Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MUDr. Oto Sova bol ONLINE: Pýtali ste sa na všetko o JARNEJ únave a alergiách!

(Zdroj: red)

Hoci jarná únava nepatrí medzi diagnózy, trpí ňou väčšina populácie. Doktor MUDr. Oto Sova, CSc. bol online 9. marca 2023 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Pýtali ste sa, ako podporiť zdravie v jarnom období.

Po zime sa cítime unavení, vyčerpaní a bez energie. Človek má menej vitamínov, pohybu na čerstvom vzduchu a chýbajú mu slnečné lúče. V rámci chrípkovej epidémie môžu pretrvávať aj ochorenia dýchacích ciest a pre alergikov je jar najzáťažovejším obdobím roka. Ak niekto trpí navyše aj inými chronickými ochoreniami, jarné obdobie mu môže dať poriadne zabrať.

Ako sa správať voči svojmu telu na jar a ako podporiť zdravie? Ako minimalizovať prejavy jarnej únavy? Pýtali ste sa MUDr. Ota Sovu v online rozhovore, ktorý bol online 9. marca 2023 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. 

O lekárovi

MUDr. Oto Sova, CSc. skúsený doktor, biochemik a vedec, ktorý má na konte 49 patentov, 6 monografií a 89 vedeckých publikácií, z ktorých viac ako polovica bola uverejnená v zahraničných vedeckých časopisoch. Má za sebou dlhoročnú lekársku prax, pracoval v Slovenskej akadémie vied, ktorá ho aj ocenila striebornou medailou za zásluhy v biologických vedách. Vo svojom výskumnom ústave sa zaoberá skúmaním rastlín a ich extraktov, vývojom liečiv, očkovacích látok a v rámci vedy ekologickou dekontamináciou pôdy.

Viac o téme: JarAlergiaúnavaOnline rozhovor
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

09.03.2023 11:25 - otázka od Olga Galisova
dobry den chcem sa opytat uz mesiac som vyhahadzana po celom tele bola som hospitalizovana po tyzdny ma prepustili stabilizovanu za 4 dni som sa znova su to cervene flaky svrby to isla somk p,doktorke ta ma liecila tyzden zistila astmu a poslala ma ku koznej lekarke ta mi nasadila liecbu ale ani ta velmi nezabera uz neviem co stym vylucila som zo stavy citrusi,ryby avsetky alergeny
Skúste si organizmus prečistiť užívaním saponínov. Postačujú dve kapsule denne, ale aj mesiac. Všetky iné predpísané lieky môžete súčasne užívať.
09.03.2023 11:22 - otázka od Martina
Je dobre v predchripkovom obdobi / na jar zacat preventivne uzivat imunoglukany a vitaminy C a D? A ako dlho? Dakujem
Áno, má to zmysel a aby lepšie pôsobili, môžeme organizmus, jeho tráviaci trakt i cievy ešte prečistiť saponínami. Stačí dve kapsule denne asi jeden mesiac. Vitamíny i glukány budú potom lepšie pôsobiť v organizme. Saponíny zvyšujú vstrebateľnosť akýchkoľvek liečivých látok a vitamínov až o 10%.. S pozdravom Dr. Sova
09.03.2023 11:18 - otázka od Viktória Bankošová
Dobrý deň, mám 27 rokov a posledný týždeň mám problém so spánkom. Akokoľvek dlho spím budím sa ráno nevyspatá. Okrem dlhoročných diagnóz, ktoré s tým nemajú nič spoločné nemám žiadne iné problémy. Ako s tým bojovať? Ďakujem.
Skúste sa zbaviť nepotrebných usadenín vo Vašom organizme v zmysle jarnej očisty pomocou saponínov. Stačí denne dve kapsule (1,0,1) asi dva - tri týždne. Saponíny totiž znižujú v cievach povrchové napätie a tým odstraňujú usadeniny, ktoré znižujú prietok krvi a týmaj zásobovanie orgánov kyslíkom a tým pôsobia dojmom ospalosti. Ak sa odstránia, zlepší sa zásobovanie kyslíkom a ospalosť zmizne.
09.03.2023 11:14 - otázka od Brigita
Dobrý deň prajem p. Doktor. Trpím alergiou na peľ. Chcela by som sa Vás spýtať, ako sa dá zmierniť príznaky alergie v tehotenstve? Za Vašu odpoveď ďakujem.
Okrem špecifických protialergických liekov, ktoré Vám predpíše špecialista v alergologickej ambulancii odporúčam, aby ste už v čase tvorby týchto alergiénov užívali vyššie množstvo saponínov, ktoré „zmydelnia“ povrchy Vašich dýchacích ciest a tým znížia množstvo prichytených alergénov. Skúste užívať saponíny v dávke 6 kapsúl denne (2,2,2) už v čase keď sa obdobie približuje a potom v celom období. Dobre pôsobí aj rúška! Napíšte mi, ako to pôsobilo. Saponíny extrahované z rastlín typu „yucca“nemajú žiadnu kontraindikáciu ani v tehotenstve.
09.03.2023 11:12 - otázka od Peter
Zdravím Vás, pán doktor! Posledných pár týždňov sa cítim unavený aj napriek rovnako dlhému a relatívne rovnako kvalitnému spánku. Únava sa podieľa aj na mojej zlej nálade, podráždenosti a nízkej motivovanosti. Mohla by to byť jarná únava alebo by to mohli byť následky kovidu a chrípky? Obe ochorenia som prekonal v decembri 2022.
Celkom pokojne to môže byť „post kovidový syndróm“ktorý lekári čoraz častejšie opisujú. Odporúčam zvýšiť príjem vitamínov (C,B,D) a užívajte saponíny, v dennej dávke 2 kapsule (1,0,1). Po jednom – dvoch týždňoch by sa to malo zlepšiť. Pomáhajú aj prechádzky v prírode.
09.03.2023 11:10 - otázka od Vladimír
Dobrý deň! Môže byť jarná únava spôsobená alebo ovplyvnená hormonálnymi zmenami?
Môže byť, aj keď vedecké štúdie hovoria skôr o nedostatku vitamínov a odporúčajú „jarnú“ očistu od zimného zanesenia. Ja odporúčam súčasne užívať nejaký polyvitamínový preparát bohatý na vitamín C súčasne so saponínami po dve kapsule denne (1,0,1) do odoznenia príznakov.
09.03.2023 11:09 - otázka od Maria Mudrochova
Dobrý deň. Chcem sa spýtať, ako mám vysvetliť rodine, že nie som chorá, ale keď napr.hrabem lístie a do 30 min mám neskutočný záchvat kašľu, nestačia sa čudovať. Zúži sa mi dýchacia trubica, ledva lapám po dychu. Som sledovaná v alerg.ambulancii a mám predpísaný v takýchto prípadoch atrovent. Je to podľa vás astma alebo alergia. Ďakujem za odpoveď. Mudrochová
Podľa opísaných príznakov by to mala byť alergia. . V čase tvorby týchto alergií by ste mali užívať vyššie množstvo saponínov, ktoré „zmydelnia“ povrchy dýchacích ciest vo Vašom organizme a tým znížia množstvo prichytených alergénov. Skúste užívať saponínyv dávke 6 kapsúl denne (2,2,2) už v čase keď sa obdobie približuje a potom v celom období. Pri práci s lístím môžete použiť aj rúško. Napíšte mi prosím, ako to pôsobilo. Lieky užívajte ďalej, na základe zlepšujúceho sa stavu Vám ich odníme Váš ošetrujúci lekár. S pozdravom Dr. Sova
09.03.2023 11:08 - otázka od Mária
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či saponíny pomôžu pri redukcii hmotnosti? Cvičím, stravujem sa racionálne a váha nabratá počas tehotenstva nie a nie odísť, nemám cukrovku a ani problém so štítnou žľazou ... Ďakujem, prajem všetko dobré. Mária
Žiaľ saponíny nie sú všeliek a spôsobiť chudnutie nedokážu. Existujú iné látky, ako rastlinné sterány, ktoré dosť účinne uprednostňujú tvorbu svaloviny a blokujú tvorbu tukov. Patrí k nim napríklad Turkesteron ktorý sa izoluje z rastliny Ajuga turkestanica ktorý je pre organizmus absolútne neškodný. Je vhodný pre všetky vekové kategórie. S pozdravom Dr. Sova
09.03.2023 11:02 - otázka od V
Dobrý deň, mám alergiu a užívam Rupafin, mám 28 rokov. Na jar a v lete sa mi alergia cez to všetko zhoršuje, mám červené oči, veľa kýcham, škrabe ma v hrdle, hrozne stavy... :-/ Brala som aj vakcíny, v prípade potreby beriem aj Ventolin. Čo mám prosím vas robiť, ako alergiu zmierniť, pripadne vyliečiť? Mám zdravý životný štýl, stravujem sa zdravo, nefajčím a snažím sa aj športovať. Aj teraz v chladnom období mám problém, pre alergiu som si dala vybrať aj mandle. Čo mám robiť, mám brať denno denne lieky alebo iba vtedy ak sa mi to zhoršuje? ďakujem za každú radu.
Pre Váš prípad platí podobný postup ako v predchádzajúcej otázke. . V čase tvorby týchto alergií by ste mali užívať vyššie množstvo saponínov, ktoré „zmydelnia“ povrchy vo Vašom organizme a tým znížia množstvo prichytených alergénov. Skúste užívať saponíny v dávke 6 kapsúl denne (2,2,2) už v čase keď sa obdobie približuje a potom v celom období. Napíšte mi, ako to pôsobilo. S pozdravom Dr Sova.
09.03.2023 11:01 - otázka od Petra
Dobry den. Da sa lahkej pelovej alergie nejako zbavit? Mam 34 rokov a asi rok dozadu som zacala trpiet na pelovú alergiu. Mam ciry sopel, vodnaty cely den a sem tam kycham. Cele to trvá na jar asi tyzden. V rodine nemame alergie, neviem z coho to mohlo vzniknúť. Pomoze mi nejaká prirodna liecba? ďakujem za odpoved.
Aby alergén v organizme vyvolal alergickú reakciu, k tomu sa najprv musí v organizme prichytiť, „nalepiť“ vo Vašom prípade na výstielku dýchacích ciest a spôsobiť tvorbu protilátok. Ak znížime povrchové napätie týchto orgánov, podstatne sťažíme prichytenie alergénov a tým aj možnosť spôsobovať alergické reakcie. V čase tvorby týchto alergií by ste mali užívať vyššie množstvo saponínov, ktoré „zmydelnia“ povrchy vo Vašom organizme a tým znížia množstvo prichytených alergénov. Skúste užívať saponíny v dávke 6 kapsúl denne (2,2,2) už v čase keď sa obdobie približuje a potom v celom období. Napíšte mi, ako to pôsobilo. S pozdravom Dr Sova.
09.03.2023 10:59 - otázka od Adriána
Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať ako je možné že keď spím cca 7-8hodin tak vstávam oveľa viac unavená ako keď spím len 3-4hodiny, vtedy som plná elánu a energie.Ďakujem
To pravdepodobne súvisí s mierou prekrvenia a odbúravania sa nepotrebných škodlivých látok. Pri krátkom spánku nedôjde k tomu a pri činnosti máte lepšie prúdenie krvi. Skúste si „prečistiť“ svoje cievy saponínami a uvidíte, že sa to zlepší. Užívajte dlhodobo, aj dva mesiace denne dve kapsule saponínov(1,0,1) a uvidíte čo sa zmení k lepšiemu.
09.03.2023 10:58 - otázka od Milka
Dobry den. Mam 65 rokov a liecim sa na choroby srdca cukrovku mám vysoký tlak a beriem veľa liekov. Čítala som o vás že robíte so saponinmi. Chcela by som ich začať brat no bojím sa na toľké lieky. Chcem si zlepšiť tlak a verím pomozu aj na srdce. Môžem užívať aj saponiny na toľké lieky? Ďakujem a prajem veľa zdravia
Vážená pani, saponíny neznásobujú počet liekov, pretože ony nepracujú ako lieky na chemickom, alebo biologickom princípe. Saponíny pracujú na fyzikálnom princípe a preto nemajú žiadnu kontraindikáciu. Skúste užívať saponíny po dve kapsule denne (1,0,1) a ozvite sa mi o mesiac. Váš stav by sa mal podstatne zlepšiť. Lieky užívajte ďalej, na základe Vášho zlepšeného stavu Vám ich môže vynechať jedine Váš ošetrujúci lekár!
09.03.2023 10:56 - otázka od Zuzana
Vážený pán doktor Sova, prosím o radu. Som mladý človek, dosť pracovne vyťažený. Stravujem sa síce zdravo, no aj nepravidelne(snažím sa to zmeniť ). Dosť často hlavne, ak zjem toho viacej okrem únavy mám aj bolesti brucha až kŕče. Možno to bude aj potravinová intolerancia no po lekároch behať nieje velmi čas. Pomohla by mi teraz na jar nejaká diéta? Ďakujem .
Vážený pane, Vaše ťažkosti môžu byť spôsobené usadeninami na črevách, ktoré brzdia ich fyziologický pohyb – peristaltiku. Skúste užívať saponínový výživový doplnok po dve kapsule denne (1,0,1) a asi o mesiac sa mi ozvite, malo by sa to polepšiť.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9