazových rukavíc, ktoré potom môžu chýbať tým, ktorí ich naozaj potrebujú. Dôležité je ruky si pravidelne umývať vodou a mydlom po dobu najmenej 20 sekúnd, používať dezinfekciu. Tá by mala obsahovať najmenej 60% alkoholu. Pri pobyte v zaľudnených priestoroch používajte rúško na tvár. Pravidelne čistite také predmety, ako sú mobily a klávesnice. Kabelku a peňaženku nepokladajte na stôl v kuchyni, na stoličku či na gauč. Topánky si vyzúvajte pred vchodovými dverami.  Po manipulácii s peniazmi si vydezinfikujte ruky.

Ak sa u vás objavia príznaky koronavírusu (suchý kašeľ, vysoká teplota, dusnosť) do 14 dní od návratu zo zahraničia alebo po kontakte s osobou, ktorá bola pozitívne testovaná na koronavírus, informujte o tom svojho lekára. Ak cítite príznaky prechladnutia alebo chrípky, zostaňte doma.

Fotogaléria


Tagy:
choroba vírus prevencia rukavice koronavírus

2020-03-15 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia